ANRE este obligată să ia o decizie în privinţa majorării tarifelor la energia electrică

Tariful mediu solicitat de furnizor este de 2,66 lei faţă de cel actual de 1,52 lei

cuciurgan

Compania „Gas Natural Fenosa” a avertizat că, începând cu 1 iulie curent, ar putea reduce cu până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată. Preşedintele companiei „Gaz Union Fenosa”, Silvia Radu, a declarat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) este obligată să adopte o decizie.

„Nu știu care va fi, însă înțelegerea a fost ca, până la 15 iulie curent, ANRE trebuie să adopte o decizie în privința tarifelor. Devierile financiare ca urmare a neajustării tarifelor au trecut de 1,5 miliarde de lei și se apropie de două miliarde”, a subliniat Radu. Într-un comunicat de presă al „Gas Natural Fenosa” se precizează că această decizie este unilaterală şi că este forţată să amâne plăţile din cauza neajustării tarifelor din 2012, care, la rândul lor, nu acoperă costul integral al energiei electrice.

Compania precizează că achiziţionează energie electrică în dolari, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care cursul real este 18,68 lei / dolar la zi. Această situaţie duce la acumularea devierilor negative, care sunt în creştere şi nu permit plata integrală a costului pentru energia consumată.

“Gaz Natural Fenosa face doar presiuni”

Într-o emisiune TV, preşedintele legislativului, Adrian Candu, a declarat că majorarea tarifelor sunt parţial argumentate şi că trebuie găsite soluţii ca acestea (preţurile) să rămână aceleaşi. „ ‚Moldova Gaz’ şi ‚Gaz Union Fenosa’ să facă concesii economice astfel încât să nu se majoreze tarifele nici la gaz şi nici la energie electrică nici măcar cu un bănuţ”, a menţionat acesta.

În ce priveşte ANRE, Candu a precizat că dacă nu vor fi stabilite tarife juste, el va face un apel la Procuratură pentru depistarea încălcărilor. În plus, cei de la ANRE ar putea să facă apel la un expert internaţional pentru efectuarea calculelor, pentru a stabili cifrele adevărate.

Expertul în energetică Victor Parlicov a menţionat că nu vor fi deconectări. „Atunci când o companie nu plătește, a doua trimite scrisori de avertisment, nu doar pentru Gaz Natural Fenosa, ci tuturor companiilor cu care lucrează. Acum Gaz Natutal Fenosa, în baza acestei scrisori, pune presiune pe ANRE să majoreze tarifele la energia electrică. Dar eu vreau să vă spun că ANRE nu a aflat nimic nou din acest comunicat, ANRE ştie foarte bine situația din domeniu și nu cred că va reacționa în vreun fel la acest comunicat”, a declarat pentru deschide.md expertul.

În absenţa unor funizori alternativi de energie electrică, Republica Moldova va continua să cumpere încă un an curent electric din Federaţia Rusă. Grupul rus “Inter RAO EES”, care controlează Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, va acoperi şi în acest an aproximativ 80% din necesarul de energie electrică pentru alimentarea Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu