ANRE a respins cererea Termoelectrica privind majorarea tarifelor pentru producerea energiei electrice

ANRE a respins cererea Termoelectrica privind majorarea tarifelor pentru producerea energiei electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins solicitarea depusă de Termoelectrica privind majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice. Furnizorul a depus o cerere în august prin care a revendicat o creştere cu peste 12 la sută a preţului.

„Am ajuns la concluzia că tariful actual este unul suficient pentru a acoperi costurile, iar majorarea solicitată este nejustificată. Deocamdată, nu vedem niciun motiv pentru majorarea tarifelor. Urmează să fie stabilite devierile financiare din ultimii patru ani şi vom reveni în 2017 cu ajustarea costurilor”, a declarat directorul ANRE Sergiu Ciobanu.

Termoelectrica a solicitat acum patru luni ajustarea tarifelor la energia termică şi cea electrică. În cazul energiei termice, ANRE a decis destul de operativ creşterea cu peste 8 la sută a tarifelor. „Cum aceleaşi costuri, fiind repartizate exact în acelaşi mod, au dus la scumpirea energiei termice, dar la energia electrică ANRE a propus să scadă tariful? Mi se pare că e ceva în neregulă cu aceste calcule, de aceea am propus ca să fie publicate pentru a putea analiza. ANRE nu a stabilit astăzi un nou tarif. Eu cred că ei au găsit cum să evite luarea unei decizii”, a comentat expertul economic Victor Parlicov.

Tarifele în vigoare pentru energia electrică livrată de la liniile electrice au fost stabilite de ANRE la 21 octombrie 2011. Pentru SA CET-1 – 166,14 bani/kWh, iar pentru SA CET-2 – 158,63 bani/kWh, valoarea medie ponderată a tarifelor nominalizate fiind de 159,78 bani/kWh, potrivit calculelor ANRE. Din iunie 2015, cele două CET-uri din Chişinău au intrat în componenţa Termoelectrica ca rezultat al procesului de reorganizare a trei entităţi: SA Termocom, CET-1 şi CET-2.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău