Aniversare comunistă la Dubăsari

Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, după ce a fost criticat dur pentru cheltuirea iresponsabilă a sute de mii de lei pentru recepţii, recidivează

Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, prin organizarea unei noi sărbători, a încins spiritele în raionul Dubăsari. Şi aceasta după ce anul trecut a fost dur criticat de Curtea de Conturi pentru cheltuirea iresponsabilă a sute de mii de lei pentru recepţii. Azi, Policinschi planifică sărbătorirea a zece ani de la reformarea raionului, perioadă care coincide cu aflarea sa în funcţia de preşedinte al raionului şi cu destrămarea judeţelor.

Cu această ocazie au fost selectate zece persoane care se vor alege cu titlul de cetăţeni de onoare ai raionului. Printre consilierii raionali se vorbeşte că aceştia se vor alege cu indemnizaţii unice a câte 14 mii de lei. Mai mulţi consilieri PD, PLDM şi PCRM ne-au informat că vor boicota acest eveniment.

Ion Sandu, consilier raional PD, spune că, începând cu 1993, a fost primar în s. Holercani. „Şi atunci ca şi acum era raionul Dubăsari. Nu înţelegem ce va sărbători Policinschi, mai ales pe fundalul tensiunilor care au loc acum între Chişinău şi Tiraspol. E o ruşine, nu voi merge la acest eveniment. A fost invitat Vladimir Voronin, Iurie Leancă, dar sperăm că premierul nu va cădea în această cursă”, a spus Sandu.

La rândul său, consilierul este nedumerit de lista persoanelor care vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai raionului. Pe listă sunt mai mulţi consilieri PCRM şi persoane din anturajul preşedintelui raionului. „Majoritatea drumurilor din sate sunt acoperite de gropi în urma ploilor. Nu s-a intervenit măcar cu un greder pentru a curăţi pietrişul şi mâlul. Bătrânii ajung cu greu la un centru de sănătate în satele Holercani, Ustia. E dezastruos modul în care se cheltuie banii în acest raion”, susţine consilierul PLDM, Igor Slavinschi.

Acesta precizează că, fiind consilier, a auzit doar de lista celor propuşi pentru a fi cetăţeni de onoare. „Din ea nu fac parte cetăţeni care au realizat cu adevărat ceva pentru aceste 11 sate. Sunt nişte persoane docile lui Policinschi care nu merită indemnizaţia despre care se vorbeşte. Cred că organele de control ar trebui să-şi spună cuvântul în legătură cu acest fapt”, a spus consilierul.

„E sărbătoarea PCRM”

La rândul său, Sergiu Popa, un alt consilier PDM din Cocieri, afirmă că va boicota evenimentul. „Preşedinţi de raioane au mai fost şi în perioada sovietică. Perioada de zece ani coincide cu zece ani de când raionul Dubăsari este condus de comunişti. Dar nu ne este clar de ce nu partidul, ci consiliul raional organizează acţiunea. Mi-i ruşine să vorbesc despre acest fapt, e o bătaie de joc. În ce priveşte lista cu cetăţeni de onoare, în ea au ajuns toţi care îl slujesc pe Policinschi, cei care i-au organizat licitaţii, cei care cheltuie banii după cum vrea el. E o farsă”, spune Popa.

Şi unii primari s-au arătat deranjaţi de sărbătoarea lui Policinschi. „E dubios acest eveniment. Se spune că la el vor fi invitaţi şi preşedinţi de raioane care urmează a fi primiţi cu toată cinstea. Noi, primarii, avem misiunea să organizăm câte o masă, un fel de expoziţie cu bucate, vin şi cu produsele care se fabrică în satele noastre. I-am replicat: ‘Ce e Ziua agricultorului?’ Unii agenţi economici au primit indicaţia să organizeze câte un cadou care vor ajunge probabil la invitaţi ori la cetăţenii de onoare”, spune primarul de Coşniţa, Alexandru Leşan.

Aceeaşi opinie e împărtăşită şi de primarul de Oxentea, Valeriu Rusu. „Nu-i chiar bună această sărbătoare pe fundalul evenimentelor care au loc azi la Nistru, când se aţâţă conflictul, iar noi să ne adunăm şi să sărbătorim nu ştiu ce. Mie, cel puţin, nu mi-i clar acest lucru”, spune primarul.

Acte lipsite de transparenţă

Grigore Racu, membru al Partidului Popular, a ieşit săptămâna aceasta într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat planul de acţiuni privind organizarea evenimentelor. În dreptul acţiunilor figurează sursa finanţatoare, nu şi suma care urma a fi cheltuită. „Acesta e stilul de lucru al preşedintelui raionului, e un document lipsit de transparenţă. Banii vor fi alocaţi printr-o decizie a consiliului raional „cu privire la modificarea bugetului raional”, care va fi aprobată la şedinţa din 21 iunie. Astfel se execută dispoziţiile semnate de preşedintele raionului, având susţinerea majorităţii în consiliu”, a spus Racu.

Jurnal a încercat să afle şi opinia preşedintelui raionului. Persoane din anticamera acestuia ne-au spus că el este ocupat cu pregătirile de mâine şi nu are timp pentru presă. Totodată, acestea au negat că suma indemnizaţiei unice pentru cetăţenii de onoare ar fi de 14 mii de lei. Policinschi a declarat anterior pentru un post de televiziune că pentru eveniment se vor cheltui circa 30 de mii de lei. Grigore Racu susţine că doar panourile stradale cu portretul preşedintelui şi al Consiliului raional afişate la intrarea în câteva localităţi din raionul Dubăsari costă peste 10 mii de lei. „Pe lângă medalii, panglici, astfel de evenimente, de regulă sfârşesc cu o recepţie. Cred că suma e de câteva ori mai mare”, a spus el.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu