Anişoara Tcacenco a participat la Atelierul lui Andrei Şerban de la Ipoteşti

Cea de-a III-a ediţie a Academiei Itinerante „Andrei Şerban” s-a desfăşurat în iulie curent la Ipoteşti. Academia Itinerantă „Andrei Şerban” este organizată de Institutul Cultural Român, prin ICR New York, în parteneriat cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” (gazda Atelierelor). Proiectul este conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban.

În urma audiţiilor desfăşurate în iunie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, au fost selectaţi 60 de tineri actori, studenţi la actorie şi masteranzi. La preselecţie au praticipat 400 de concurenţi, inclusiv zece din Republica Moldova.

Singura actriţă basarabeancă, selectată pentru Atelierul lui Şerban, a fost Anişoara Tcacenco de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. „Participarea la Atelierul de la Ipoteşti a fost o experienţă fundamentală pentru mine, atât sub aspect spiritual, cât şi profesional”, ne-a relatat Anişoara Tcacenco.

Ucenicii lui Andrei Şerban se trezeau la ora 6 dimineaţa, făceau gimnastică, meditaţie, apoi lucrau până la 1 noaptea. Anişoara Tcacenco se consideră o norocoasă că a luat lecţii de la Andrei Şerban: „Am făcut exerciţii de actorie, de concentrare, de atenţie, am realizat minispectacole de trei–cinci minute, am citit poezie – eu am ales «O mamă» de Eminescu. Datorită Atelierului, am redescoperit nişte lucruri esenţiale legate de meseria mea”.

I.N.