Anisia, o carte necitită până la capăt

Îndrăgostită la 18 ani, măritată la 21 şi amantă la 30

Anisia a văzut lumina zilei acasă, într-o mare casă de la ţară cu câteva dormitoare la nivelul doi şi vreo cinci camere la parter. A fost moşită de Vasilca, moaşa satului. Părinţii, care îşi  agoniseau averea din creşterea şi comercializarea legumelor, îşi doreau foarte mult un fiu, dar şi cel de-al patrulea copil s-a dovedit a fi tot fată. Întâmpinată cu mai puţină bucurie, Anisia le-a devenit mai târziu fiica cea mai dragă. A fost alaptată doi ani şi, poate, de aceea creştea bine dispusă şi ageră la minte.

Şi zilele treceau pline de sens…

În copilărie se ţinea mereu de bunica ce îi tălmăcea din înţelepciunea Scripturii. Iar atunci când se plictisea, se juca cu surorile pe toloacă, se căţăra prin copaci, călărea oile prin ocol. Fire băieţoasă, cu o tărie de caracter înnăscută, a fost cea mai bună elevă din şcoală, absolvind-o cu medalie de aur. A devenit studentă la facultatea de filologie a Universităţii de Stat din Moldova. Îndrăgostită la anul I, la 18 ani, măritată la 21, Anisia, după absolvirea facultăţii, l-a urmat pe soţ la baştina acestuia, într-un orăşel din nordul republicii. Soţul, pe nume Alexei, lucra medic, iar ea, profesoară. Uitasem să vă spun, Anisia se trăgea dintr-un sat din fostul judeţ Chişinău.

Când li s-a născut primul copil, bucuria a fost pe măsura aşteptărilor, căci amândoi şi-au dorit un băiat. Dar mai mult s-a bucurat Anisia. Considera că şi-a îndeplinit datoria tradiţională faţă de bărbat, dăruindu-i un moştenitor al numelui de familie. Pe atunci, era mare cinste pentru soţ când primul copil se năştea băiat. Deci, Alexei avea tot ce îşi dorise – o familie bună pe care o trata cu dragoste şi căldură. O ajuta pe soţie la îngrijirea micuţului. Seara, când se întorcea acasă, inventa pentru fiu tot felul de jocuri, cum ar fi de-a Căluţul, de-a Ursul, care-l făceau pe copil să râdă în hohote şi să crească la fel ca maică-sa, bine dispus mereu. Şi zilele treceau pline de sens.

Nori  peste căminul lor liniştit

Trecuseră aşa vreo şapte ani. Între timp, Anisia a fost avansată în funcţie, fiind invitată să lucreze la Direcţia raională învăţământ. Alte responsabilităţi, multe întruniri, controale prin şcoli, nenumărate alte activităţi. Pentu familie îi rămânea foarte puţin timp. Lui Alexei însă nu-i convenea noua activitate a  soţiei. A încercat să o convingă de mai multe ori să se întoarcă înapoi în şcoală, dar ea nici nu voia să audă, se simţea destul de bine în noua sa postură. De fapt, în familie, cuvântul hotărâtor, în orice decizie, îi aparţinea ei. Acum însă bărbatul, de necaz că nu a avut trecere la cuvânt, a început să bea. Familia a devenit pentru el o corvoadă greu de suportat. Nu mai simţea nicio tragere de inimă faţă de soţie şi copil. Cum îşi termina orele de primire la clinică, se mai întâlnea cu câţiva „confraţi de suferinţă” şi mergeau să-şi înece amarul în alcool. Copilul n-avea habar de starea de tensiune în care se aflau părinţii şi tot îi sâcâia cu dorinţa lui de a avea un frăţior ori o surioară.

Se dă în dragoste cu cel mai bun director de şcoală din raion

La 30 de ani, Anisia era o femeie atrăgătoare. Nu-i scăpa nicio petrecere. La vremea ceea, s-a îndrăgostit de cel mai bun director de şcoală din raion. Au început să se întâlnească cu familiile. Se întâmpla asta prin anii 70. Directorul era căsătorit cu profesoara de geografie din acea şcoală şi avea doi copii.

Odată, la o întrunire a directorilor, după un banchet, Anisia, foarte amical, i-a furat un sărut acelui director. Gestul a alimentat bârfele colegilor care au dat frâu liber presupunerilor, cum că între tovarăşa inspectoare şi director s-ar fi ţesut un roman de dragoste. Tocmai în acea perioadă, băiatul Anisiei şi al lui Alexei le cerea părinţilor tot mai insistent să-i cumpere un frate sau o soră. Şi Anisia îşi mai dorea un copil, dar se temea să-l facă cu un soţ alcoolic. S-a gândit şi şi-a zis că nu se va întâmpla nimic grav dacă îi va cere directorului să-i facă un copil. Căci, la urma urmelor, colegii oricum o bârfesc. Zis şi făcut.

Cu toate acestea, nefăcuta s-a făcut în mare taină. Dacă s-ar fi aflat de legătura ei cu un bărbat însurat, tată a doi copii, aşteptându-l pe al treilea, s-ar fi stârnit mare scandal atât la serviciu, cât şi în familiile lor. Dar să vedeţi cum le mai rânduieşte Dumnezeu pe toate! Alexei a devenit alt om după ce li s-a născut al doilea fiu căruia i-au dat numele Victor. S-a lăsat de pahar, se simţea în largul său, redevenise el însuşi. La fel ca în primii ani de căsătorie, îi oferea soţiei cele mai delicate atenţii, cu mare dragoste îşi educa copiii. Chiar dacă fiul mai mic nu-i semăna lui, îl iubea nespus de mult. De la venirea lui pe lume s-a înseninat pentru totdeauna cerul familiei lor.

S-au perindat anii. Copiii au crescut. Cei trei copii ai directorului s-au stabilit în SUA. Fiul mai mare al Anisiei şi al lui Alexei e la Paris. Cel mic, Victor, e medic la Chişinău. Rând pe rând, au plecat din viaţă mai întâi soţia directorului, apoi  soţul Anisiei. Se simţeau ambii îngrozitor de singuri. Alinarea şi echilibrul emoţional de care aveau nevoie le-au găsit unindu-şi destinele acum cinci ani. Cei doi manifestau un respect deosebit unul faţă de altul. Dar această relaţie specială n-a durat mult. Începând din primăvara trecută, bărbatul s-a îmbolnăvit de o boală incurabilă. Pe patul de spital, Victor a fost medicul care i-a acordat asistenţă. Chiar din primele clipe, tânărul medic s-a simţit cucerit de căldura pe care o degaja bolnavul. Făcea tot ce-i stătea în puteri ca să-i uşureze suferinţele.

Victor n-a aflat nimic

Într-o zi, bolnavul era gata să-i dezvăluie taina. Dar s-a răzgândit. Nu se sfătuise cu Anisia. Înainte de a închide ochii, l-a rugat pe Victor să se aşeze lângă el, i-a apucat mâna într-ale sale şi i-a spus: „Iartă-mă!”. Zâmbind, cu chipul scăldat de lumină şi bucurie, s-a lăsat pe spate şi a închis ochii pentru totdeauna, luând cu el în pământ taina pe care nici Anisia nu e dispusă s-o spună.

Nina Neculce

The following two tabs change content below.