Un deţinut a evadat din închisoare graţie unui smartphone

inchisoare

Pentru a scăpa din una dintre cele mai securizate închisori din Marea Britanie, un bărbat nu a făcut altceva decât să trimită un mail de pe telefonul său, mult mai necesar decât un elicopter sau de o armă pentru a evada din închisoare. Neil Moore, un deţinut britanic, a găsit o metodă foarte dimplă. Bărbatul de 28 de ani a reuşit să scape din una dintre închisorile cele mai sigure din Marea Britanie – cea din Wandsworth, la sud de Londra – cu un smartphone şi o cutie poştală…

Potrivit cotidianului britanic, “The Telegraph”, ideea a apărut în capul acestui tânăr din primăvara anului 2014. El s-a pus pe căutarea unui telefon dotat cu conexiune la internet. L-a procurat ilegal, datorită contrabandei. Ajuns în posesia telefonului, Neil Moore a creat o adresă electronică falsă de tipul celor ale funcţionarilor administraţiei penitenciarului. El a mers mai departe în şmecheria sa, utilizând numele „Chris Soole”, un inspector din Scotland Yard. Pentru a-şi duce la bun sfârşit “strategia”, el a trimis un mail administraţiei închisorii pentru a o informa că Tribunal penal din Southwark a acceptat demersul de eliberare sub cauţiune.

Funcţionarii din Wandsworth nu au văzut în acest mesaj decât focul verde. Neil Moore a fost eliberat în zilele care au urmat şi a depus un demers pentru a părăsi ţara. Trei zile mai târziu, acest originar din Trinidad-Tobago a făcut cale întoarsă. El l-a avertizat pe avocatul său şi s-a întors la aceeaşi curte unde fusese condamnat. În acest răstimp, administraţia a descoperit şmecheria: Neil Moore comisese o greşeală de ortografie în adresa electronică, înlocuise punctele prin tireuri. Deţinutul va pleda, la 20 aprilie, vinovat pentru evaziune şi alte opt capete de acuzare.