Angheli: Xenofobia, miza principală a Partidului Comunist din RM // Cutia cu piuneze

Politologul găgăuz Alexandru Angheli scrie, pentru Regnum.ru, că reacția isterică, plină de ură și absolut neadecvată a PCRM la înfrângerea candidatului său în alegerile pentru primăria Chișinăului demonstrează că acest partid nu va putea fi reformat vreodată și nu va putea avea „față umană”, civilizată. Drept dovadă, din punctul lui de vedere, servesc „materialele pline de xenofobie primitivă” din principalul ziar al comuniștilor „Nezavisimaia Moldova”.

Dacă în campania electorală propaganda comunistă ațâța xenofobia pe criteriu național, învinuindu-i de toate păcatele pe „români”, după alegeri au început ofensele zilnice ale „străinilor”, după criteriul teritorial, asmuțându-i pe locuitorii capitalei împotriva „sătenilor” și viceversa. Locuitorii suburbiilor care au asigurat victoria lui Chirtoacă sunt numiți „bețivani rurali” („селские чмыри”, în jargonul hoților), pe care „ni i-au pus în cârcă fără știrea noastră” și care „sug bani din haznaua orașului, fără să contribuie cu un ban”. Suburbiile, scrie „NM”, sunt „infirme” din punct de vedere economic, s-au cramponat „ca niște lipitori” de bugetul orașului. De ce ne-ar trebui satul Trușeni? se întreabă „NM”. În afară de cireșe, nu produc nimic. „La Grătiești este planificată construcția unei baze olimpice, din contul orașului. Pe banii noștri, orășeni! Sunt locuri de muncă și salarii bune pentru aceiași grătieșteni. Noi îi hrănim, dar ei votează pentru Chirtoacă, aproape 88%. Avem nevoie de Grătiești?”

Astfel, comuniștii demonstrează o dată în plus că nu sunt capabili în principiu să-și promoveze politica decât „recurgând la xenofobie, insultarea diferitor grupuri de populație, contrapunerea diferitor segmente ale societății, tâmpirea și animalizarea propriului electorat”, consideră Angheli.

„Este partidul conflictului social, partidul războiului, partidul urii. El parazitează pe cele mai joase și primitive emoții și frică. Comuniștii îi urăsc pe „idioții-găgăuzi”, care „trebuie bătuți ca să voteze pentru comuniști”. Ei își permit, având statutul de președinte, să facă aluzii vulgare în public, vorbind despre „baia armenească” și „săpunul căzut pe podea”, să spună glume despre „haholi” și să peroreze despre „codul genetic defect al poporului român”. În opt ani de aflare la putere ei nu s-au schimbat niciun pic, acești colhoznici politici vulgari nu au devenit mai civilizați, mai toleranți”, scrie Angheli, atrăgând atenția asupra spiritelor revanșarde din PCRM. Deputatul comunist Zurab Todua afirmă, pe paginile aceluiași ziar, că „Partidul Comuniștilor a fost prea tolerant, prea transparent în cei opt ani de aflare la putere. Trebuie să ne fie de învățătură pentru viitor”.

Toate aceste declarații trebuie într-adevăr să le fie de învățătură pentru viitor, – conchide Angheli, – atât societății moldovenești, cât și acelor forțe externe care încearcă sub orice formă să instaureze în Republica Moldova vechea putere a lui Voronin” (N.N.)

The following two tabs change content below.