Angela Merkel, Omul Anului

Jurnal de Chişinău a desemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Omul Anului-2010. Ea a fost aleasă pentru implicarea personală în destinul RM și pentru o abordare nouă a problematicii transnistrene. La iniţiativa Angelei Merkel, chestiunea conflictului transnistrean a devenit o temă permanentă a întâlnirilor sale cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul dialogului privind securitatea europeană şi relaţiile dintre UE şi Rusia. Merkel i-a propus lui Medvedev să retragă trupele ruse de pe teritoriul RM, în schimbul ridicării vizelor de călătorie în UE pentru cetăţenii ruşi. Astfel procesul de apropiere dintre UE şi Rusia este legat de îndeplinirea de către Moscova a angajamentelor asumate în 1999 la Istanbul. Conflictul transnistrean nu a lipsit nici de pe agenda întâlnirii de la Dauville dintre Merkel, Sarkozy şi Medvedev.

Prin implicarea personală a Angelei Merkel, RM este plasată în epicentrul dezbaterilor privind configuraţia Europei de mâine, şi negocierile în problematica transnistreană capătă un suflu nou.

Angela Dorothea Merkel, născută Kasner (la 17 iulie 1954, Hamburg, Germania), este prima femeie-cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcţie la 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, şi realeasă la 28 octombrie 2009. Din 2006 până în 2009, ea a fost desemnată de Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume.

Începând cu anul 2000, Angela Merkel este preşedinta Uniunii Creștin-Democrate. În presă, mai ales în cea britanică, Merkel a fost frecvent comparată cu Margaret Thatcher, fiindcă ambele sunt femei ce fac parte din partide conservatoare. (ro.wikipedia.org)

The following two tabs change content below.