Angajaţii lui Shor, martori în dosarul lui Filat

betisorf.nadea roscovanu

Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor

Şedinţa de judecată de astăzi, în cazul lui Vlad Filat, a fost întreruptă din cauza stării sănătăţii lui Vlad Filat. Potrivit avocatului acestuia, Filat a acuzat ameţeli şi a solicitat amânarea şedinţei de judecată pentru a efectua investigaţii. Procurorul Anticorupţie, Adriana Beţişor, a declarat la rândul său că astăzi urmau să fie audiaţi patru martori. „A fost audiat doar unul pentru că inculpatul a intervenit cu o cerere de amânare a şedinţei pe motiv că se simte rău. Nu avem nicio confirmare în acest sens, însă instanţa a admis cererea”, a spus Beţişor.

Totodată, procurorul s-a arătat deranjat de ultimele declaraţii ale avocatului lui Vlad Filat care a dat aprecieri comportamentului lui Ilan Shor, compărut anterior în calitate de martor, afirmând că spusele acestuia nu le-a inspirat încredere şi că Shor a adoptat, „pe alocuri”, o atitudine ofensivă, răspunzând cu vorbe injurioase la întrebările lui Vlad Filat.

Potrivit lui Beţişor, astfel de declaraţii au scopul de a intimida martorii care se prezintă în instanţă. „Comportamentul lui Ilan Shor a fost adecvat. Cred că procurorul a decis ca el să facă primul declaraţie, având teamă să nu vin cu detalii în acest sens”, a spus ea.

Beţişor a explicat şi de ce a fost respinsă cererea apărării ca şedinţele să fie publice. „Pentru mine personal, ar fi bine ca şedinţele să fie publice, dar este important totodată să pot duce la bun sfârşit într-o manieră competentă şi conform legislaţiei ceea ce a rămas în procedură, deoarece nu mă axez doar pe ceea ce este în instanţa de judecată, avem datoria să documentăm fiecare aspect, fiecare circumstanţă. În cazul în care şedinţa va fi deschisă şi veţi afla persoanele care urmează a fi supuse investigării, cum credeţi că vom mai lucra cu aceşti oameni? Cum vom mai putea administra actele confirmative pe care trebuie să le acumulăm la faza de urmărire penală? Legea ne permite ca, în cazuri de excepţie, şedinţele să fie închise”, a adăugat procurorul.

Beţişor a relevat că martorii care s-au prezentat până acum în instanţă ar fi confirmat ceea ce a indicat Shor în autodenunţul său. „În curând, vor fi aduşi martori care vor confirma toate circumstanţele care au format obiectul învinuirii, inclusiv legătura cu BEM”, a mai spus Beţişor.

popaf.nadea roscovanu

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa

De cealaltă parte, avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat că, în cazul lui Shor, el a emis „judecăţi de valoare”, şi nu „afirmaţii faptice”. Totodată, acesta a spus că martorii care s-au prezentat astăzi în instanţă sunt angajaţi ai lui Ilan Shor. „Pentru noi, sunt persoane necredibile. Şedinţa a fost întreruptă din cauza că Vlad Filat nu se simte bine. Are ameţeli şi e palid pe faţă. Mi se pare normal să facă o investigaţie”, a spus el.

„Dragi colegi, care va plângeaţi că sunteţi şantajaţi, v-aţi rezolvat problemele?

Între timp, administratorul contului lui Vlad Filat de pe Facebook a postat un mesaj din partea acestuia pe care îl reproducem integral mai jos: „Astăzi se împlinesc cinci luni din ziua în care am fost încătuşat. Exact acum cinci luni, în ziua arestului, am declarat că totul este o înscenare, că reţinerea mea face parte dintr-un scenariu regizat în cele mai mici detalii, iar scopul adevărat este preluarea totală a puterii în R. Moldova. Să facem o mică retrospectivă: oare nu asta s-a întâmplat în aceste cinci luni? Totul a început cu demisia lui Dorin Drăguţan, demisie pusă la cale după o întâlnire tete-a-tete cu finul NOBIL.

filea scrisoare

După ce m-au izolat total, au demis guvernul Streleţ. Îşi mai aminteşte cineva pentru ce? Suspiciuni de corupţie, parcă aşa striga de la tribună purtătorul de cuvânt al partidului condus de Plahotniuc, Marian Lupu. Dupa aşa acuzaţii, ar trebui să urmeze ceva? O anchetă, de exemplu. Măcar, aşa de ochii lumii. Ce a urmat? Nimic. Şi nici nu putea să aibă loc ceva. Pentru că e clar pentru toţi: a fost doar un pretext inventat.

Izolarea mea a dus, aşa cum era de aşteptat, la ruperea fracţiunii. Unii şantajaţi (vă amintiţi, dragi colegi, cum îmi plangeaţi pe umăr ca sunteţi presaţi… Apropo, v-aţi rezolvat problemele?), alţii cumpăraţi.

Într-un final, Moldova a ajuns să fie capturată în totalitate!

În tot acest timp, cel mai mare show organizat vreodată în parlament, soldat cu reţinerea mea in direct la televizor, s-a transformat într-o şedinţă de judecată care are loc pe întuneric, cu uşile închise, şi cu presa păzită de mascaţi înarmaţi cu automate.

Deşi am cerut în repetate rânduri ca procesul să fie unul public, în aşa fel ca fiecare dintre voi să afle adevărul, să vadă acele aşa-zise probe, bâlbâielile lui Shor, ochii plecaţi ai judecătorilor, procurorii au încălcat din nou legea, şi au ţinut de indicaţiile transmise în şoapta de patronul cu sediul de pe Cantemir: totul trebuie să se desfăşoare cu uşile închise.

Faptul că acest proces de judecată nu este public demonstrează clar că este vorba despre un DOSAR POLITIC. Un dosar care urmăreşte un singur scop: distrugerea mea şi a PLDM-ului. Fac un apel către societatea civilă. Cereţi transparenţă. Nu lăsaţi ca dosarele cu rezonanţă publică atât de mare să fie judecate pe întuneric. Ori, întunericul e locul unde Plahotniuc se simte în apele lui.

Eu voi continuă să lupt. Voi încerca să-mi demonstrez nevinovăţia chiar dacă mi se şopteşte că sentinţa este deja pregătită. Voi încerca să transmit mesaje, deşi fiecare pas al meu este strict monitorizat, iar corespondenţa verificată şi orice informaţie pe care vreau să o fac publică ajunge mai întâi pe strada Cantemir.

Şi la final, o întrebare pentru cel mai mare luptător pentru adevăr. Domnule Ghimpu, aţi spus că nu coborâţi din copac până când Shor nu va fi arestat. Am auzit că v-aţi dat jos totuşi, doar ca aţi ajuns direct în buzunarul lui Plahotniuc. Cum e acolo? E călduţ şi bine?

Precizez că după orice încercare de a declara ceva, condiţiile de detenţie se înăspresc brusc. Sub pretexte, bineînţeles legale, îmi sunt organizate percheziţii inopinate. Sau, având dreptul la 20 de minute de telefon pe săptămână, sunt pus în situaţia să aleg: vorbesc la telefon cu mama bolnavă sau aleg să aud vocea copilului meu de un an… Şi asta pentru că gardianului îi e greu să apeleze la două numere de telefon. Cred că în curând în celulă va fi plasat un recidivist periculos, aşa cum s-a mai întâmplat, ca să am grijă ce vorbesc data viitoare.

Dar nu-i nimic, ce nu te omoară te face mai puternic, parcă aşa spun filozofii. Şi, deocamdată, sunt viu”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)