Andrei Năstase, ai înţeles?

Val-Butnaru

În mod absolut întâmplător, am dat de niște imagini video realizate acum trei ani. Este vorba de şedinţa comisiei speciale parlamentare însărcinată cu investigarea cazului tragic „Vânătoarea de la Pădurea Domnească”. Secvenţa reprezintă audierea lui Plahotniuc. Deputatul de atunci, Grigori Petrenco, îl ia la întrebări pe interlop. „Aveţi ceva în comun cu posturile TV Prime, Canal 2, Canal 3, despre care se vorbeşte că v-ar aparține?”, îl întreabă deputatul. „Nu, nu sunt ale mele”, urmează răspunsul. „Este controversatul Damir șeful pazei dumneavoastră?” „Nu, nu este”, spune Plahotniuc. În felul acesta a decurs toată audierea de acum trei ani.

Privind aceste imagini, am tras câteva concluzii.

Prima. Audieri la care să-i fie puse întrebări incomode lui Plahotniuc au fost posibile doar acum trei ani. Pe atunci în Alianța așa-zisă proeuropeană exista PLDM, o contrabalanţă serioasă la gruparea criminală numită impropriu Partid Democrat. Vă imaginaţi cumva că în formula parlamentară de azi s-ar putea repeta asemenea audieri cu Plahotniuc pe banca acuzaților?

A doua. Plahotniuc este un mincinos ordinar. A spus că televiziunile nu sunt ale lui, chiar dacă toată lumea știa altceva. A trecut timpul și adevărul a ieșit la suprafață. A spus că Damir nu este șeful pazei lui. O altă minciună. Toată lumea știe cine este Damir. Vă mai amintiți că Plahotniuc a fost întrebat dacă mai este monitorizat de Interpol? A mințit, bineînțeles, afirmând: „Nu am fost niciodată monitorizat de nicio instituţie internaţională”. Au trecut două săptămâni și mincinosul a fost nevoit să apară în fața camerelor de filmat și să recunoască: „Am fost monitorizat o perioadă de timp”.

A treia concluzie și cea mai importantă, poate. Plahotniuc nu iartă pe nimeni care a avut curajul să-l înfrunte. Și nu doar să-l înfrunte pur și simplu, ci să iasă public şi să spună deschis cine este și ce reprezintă, de fapt, acest personaj malefic.

Victor Ţopa și Viorel Țopa au fost primii. Ei au apărut în cadrul unei conferinţe de presă cu declaraţii privind atacurile raider organizare de interlop. Imediat le-au fost fabricate dosare penale şi sluga Pleşca i-a condamnat la ani grei de închisoare fără ca ei să aibă vreo vină.

Al doilea a fost Filat. În cazul acestuia, Plahotniuc s-a gândit la un spectacol cu efecte speciale. Filat a fost arestat în sala de şedinţe a Parlamentului pentru faptul că a vorbit în faţa camerelor de luat vederi despre crimele lui Plahotniuc. Despre furturi, atacuri raideri, of-shoruri, proxenetism. Degeaba şi-a cerut el scuze pe urmă. Degeaba a sperat că interlopul o să-l ierte. Plahotniuc nu uită şi nu iartă. Plahotniuc se răzbună. Crunt și nemilos. Nu pentru corupție a fost arestat Filat. Dacă ar fi pe asta, cel puțin un sfert din deputați, o jumătate din foști și actuali guvernanți, în frunte cu Plahotniuc, precum și trei sferturi din judecători și procurori trebuie băgaţi la dubă. În cazul lui Filat, s-a recurs la un spectacol în scopuri profilactice. Ca să le fie de învăţătură și altora. Judecând după modul în care a fost formată actuala majoritate parlamentară, pare că lecția a avut efectul scontat.

Ultimul pe listă este Grigori Petrenco. Să vă spun ceva: nu este el niciun fel de deţinut politic. Nu pentru opţiunile lui politice sau geostrategice l-a arestat Plahotniuc. Pentru întrebările „impertinente” pe care și-a „permis” deputatul să le pună unui șef de bandă de crimă organizată – iată ce a fost la mijloc. Plahotniuc l-a avertizat pe deputat și pe holurile Parlamentului că îl va distruge. Dar cauza adevărată pentru care Petrenco va putrezi la închisoare e alta. Acest Petrenco a făcut ceea ce n-a făcut nimeni. În timp ce protestatarii manifestau în Piață sau sub zidurile Legislativului, el s-a dus la casa lui Plahotniuc. Acolo şi-a instalat corturile. Acolo a protestat. Petrenco a localizat exact locul unde se ascunde răul. Or, aşa ceva nu se iartă. În cazul lui Petrenco, decizia va fi și mai dură.

Asta va fi o altă lecţie pentru alţi rebeli. Andrei Năstase, ai înţeles?

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)