Andi Cristea, președintele Delegației la Comitetul Parlamentar UE-R. Moldova: „Așteptăm mai multe semnale în lupta anticorupție”

Andi-Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea. Foto: CaleaEuropeana.ro

Preşedintele Delegaţiei la Comitetul parlamentar UE-R. Moldova, eurodeputatul, Andi Cristea, a declarat pentru CaleaEuropeana.ro că prima întâlnire a Comitetului de Asociere Republica Moldova – UE reprezintă coordonare, dialog, hotărâre de a continua pe drumul european al R. Moldova. „În primul rând, normalitatea e prima reuşită: ideea de coordonare, dialog, hotărâre de a continua pe drumul european al R. Moldova. În al doilea rând, sunt semnale privind abordarea cu hotărâre a dosarului Băncii de Economii a Moldovei: frauda pare a fi investigată serios”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

„Ca oficiali europeni, noi nu comentam cazuri individuale, indiferent cât de înalt e nivelul politic de acuzare, ci enunţăm principiul de bază, şi anume cel al respectării statului de drept: R. Moldova are nevoie de o justiţie corectă şi eficientă”, a mai spus Cristea.

„Aşteptăm mai multe semnale în lupta anticorupţie, lucru care, de altfel, nu e doar un deziderat al Bruxellesul, ci şi o aşteptare legitimă a cetăţenilor moldoveni. Executivul de la Chişinău trebuie să se apuce coerent de treabă, răbdarea e o marfă în scădere în rândul cetăţenilor moldoveni, dezamăgiţi de clasa politică”, a conchis europarlamentarul.

La Chișinău a avut loc luni prima reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Oficialii europeni au afirmat că, în această perioadă, Republica Moldova a înregistrat succese în mai multe domenii, semnalând însă că o parte din reforme se desfășoară lent și anevoios. Potrivit reprezentanților UE, Republica Moldova nu duce lipsă de asistență din partea Uniunii Europene, ci de voință politică în punerea în aplicare a reformelor, după cum a relatat postul public de televiziune de la Chișinău.

Reprezentanții moldoveni au recunoscut faptul că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește reforma în domeniul justiției și politica de combatere a corupției, dând asigurări că guvernul de la Chișinău rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău