Andi Cristea: Moldova – în punctul critic să rateze până la finele lui 2015 aproximativ două mlrd de lei, asistenţă de la partenerii vestici

andi cristea

Europarlamentarul Andi Cristea. Foto: adevarul.ro

 

La un an de la semnarea Acordului de Asociere, din cele 400 de acţiuni convenite de ambele părţi în Planul Naţional de Implementare a Acordului, unele cu termene-limită luna august a acestui an, iar altele cu termen permanent, Chişinăul a reuşit să pună în aplicare 120 de puncte din cele existente. Restul 280 fie nu sunt realizate, fie sunt doar în proces de realizare, transmite trm.md.

De aceea, Republica Moldova este în punctul critic de a rata, până la sfârşitul anului, cei aproximativ două miliarde de lei moldoveneşti, asistenţă din partea partenerilor vestici. Afirmaţiile au fost făcute pentru Radio Moldova de europarlamentarul Andi Cristea. Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European (PE) pentru Republica Moldova, membrul Comisiei pentru politică externă a PE, Andi Cristea, consideră că „Uniunea Europeană are tot interesul să sprijine Moldova pe drumul său european. Stabilitatea țării este una din temele-cheie, constante în cadrul summit-urilor estice ale UE”.

„E o chestiune de rezolvare a temelor pentru acasă de către Guvernul de la Chișinău. Fără realizarea reformelor sau fără a vedea anumiți pași înainte, progres, există pericolul de a nu mai putea avea negocieri constructive între autoritățile de la Chișinău și de la Bruxelles”, afirmă Andi Cristea.

El accentuează că UE dorește înainte de toate stabilitate din partea Republicii Moldova. „Acordul de Asociere urmărește linia de asigurare a acestui deziderat și eu personal sunt convins că vor fi reluate liniile de finanțare externă din partea UE, dar țara trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate. Înainte de a se pune problema de ce avem nevoie din partea Uniunii Europene, ar trebui să ne uităm în curtea Chișinăului cu sinceritate și să vedem cum se pot rezolva marile probleme legate de justiție, de echilibrul financiar, de corupție și de instabilitatea socială. Deoarece, contribuabilul european întreabă pe bună dreptate: Banii noștri, pe care noi îi plătim, unde se duc, cumva într-o gaură neagră?”, specifică europarlamentarul.

Referindu-se la situaţia din ţara noastră, în contextul unui an de la intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere RM-UE, preşedintele Delegaţiei PE pentru Republica Moldova afirmă că „planul de acțiuni a fost gândit în strictă concordanță cu realitățile economice, sociale, politice, și, desigur, culturale ale spațiului din Republica Moldova. E adevărat că guvernul Streleț are misiune dificilă – trebuie să recupereze tot timpul pierdut din cauza frământărilor politice și economice. În același timp, să spele o imagine puternic avariată, erodată a politicienilor de la Chișinău”.

Amintim că, recent, eurodeputatul Andi Cristea a făcut o interpelare în regim de urgenţă Înaltului Reprezentant pentru politică externă şi securitate, Federica Mogherini, în care menţionează că „Uniunea Europeană are datoria să consolideze vizibilitatea acţiunilor sale pentru a apăra clar sprijinul şi angajamentul său faţă de ţările partenere”.