Andi Cristea: „Identificăm în continuare o serie de vulnerabilităţi”

mihai-ghimpu-andri-cristea

Cele mai importante lucruri în acest moment pe care ar trebui să le realizeze autorităţile R. Moldova sunt continuarea reformelor, asigurarea stabilităţii şi menţinerea cursului european al statului. Sunt câteva elemente din mesajul transmis autorităţilor R. Moldova, inclusiv guvernatorului BNM, de către oficialii europeni în cadrul celei de-a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova–Uniunea Europeană.

„După instabilitatea politică foarte mare, care a avut loc anul trecut, este nevoie ca autorităţile R. Moldova să reconfirme încrederea partenerilor europeni, dar mai ales încrederea propriilor cetăţeni”, a declarat co-preşedintele Comitetului Parlamentar europarlamentarul, Andi Cristea, care a precizat că acest lucru poate fi realizat doar prin promovarea reală, credibilă şi vizibilă a reformelor.

„Identificăm în continuare o serie de vulnerabilităţi. Aş aminti vulnerabilităţile din sistemul financiar-bancar, lipsa de transparenţă a acţionarilor şi operaţiunilor, lupta împotriva corupţiei. Vedem unele progrese, dar şi o politizare excesivă a instituţiilor statului, opacitatea şi instabilitatea mediului de afaceri. Aceste vulnerabilităţi au potenţialul, în cazul în care nu sunt remediate, să submineze fundamentele stabilităţii şi prosperităţii statului”, a spus Andi Cristea.

Copreşedintele din partea R. Moldova, Mihai Ghimpu, a recunoscut că există unele restanţe. Totuşi, afirmă el, actuala guvernare a întreprins şi paşi concreţi pentru readucerea R. Moldova pe făgaşul normalităţii. „Reuniunea de astăzi ne-a demonstrat că decizia luată de cei 57 de deputaţi în luna ianuarie curent a fost una bună. E adevărat că avem restanţe, dar astăzi toţi cei care au ascultat informaţia prezentată de guvernatorul BNM, ministrul Economiei, al Justiţiei, de directorul adjunct al CNA, s-au convins că am întreprins paşi concreţi. Desigur că aceste reforme nu pot fi simţite imediat. Lupta cu corupţia rămâne a fi o problemă cheie, sistemul bancar trebuie asigurat prin acte normative, legea trebuie să fie una pentru toţi. Sunt sigur că, până la toamnă, vom avea roade şi mai bune. Deocamdată, le avem pe hârtie, deoarece nicio seminţă nu dă roade imediat. Dacă vom continua lucrurile începute, sunt sigur R. Moldova se va schimba. Pentru mine este important ca drumul european să fie unul ireversibil”, a spus Ghimpu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)