Anders Fogh Rasmussen: Nu există o soluţie militară la conflictul din Libia // Lumi paralele

Secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, a apreciat că “nu există o soluţie militară” la conflictul din Libia şi că este necesară o soluţie politică, într-un interviu pentru ediţia de luni a revistei germane “Der Spiegel”.

“Răspunsul sincer la această întrebare este că nu există o soluţie militară la acest conflict. Avem nevoie de o soluţie politică şi este treaba poporului libian să acţioneze în acest sens”, a declarat Rasmussen, răspunzând la întrebarea dacă se “poate câştiga acest război fără să se trimită trupe la sol”.

Dar, “până la urmă, va fi treaba ONU să ajute Libia să găsească o soluţie politică la această criză”, a apreciat Rasmussen. “Integritatea teritorială a Libiei trebuie să fie menţinută cu orice preţ”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte NATO, “ne concentrăm asupra aplicării rezoluţiei 1.973” a Consiliului de Securitate al ONU, care ordonă protejarea civililor libieni şi “ne vom limita strict la această rezoluţue, acesta este mandatul nostru”, a subliniat secretarul general al NATO.

El a dat asigurări că nu are “nici cea mai mică problemă cu germanii”, chiar dacă Germania a refuzat să aprobe operaţiunile militare, la 17 martie, de către Consiliul de Securitate al ONU, privind susţinerea civililor din Libia.

Rassmussen a criticat, ulterior, Berlinul şi pe ambasadorul Germaniei care a protestat părăsind sala.

În afară de abţinerea la votul asupra rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, Germania a retras patru nave de război de sub comandamentul NATO, după hotărârea Alianţei Nord-Atlantice de a impune respectarea embargoului asupra livrărilor de arme către Libia.

Dar, în opinia lui Rasmussen, “chiar dacă germanii s-au abţinut (la vot, în cadrul) Consiliului de Securitate al ONU, un lucru care este de neînţeles pentru unii, rolul lor în cadrul discuţiilor la NATO a fost foarte constructiv. Berlinul nu a blocat”.

Acesta chiar a salutat “flexibilitatea germanilor”. “Berlinul s-a abţinut în (cadrul votului din) Consiliul de Securitate (al ONU), dar a susţinut, în cadrul NATO, angajamentul în Libia şi a acceptat mai multe responsabilităţi în Afganistan”, cu avioanele sale Awacs.
Muammar Kadhafi acceptă “foaia de parcurs” a Uniunii Africane

Muammar Kadhafi a acceptat “foaia de parcurs” menită să ducă la soluţionarea paşnică a conflictului din Libia, propusă de o delegaţie a Uniunii Africane (UA). Aceasta urma să meargă luni la Benghazi, bastionul rebelilor libieni, pentru a încerca să-i convingă să depună armele.

Această misiune se anunţă delicată, deoarece insurgenţii au respins un armistiţiu care ar implica menţinerea lui Kadhafi sau a fiilor săi la putere.

Anunţul a fost făcut de preşedintele sud-african Jacob Zuma, după o reuniune la Tripoli între liderul libian şi delegaţia din care face parte.

Delegaţia UA a venit în Libia să pledeze pentru încetarea luptelor, care s-au soldat cu cel puţin 23 de morţi începând de sâmbătă la Ajdabiya (est) şi Misrata (vest), potrivit unor surse medicale şi din cadrul opoziţiei. NATO a evocat o situaţie “disperată” în cele două oraşe şi a promis că va continua bombardamentele pentru a dezarma regimul libian.

Comisarul pentru pace şi securitate al UA, Ramtan Lamamra, a citit ulterior în faţa presei un comunicat potrivit căruia foaia de parcurs prevede în special “încetarea imediată a ostilităţilor”, facilitarea furnizării ajutorului umanitar pentru populaţie şi lansarea unui dialog “între părţile libiene”, în vederea unei perioade de tranziţie. (mediafax.ro)