Anchetaţi de procurori, investigaţi de medici

BOLI // Lista bolilor de care suferă Gumeniţă, Papuc şi Nichifor este la fel de mare ca şi capetele de acuzare care li se aduc

Mai multe persoane care sunt sau au fost anchetate de către procurori au fost investigate şi de către medici. Astfel, fostul vicecomisar al capitalei, Iacob Gumeniţă, nu se simte bine. Potrivit medicilor, acesta suferă, de mai mulţi ani, de maladii periculoase. Acestea însă s-au acutizat, motiv pentru care Gumeniţă nu a trecut examenul medical şi a fost pensionat în luna septembrie 2009. Fostul viceministru de Interne, Gheorghe Papuc, suferă de hipertensiune şi se tratează acasă. Iar controversatul om de afaceri, Adrian Nichifor, care este învinuit că l-a împuşcat pe fratele comisarului de Nisporeni, este bolnav de ulcer şi a suferit două ictusuri, iar loviturile la cap suferite în noaptea incidentului îi provoacă dureri, ameţeli şi stare de vomă. Potrivit avocatului, în penitenciar acestuia nu îi este acordată asistenţa medicală necesară.

„Gumeniţă este bolnav de mai mulţi ani”

Ştirea despre faptul că Iacob Gumeniţă, fostul vicecomisar al capitalei, suferă de şapte maladii, dintre care trei sunt deosebit de grave, a apărut atunci când acesta a fost citat în cazul evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi nu s-a prezentat la Procuratură, pentru că a fost internat în Spitalul „Sfânta Treime” din capitală, cu hipertensiune. Ulterior, Gumeniţă a fost transferat la Spitalul militar al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit şefului spitalului, Anatolie Bulgac, maladiile de care suferă Gumeniţă nu sunt de un an sau doi, ci de mai mulţi ani. „Cu toate că are de mai mulţi ani aceste maladii, Iacob Gumeniţă a putut să activeze în cadrul MAI, dar odată ce boala s-a agravat, a fost pensionat”, spune Bulgac. Potrivit şefului Serviciului de presă a MAI, Chiril Moţpan, fostul vicecomisar a fost pensionat în luna noiembrie 2009, pentru că nu a trecut comisia medicală.

În acelaşi timp, medicul şef al Spitalului militar susţine că starea de sănătate a lui Gumeniţă este satisfăcătoare, iar tratamentul poate să fie urmat şi la domiciliu. „Doar că lipseşte supravegherea medicală şi nu putem şti dacă acesta a urmat tratamentul sau dacă respectă regimul prescris”, susţine Bulgac.

Nu se simte bine nici fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. Cel puţin aşa susţine avocatul acestuia, Mihai Murzac, care anunţa că fostul ministru suferă de hipertensiune şi se tratează la domiciliu.

Adrian Nichifor, grav bolnav

„Am solicitat ca Adrian Nichifor să fie eliberat pe cauţiune, pentru că starea de sănătate a clientului meu este foarte şubredă, iar în condiţiile de penitenciar se poate agrava”, a declarat Veaceslav Ţurcan, avocatul omului de afaceri Adrian Nichifor, marţi, după ce Judecătoria Râşcani i-a prelungit mandatul de arest preventiv pentru încă 30 de zile.

Acesta susţine că instituţia medicală din cadrul Penitenciarului 13 nu poate să acorde asistenţa necesară. „Mai mult decât atât, instituţia medicală din cadrul închisorii nu a trecut acreditarea, aşa cum prevede legislaţia”, a declarat, pentru JURNAL, Ţurcan.

Avocatul a menţionat că Nichifor suferă de ulcer stomacal, a trecut prin două micro ictusuri, până a avea loc acel incident, iar în noaptea incidentului a fost lovit la cap. „Calitatea asistenţei medicale lasă de dorit, iar condiţiile în care sunt deţinuţi pacienţii sunt deplorabile”, comunică juristul.

Ţurcan a mai menţionat că săptămâna trecută medicii nu i-au acordat îngrijiri medicale. „Adrian Nichifor se simţea vineri, 7 mai, foarte rău, avea ameţeli şi stări de vomă, iar medicii au venit să-l consulte abia luni”, susţine Veaceslav Ţurcan.

În replică, Ana Racu, şefa centrului de presă al Serviciului de Grăniceri, a declarat, pentru JURNAL, că instituţia medicală din cadrul penitenciarului 13 se află în proces de acreditare. „Medicii care activează aici urmează cursuri de perfecţionare organizate de către Ministerul Sănătăţii, ca să ţină pasul cu colegii lor din afară”, spune Racu.

„Cât priveşte tehnica din centrele medicale din închisori, aici este o problemă a întregului sistem medical, nu doar al celui din penitenciar”, spune Racu. Potrivit acesteia, recent a fost achiziţionată o instalaţie radiologică mobilă, care se poate deplasa de la un penitenciar la altul.

Referindu-se la acuzaţiile avocatului lui Adrian Nichifor, că nu i-a fost acordată asistenţă medicală, Ana Racu susţine că fiecare pacient are acces zilnic la un asistent medical, iar pe timpul nopţii sau în zilele de odihnă cel puţin un medic rămâne de gardă în cadrul instituţiei medicale.

„Ieri, Adrian Nichifor a fost vizitat de către un medic din afara penitenciarului care, după ce l-a examinat, a anunţat că starea de sănătate a acestuia este satisfăcătoare. Medicul i-a prescris un tratament, iar medicamentele au fost eliberate, o parte din cadrul închisorii, altă parte a fost achiziţionată din afară. De asemenea, medicul i-a prescris o dietă şi să facă nişte investigaţii suplimentare”, spune Ana Racu. În cazul în care va fi nevoie şi dacă va solicita, pacientul va fi internat în spitalul instituţiei penitenciare. „Tot ce trebuie să facă Adrian Nichifor este să se adreseze medicilor, în cazul în care are nevoie”, a conchis şefa centrului de presă.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)