ANCHETĂ // Parpalac şi Nichitenco, în vizorul procurorilor

Judecătoarele nu aveau dreptul la apartament, deoarece nu aveau zece ani de activitate în funcţie

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura judecătoarei Aurelia Parpalac, propusă de Consiliul Superior al Magistraturii, la funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Bender. Asta după ce ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a dispus intentarea procedurii disciplinare în privinţa judecătoarei şi a preşedintelui Judecătoriei Ştefan-Vodă, Iurie Silarin, pe motiv că cei doi ar fi prejudiciat Primăria Căuşeni  de 40 mii de euro, echivalentul unui apartament cu patru camere la care aspira Aurelia Parpalac şi despre care JURNAL a scris în ediţiile precedente.

Potrivit ministrului Justiţiei, Iurie Silarin a examinat și a admis abuziv în 2010 cererea colegei sale, Aurelia Parpalac, obligând autoritățile locale s-o asigure pe aceasta cu locuință de serviciu în baza unui articol din Legea cu privire la statutul judecătorului care, la data adresării reclamantului în instanță, nu mai era în vigoare.

Ulterior, același magistrat a modificat modul și ordinea de executare a hotărârii judecătorești și a dispus încasarea de la Primăria Căușeni a costului apartamentului în valoare de 40 de mii de euro fără a se asigura că agenția care a evaluat prețul imobilului are licență pentru o asemenea activitate.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Justiţiei, instanța de judecată Ştefan-Vodă nu putea să modifice obligația de a o asigura pe Aurelia Parpalac cu locuință de serviciu cu cea de a-i achita costul acesteia pentru că ea nu are zece ani de activitate în funcția de judecător și, deci, nici dreptul de a pretinde la proprietate asupra apartamentului.

De asemenea, judecătorul Iurie Salarin a încălcat termenele de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, privând în acest fel autoritățile locale de dreptul de atac într-o instanță superioară.

Decizia în cauză a fost adusă la cunoștința reprezentanților Primăriei abia pe 1 iunie 2012, în biroul executorului judecătoresc, la 14 zile după ce sechestrul pe conturile autorităților locale a fost deja aplicat.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, consideră că, prin acțiunile sale, judecătoarea Aurelia Parpalac a dat dovadă de rea-credință, demonstrând un comportament care dăunează intereselor de serviciu. Materialele acestui caz au fost remise pentru examinare Colegiului disciplinar al CSM.

Ministerul Justiţiei a sesizat Procuratura Generală în legătură cu acest caz, solicitându-i să examineze acțiunile celor doi sub aspectul prezenței componentei de infracțiune.

Cazuri similare

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu