Anatol Ţăranu: „R. Moldova intră în ultima fază a procesului de acaparare a puterii politice”

Milostivul anului – Vlad Plahotniuc, pentru curajul de a fi părăsit locul călduţ din Parlamentul RM în favoarea sărăcimii moldave (proiectul magazine sociale).

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că prin fragmentarea fracţiunii parlamentare comuniste şi prin crearea Platformei social-democratice „Pentru Moldova”, liderul PD Vlad Plahotniuc urmăreşte să ajungă în funcţia de premier.

„E greu de spus pe moment ce sorţi de izbândă are noul proiect politic. Şanse sunt foarte puţine. R. Moldova este acuzată, pe bună dreptate, în interior, dar şi în afară că este un stat acaparat de către structurile oligarhice, corupţia este una endemică. Problemele economice sunt atât de grave că o ieşire spectaculoasă din această situaţie, pe termen scurt, dar şi mediu, este practic imposibilă. În aceste condiţii, venirea la guvernare a unei persoane care întruchipează acest sistem oligarhic nu poate să nu îngroaşe şi mai mult culorile şi să fie un eşec sub aspectul scoaterii statului din criza”, a spus Ţăranu.

 

TARANU

Anatol Ţăranu, observator politic

Potrivit lui, plecarea celor 14 deputaţi din fracţiunea PCRM a fost necesară pentru a menţine în aria unei construcţii de coaliţie Partidul Liberal. „Liberalii nu puteau nicidecum să voteze deschis cu Partidul Comuniştilor. Acum, după ce s-a creat această platformă, formula este una voalată şi deschide calea liberalilor de a vota împreună cu comuniştii.”

Chiar dacă anterior, Preşedinţia a denunţat presiuni asupra şefului statului Nicolae Timofti pentru a-l desemna pe controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc, preşedintele statului nu va putea să se opună unui asemenea demers, dacă candidatura va fi înaintată de o majoritate parlamentară.

„În aceste condiţii, preşedintele Nicole Timofti nu va avea motive plauzibile pentru a refuza nominalizarea candidaturii acestei majorităţi parlamentare la postul de prim-ministru. El a avertizat anterior societatea, şi-a făcut datoria, dar mai departe este pus în chingile legislative. Odată cu scindarea spectaculoasă a PCRM, care era de aşteptat, situaţia se schimbă radical şi noi putem să constatăm că R. Moldova intră în ultima fază a procesului de acaparare a puterii politice de către structurile oligarhice”, a mai spus Ţăranu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)