Anatol Ţăranu: „75% că Lupu va fi ales preşedinte”

„Am evitat o alianţă cu PCRM pentru că am simţit o lipsă de interes pentru rezolvarea crizei politice din ţară. Comuniştii vroiau din nou anticipate”, a anunţat recent Marian Lupu în cadrul unei emisiuni televizate.

Totuşi analiştii politici cred că este în interesul PCRM ca şeful statului să fie ales, iar anticipatele să fie evitate.

Analistul Anatol Ţăranu crede că probabilitatea ca Marian Lupu să fie ales preşedinte este de 75 %. „Acum, comuniştii, dacă au o minte lucidă, înţeleg foarte bine că trebuie să evite anticipatele şi să participe la alegerea şefului statului. Noi alegeri, la anul, sunt moarte sigură pentru PCRM”, afirmă Ţăranu.

În opinia analistului, există mai multe posibilităţi ca PCRM să contribuie la alegerea preşedintelui. „Nu e neapărat nevoie ca Voronin să voteze pentru Lupu. E suficient să delege cel puţin doi deputaţi comunişti. O altă soluţie ar fi ca fracţiunea comunistă să voteze pentru modificarea art. 78 din Constituţie”, mai spune Ţăranu.

Şi Arcadie Barbăroşie, un alt analist politic, afirmă că argumentele raţionale sunt în favoarea alegerii lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte al republicii. „PCRM nu e interesat să avem noi anticipate. Partidul lui Voronin are nevoie de un respiro de patru ani pentru a se reforma.
Sondajele arată că PCRM este în scădere. În plus, comuniştii ar putea negocia o participare mai largă la guvernare. De exemplu, să obţină mai multe comisii în Parlament sau chiar Curtea de Conturi”, opinează Barbăroşie.

Totuşi analistul atenţionează că în politică nu întotdeauna se recurge la argumente raţionale. Pot apărea argumente iraţionale, gen demnitatea. Analistul crede că art. 78 nu poate fi modificat înainte de a fi ales preşedintele. „Nu putem schimba regulile de joc în timpul jocului. În plus, cred că nu e suficient să modificăm un singur articol din Constituţie. Trebuie revăzute, în general, competenţele preşedintelui. Eu pledez pentru o republică parlamentară”, mai spune Barbăroşie.

M.R.

The following two tabs change content below.