Anatol Ştefăneţ a participat la o seară de jazz consacrată Grupului de la Vişegrad

În februarie 1991, trei state central-europene au semnat o declaraţie prin care îşi asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice şi economice în Uniunea Europeană şi care a stat la baza creării Grupului de la Vişegrad.

Unul dintre statele semnatare ale declaraţiei, Cehoslovacia, s-a divizat, printr-un “divorţ de catifea”, în Cehia şi Slovacia, astfel încât în Grupul de la Vişegrad există din 1993 reprezentanţi a patru state (V4). Astăzi, cele patru state sunt membre NATO şi UE, fac parte din Spaţiul Schengen, iar Slovacia se află deja în zona Euro şi deţine preşedinţia Grupului până la data de 30 iunie 2011. Grupul de la Vişegrad s-a dorit un model de solidaritate şi de asociere politică şi economică, ce poate fi urmat de oricare alte state în interiorul UE şi nu numai.

În anul 2011, se marchează 20 de ani de la înfiinţarea acestui Grup de succes, prilej cu care sunt organizate la Bucureşti şi la Chişinău, între 15 şi 18 februarie, o serie de evenimente culturale. Întruniţi într-o formulă inedită, prestigioşi interpreţi de jazz din cele patru ţări membre, la care s-au adăugat artişti din România şi Republica Moldova, au prezentat concerte în primă audiţie.

La concertul de jazz “Vişegrad 4 Moldova”, prezentat ieri la Sala cu Orgă, a participat cunoscutul muzician Anatol Ştefăneţ. Concertul a surprins prin melanjul de improvizaţie, umor, simţ ludic şi virtuozitate.

Astăzi, la hotelul “Codru” din Chişinău va avea loc conferinţa “Democratizarea şi viitorul European al Republicii Moldova”, susţinută de reprezentanţii ţărilor membre ale Grupului din Vişegrad. Evenimentele sunt organizate de Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Maghiare la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti şi Ambasada Republicii Slovace.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Cornelia Donţu

The following two tabs change content below.