Anatol Popuşoi, scos basma curată

CONTROL // Raportul Curţii de Conturi vizând activitatea AS „Moldsilva”, prin care bugetul de stat a fost prejudiciat de circa 22 milioane lei, trecut pe linie moartă

Fostul conducător al „Moldsilva”, Anatol Popuşoi, este scos basma curată în dosarul „Biotex Com” în care el figura în calitate de bănuit. Totodată nimeni din cei vizaţi în actul de control al CC, care stabileşte că bugetul de stat a fost prejudiciat în perioada 2008 – 2009 de circa 22 milioane de lei, nu a fost tras la răspundere. „Noi ne-am pronunţat prin prisma legalităţii financiare a utilizării banilor publici. Raportul a fost transmis PG şi CCCEC care urmau să examineze aceste cazuri prin prisma Codului administrativ sau penal. Pe moment, avem ceea ce avem”, a opinat şefa Departamentului audit al CC care a efectuat acest control, Angela Frunze. „Documentele transmise de CC nu sunt examinate integral de către procurori sau ofiţerii anticorupţie, sunt citite selectiv, doar ceea ce cred ei că nu pune în pericol pe nimeni. Din păcate, starea de lucruri în domeniul justiţiei a rămas neschimbată”, a declarat pentru JURNAL fostul membru al CC, Sergiu Guja.

„Voi scoate sârma ghimpată”

Vasile Roman, din Orhei, promite în cadrul actualelor ALEGERI (cuvântul-cheie) că, dacă va fi reales în funcţia de consilier raional, va pleda pentru scoaterea sârmei ghimpate din jurul pădurii arendate de familia fostului şef al statului, Vladimir Voronin. „Este pădurea părinţilor noştri, un loc public în care nu trebuie interzis accesul oamenilor din localităţile din preajmă. Este regretabil că totul se reduce la declaraţii în statul nostru. Voi propune să fie scoasă sârma ghimpată din jurul acestei păduri”, a spus Roman, după ce a aflat că Anatol Popuşoi a fost scos de sub urmărire penală. Amintim că, acum o săptămână, Judecătoria Buiucani a anulat ordonanţa Procuraturii Anticorupţie de prelungire cu încă trei luni a termenului de menţinere în calitate de bănuit a acestuia în dosarul «Biotex-Com». Încheierea a fost emisă de judecătorul de instrucţie Ion Morozan, care a calificat ordonanţa Procuraturii drept ilegală şi lipsită de probe. Procurorii susţin că la darea în arendă a celor 700 de ha de pădure, firmei „Biotex Com” au fost comise abateri grave de la legislaţie. Ei declară că vor contesta prin recurs încheierea judecătorului de instrucţie.

Ieri – în pădure, azi – în cursa electorală

Conform raportului CC, realizat acum un an, au avut loc abateri grave şi la întreprinderile silvicole din raioanele Orhei, Nisporeni, Hânceşti.  Vasile Marian, actualul şef al ocolului silvic Orhei, ne spune că a înaintat un demers în care a prezentat toate încălcările la CCCEC şi la PG. „Au fost făcute sponsorizări, instituite adausuri la salarii. Peste 200 de m.c. de masă lemnoasă au fost lăsaţi de izbelişte, statul fiind prejudiciat cu peste 200 mii de lei. Încălcările au fost grave. Demersurile noastre pe adresa organelor de drept au rămas fără răspuns”, ne-a spus Marian. Fostul şef al ocolului silvic, Sergiu Sococol, între timp a migrat din PCRM şi a devenit vicepreşedintele organizaţiei teritoriale a PD Nisporeni. Astăzi acesta candidează la funcţia de consilier raional.

Şi Valeriu Scutelnic, fostul şef al Ocolului silvic Orhei, despre care s-a spus că ar fi prejudiciat gospodăria silvică de circa 4 milioane de lei, o bună parte din care au fost investiţi în acareturile de pe teritoriul pădurii arendate de familia fostului şef al statului, nu a fost tras la răspundere. Acesta de asemenea candidează la funcţia de consilier raional din partea PCRM.

Directorii de întreprinderi, responsabilizaţi prin lege

Ecaterina Paknehad, membru a CC, reiterează că rezultatele controlului la „Moldsilva” au fost remise organelor de drept care le-au investigat. „.Din păcate, în Codul Penal nu există noţiuni cum ar fi „fraudă” ori „răspundere managerială”. În multe rapoarte ale CC am descoperit conflicte de interese ori că se încalcă procedurile de achiziţii publice. Codul Penal însă nu prevede răspunderea pentru luarea unei decizii colegiale. Pe când decizia privind efectuarea unei achiziţii, spre exemplu, este una colegială”, ne spune Paknehad. Potrivit ei, din 23 septembrie, curent, intră în vigoare Legea privind controlul financiar public intern. Fiecare conducător de instituţie va fi obligat să organizeze sistemul de management financiar şi control intern şi va fi responsabil de implementarea acestuia. „Consider că în Codul Penal ar mai trebui să existe o prevedere privind tragerea la răspundere administrativă sau chiar penală pentru neexecutarea răspunderii managerului”, a mai opinat Paknehad.

Este de remarcat că, potrivit raportului CC, Agenţia de stat „Moldsilva” a gestionat defectuos, pe parcursul anilor 2008 – 2009, 83 de milioane de lei alocaţi din bugetul de stat. În calitatea sa de instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat, a acumulat şi a administrat venituri din arenda patrimoniului statului după bunul plac al conducerii în valoare de 11,3 milioane de lei. Anatol Popuşoi a investit, fiind la conducere, sume enorme pentru popularea pădurilor cu mistreţi şi fazani. Astfel 1,8 milioane de lei din banii agenţiei au fost investiţi în creşterea fazanilor, iar 5,6 milioane de lei – în creşterea mistreţilor. De la Călăraşi au fost procuraţi mistreţi la preţul de aproape 17 mii de lei, cărora, chipurile, li s-a dat drumul în pădure.

Svetlana Corobceanu