Anatol Gremalschi: „Bacalaureatul nu este obligatoriu. Fiecare copil în această ţară are o instituţie de învăţământ care îl aşteaptă”

bac 2016nadea roscovanu photo

Conform datelor preliminare oferite de către Ministerul Educaţiei, în acest an doar un singur elev a obţinut 10 pe linie. Potrivit informaţiei Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a crescut şi numărul candidaților care au obținut medii mai mari de 8 și 9, în comparație cu sesiunea din 2015. Cu toate că, conform noului Cod de etică al cadrului didactic, orice formă de corupţie în instituţiile de învăţământ este interzisă, mita totuşi există. Pe numele a doi observatori de la Centrul de Bacalaureat din cadrul Liceului Teoretic „Elena Alistar”, a fost iniţiată o cauză penală. Aceştia ar fi cerut 2700 de euro de la doi elevi.

La Bacalaureatul din acest an au candidat peste 21 de mii de elevi, dintre care un sfert erau restanțieri din anul trecut. Rata de promovare a examenelor de bacalaureat din acest an este de 53,95%, adică 11.600 elevi au reuşit să susţină examenele. Peste 170 de absolvenți au obținut note mai mari sau egale cu 9. În acest an au fost prinşi copiind mai puţini elevi, 51 în comparaţie cu anul 2015, când s-au înregistrat 59 de elevi. Anatol Topală, directorul Agenţiei pentru Evaluare, a menţionat că examenele s-au desfășurat în conformitate cu regulamentul. Liceenii care nu sunt de acord cu notele obţinute au depus lucrările pentru contestaţii, iar pe dată de 6 iulie vor fi anunţate rezultatele. Cei care nu au promovat unul sau mai multe examene de Bac se pot înscrie la sesiunea suplimentară din 18-25 iulie. Fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, s-a arătat încântată de felul în care s-au desfăşurat în acest an examenele de Bac. Aceasta a menţionat într-o postare pe internet că rezultatele examenului de bacalaureat din sesiunea 2016 ar demonstra cât de importantă este reforma inițiată de fosta echipă de la minister, deoarece încurajează și promovează meritocrația, corectitudinea și munca.

Asistenţii şi şeful centrului de Bac din Ungheni au fost demişi pe motiv că au permis publicarea pe internet a unor fotografii cu subiectele de la examen. Aceştia sunt cercetaţi penal.

„Părinţi şi elevi sunt gata să plătească pentru o nota mai mare”

Dezordinea este în capetele noastre, a menţionat ex-ministrul Educaţiei, Anatol Gremalschi la un post privat de televiziune. Circa 60% din părinţi şi elevi sunt gata să plătească pentru o notă mai mare. „Cred în primul rând că trebuie să intre în vigoare Codul de etică, care a fost elaborat, publicat, aprobat, discutat acum de cadrele didactice. Trebuie să ne gândim cum să mobilizăm părinţii în favoarea unor examene cinstite, ei trebuie să înţeleagă că, dacă nu avem examene cinstite, suferă în primul rând copiii lor”, remarcă Gremalschi. La fel ex-ministrul Educaţiei spune că Bacalaureatul nu este obligatoriu. Statul oferă acestor persoane mai multe posibilităţi: şcoli profesionale, colegii. Fiecare copil în această ţară are o instituţie de învăţământ care îl aşteaptă, contează ca aceasta să corespundă aşteptărilor lui.

Părinţii care au dat mită profesorilor pe parcursul anului pentru note mari au rămas dezamăgiţi după aflarea rezultatelor. Mulţi dintre aceşti elevi nici nu au susţinut examenele. „Sunt copii care în şcoală aveau note de 9,50, iar la Bac au luat nota 1. Nu s-a copiat, deoarece ne-au verificat drastic, peste tot”, ne spune Alina din Glodeni. O sursă demnă de încredere susţine că în liceele din capitală s-au adunat bani pentru mituirea observatorilor, însă la fel rezultatele lasă de dorit. Elevi care au avut note de 8 şi 9 pe parcursul anului, la examene au fost notaţi cu note de 5.

Doi observatori de la Centrul de Bacalaureat din cadrul Liceului Teoretic „Elena Alistar” din Chişinău riscă şase ani de închisoare. Ofiţerii CNA au stabilit că observatorii ar fi cerut 2700 de euro de la doi elevi (1500 de la un elev şi 1200 de la altul) ca să le asigure susţinerea cu succes a examenelor. Transmiterea banilor a avut loc sub controlul CNA.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)