Anastasia Lazariuc comentează tragedia din România

Îmi este cunoscută suferința de părinte, am văzut-o pe chipul mamei când l-am pierdut pe fratele meu. E sfâşietoare…”

anastasia lazariuc

32 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, dintre care 57 în stare critică, gravă sau intubaţi – acesta este bilanţul incendiului devastator care a avut loc într-un club de noapte din Bucureşti. De altfel, evenimentul dramatic din România reprezintă şi cea mai mare tragedie din ultimii 20 de ani. În acel incendiu şi-au pierdut viaţa şi patru muzicieni: chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru, precum şi toboşarii Adrian Rugină şi Costi Ignat. Solicitată de JURNAL de Chişinău, Anastasia Lazariuc cu greu şi-a găsit cuvintele ca să ne vorbească despre una din cele mai negre nopţi din istoria României.

La o săptămână de la producerea tragediei din România, victimele continuă lupta pentru supravieţuire în mai multe spitale din Bucureşti. După trei zile de doliu naţional, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisii după incendiul produs într-un club de noapte, soldat cu 32 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, dintre aceştia mulţi aflaţi în stare critică. În rândul manifestanţilor s-au regăsit şi artişti, care şi-au amânat concertele în semn de solidaritate cu victimele tragediei şi cu familiile acestora. Este şi cazul Anastasiei Lazariuc, care ne-a mărturisit că-i este cunoscută durerea ce-i sfâşie pe părinţii care şi-au pierdut copiii în incendiul devastator.

România, îngenunchiată de durere”

Când aveam 29 de ani, am pierdut un frate. Şi ani buni am văzut pe chipul mamei durerea care-i sfâşia sufletul. Toată viaţa m-am întrebat cum de a reuşit ea să depăşească acel moment. E cumplit să-ţi pierzi copilul, mai ales atunci când îl ştii sănătos, iar peste o clipă afli că nu mai este. Numai părinte ce-şi vede copilul mort să nu fii… Azi România este îndoliată şi îngenunchiată de durere. E şocant să vezi tineri arşi de vii, chiar dacă imaginile le vezi la tv. E unul din cele mai tragice evenimente din România de după Revoluţie. Sunt multe semne de întrebare la care, probabil, în timp vom primi răspunsul. Ignoranța și multe lucruri nerezolvate administrativ duc în final la astfel de întâmplări dezastruoase. Din păcate, vedeți că tinerii plătesc pentru erorile și fărădelegile altora. Exact cum s-a întâmplat și la Revoluție: cine a murit atunci? Tineretul! Ei sunt „mieii sacrificați”. E foarte trist ce se întâmplă. Şi strigător la cer. Nici nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul părinților acelor copii”, ne-a declarat artista.

Şi-a revenit cu greu din starea de şoc

Lumea muzicii româneşti e cuprinsă de durere, căci în incendiu şi-au pierdut viaţa şi patru dintre colegii lor de breaslă. Anastasia Lazariuc mărturiseşte că şi-a revenit cu greu din starea de şoc. A refuzat toate invitaţiile pe care le-a primit din partea emisiunilor televizate, căci „nu-i este uşor să vorbească despre o suferinţă care-i este cunoscută”.

Şi astăzi sunt destul de tristă. Am vorbit şi cu colegii mei de scenă – cu toţii suntem înmărmuriți de durere. Ne-am amânat şi spectacolele, căci acum, când o ţară-ntreagă plânge, nu-ţi mai vine a cânta”, susţine vedeta.

Patronii localurilor, dar şi organizatorii de evenimente, ar trebui să le le spună artiştilor dacă se permite utilizarea efectelor pirotehnice. Aceasta este opinia muzicienilor români, care până acum nu s-au gândit niciodată să verifice în prealabil starea localului în care urmează să cânte.

Vrea legi ca în Europa

De cele mai multe ori, artiștii din România, ca și cei din R. Moldova, se ocupă singuri de toate aspectele activităţii lor. Nu merge nimeni pentru ei ca să verifice din timp dacă localul în care urmează să aibă loc evenimentul este în regulă. Sper că de acum încolo, în toate localurile de pe ambele maluri ale Prutului să se aplice nişte legi. O să vă dau un exemplu: am avut în Italia un spectacol, iar în sală erau peste 5000 de oameni. Acolo există o lege: din moment ce închiriezi sala, plăteşti şi o echipă de pompieri, dar şi o ambulanţă, care rămân la faţa locului pe toată durata evenimentului. La noi nici vorbă de aşa legi! Aţi văzut, probabil – cei de la conducerea clubului de noapte nu aveau autorizare pentru show pirotehnic şi nici aprobarea de la toate instituţiile competente. Poate că acum, după ce zeci de copii şi-au pierdut viața, se vor lua măsuri și se vor aplica legi ce funcţionează demult în Europa. Căci când nu există lege şi responsabilitate, se ajunge la astfel de situaţii”, este opinia Anastasiei Lazariuc.

Trebuie să ne învățăm lecția”

Artista consideră că despre această tragedie se va vorbi încă mult timp de acum încolo. Lucrul cel mai trist e că au murit copii fără vină, iar pe ei nu-i va mai putea întoarce nimeni înapoi: „Trebuie să ne învățăm lecția. Acum toată lumea comentează, însă cred că în aceste momente ar fi bine să tăcem puţin, să ne uităm în jurul nostru și să facem ceva pentru binele celor suferinzi, a societății, să le trimitem un gând bun familiilor îndurerate și să ne rugăm pentru cei plecați la Ceruri”.

La sfârşitul discuţiei, Anastasia Lazariuc ne-a mărturisit că s-a aşteptat ca şi Republica Moldova să decreteze o zi de doliu în memoria tinerilor decedaţi. Cu toate acestea, este ferm convinsă că basarabenii le sunt alături fraţilor lor şi le împărtăşesc durerea.

Interpreta va reveni la Chişinău în februarie, iar până atunci se pregăteşte de un concert pe care urmează să-l susţină în Israel şi îşi onorează invitaţiile la evenimentele pe care le are dincolo de Prut.

Lena Negru

Apropo Magazin

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)