Analiza discursului

MIRCEA-V.-CIOBANUVorbeam, acum o săptămână, de un posibil „candidat ecumenic”. Sunt un pacifist inveterat şi primul care acceptă o idee a împăcării. Mai ales când e vorba de principii ce armonizează între ele. Asta o spun pentru a înţelege contextul.

Acum textul. Nicolae Negru îmi deconstruieşte discursul, numindu-l utopist, ca să propună în final… exact acelaşi lucru, dar cu o preferinţă politică afişată: „În aceste condiţii, singura soluţie cât de cât realistă de creare a unui front antioligarhic comun rămâne identificarea unui candidat unic de către partidele de dreapta: PDA, PAS, PPEM, PLDM ş.a., după cum recunoaşte şi Andrei Năstase. Problema e că liderul PDA pare mai puţin dispus să accepte avantajul Maiei Sandu (avantaj care, de altfel, ar putea dispărea, dacă se confirmă că s-a pronunţat şi ea pentru amânarea „discuţiilor” privind integrarea europeană). Posibil, şi ceilalţi lideri de dreapta, Leancă, Pistrinciuc ş.a., nu sunt pregătiţi să se împace cu rezultatele sondajelor.” (Vezi: http://ziarulnational.md/nicolae-negru-utopia-unui-candidat-universal/)

Care este diferenţa? Eu ziceam de un candidat ecumenic, care ar putea fi acceptat de toţi sau de cei mai mulţi (semantic, acest cuvânt nu presupune subordonarea unei biserici alteia, ci o autoritate comună). Aici se potriveşte fie cineva dintre liderii cunoscuţi (dacă e acceptat de ceilalţi!), fie cineva din afara acestei ecuaţii. Cu toată ruşinea, am să mă autocitez: „Aplaud liderii care sunt gata să cedeze colegului sau unei terţe persoane, în numele cauzei comune. Poate că, într-adevăr, la prezidenţiale e nevoie de un candidat ecumenic?”. Pe când prietenul Nicolae îl şterge de pe listă pe Andrei Năstase (pentru că are biografie pătată, conform presei lui Plahotniuc: „acestui tip de candidat se pretează Andrei Năstase însuşi, dacă nu ar fi vulnerabil în legătură cu ultimele dezvăluiri legate de sursele sale financiare.”), dar şi pe Leancă şi Pistrinciuc, pe care îi bagă cu nasul în rezultatul sondajelor. Eh, de-ar fi şi alegătorul tot atât de ascultător la glasul sondajelor!

Sigur că decizia o va lua Maia Sandu, nu jurnaliştii. Şi dacă domnia sa va considera că există în realitate o majoritate a populaţiei Republicii Moldova care e gata să o voteze, de ce ne-am împotrivi? Dar ce ne facem dacă această majoritate pro-Sandu există doar pe diagramele virtuale?

Avem nişte probleme de comunicare. Spre deosebire de N. Negru, vorbind de un candidat ecumenic, nu aveam în minte dilema Năstase-Sandu.

The following two tabs change content below.
Mircea V. Ciobanu

Mircea V. Ciobanu