Analfabetismul de la Tiraspol, legalizat la Chişinău

Credeaţi că „limba moldovenească” cu alfabet rusesc, inventată de sovietici cu aproape un secol în urmă, a fost aruncată la coşul istoriei? Ultimele evenimente demonstrează că nu e chiar aşa. Aceasta se predă la catedra de filologie moldovenească  de la aşa-numita Universitate Nistreană „T. G. Şevcenko” din Tiraspol. În această limbă învaţă copiii de la „Şcoala Nr. 3 moldovenească” din or. Dubăsari, copiii din Slobozia şi alte localităţi controlate de regimul neconstituţional de la Tiraspol. Guvernul de la Chişinău, în loc să contribuie la lichidarea acestui proces de analfabetizare şi deznaţionalizare (conform ultimului recensământ, în stânga Nistrului 31% din populație sunt moldoveni), a decis să-i atribuie o alură de legalitate.

Executivul de la Chişinău a aprobat pe 7 februarie, curent, o hotărâre care permite aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană. Mai exact este vorba de recunoaşterea actelor de studii „eliberate începând cu anul 1992, de către instituţiile de învăţământ din unităţile administrativ teritoriale din stânga Nistrului şi mun. Bender, inclusiv cele eliberate de Universitatea „T. G. Şevcenko” din Tiraspol.

Transformaţi într-o rezervaţie rusească

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev (foto), s-a arătat surprins de decizia autorităţilor de la Chişinău, cu atât mai mult cu cât în şcolile, dar şi la universitatea de la Tiraspol nu găseşti o carte ori un manual în limba română. Potrivit lui, în stânga Nistrului are loc un proces de rusificare fără precedent. Numărul copiilor a scăzut drastic. Totodată nu există nicio grădiniţă pentru copiii vorbitori de română. „Când am fost reţinuţi de miliţia transnistreană, am refuzat să vorbim în limba rusă. Ne-au adus un traducător, pe şefa catedrei de limba „moldovenească” de la universitate, Elena Oprea. Atunci am aflat că există o astfel de catedră, dar nu sunt doritori de a ajunge profesori de „limba moldovenească”, pe care s-o predea ulterior în grafia chirilică. Nu au pe cine trimite în şcoli. Ca rezultat, aproape întreg procesul de studii are loc în limba rusă. Acest lucru se face intenţionat, astfel regiunea este transformată într-o rezervaţie rusească”. Profesorul ne mai spune că a intrat în una din zile în librăria universităţii şi a cerut o carte în limba română. „N-am găsit nicio carte de beletristică, niciun manual. Pe de o parte, mă bucur că plata pentru arendă achitată de liceul nostru, de celelalte şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, majorată anterior ilegal, a fost redusă după semnarea celor patru protocoale dintre Chişinău şi Tiraspol. Pe de altă parte, înţeleg că apostilarea acestor documente e un preţ prea mare oferit de autorităţile de la Chişinău în schimbul acestei reduceri”, mai spune Iovcev.

Guvernul de la Chişinău a argumentat că, prin procesul de apostilare al diplomelor eliberate de instituţiile din regiunea transnistreană, „tinerii din stânga Nistrului vor avea posibilitatea să-şi continue studiile şi să se angajeze în câmpul muncii în străinătate”. Ion Manole, director executiv Promo-Lex, relevă că, în linii mari, procesul de apostilare le va permite tinerilor absolvenți din stânga Nistrului să poată avea acces la studii universitare în R. Moldova sau în afara ţării. „Pentru noi, ca organizaţie care optăm pentru respectarea drepturilor omului, este important ca tuturor cetăţenilor să li se respecte drepturile, or şi locuitorii din stânga Nistrului sunt cetăţeni ai R. Moldova. Nu e vina lor că statul nu controlează acest teritoriu. Din păcate, autorităţile de la Chişinău semnează şi au semnat foarte multe documente fără a se consulta cu experţii. Mă îndoiesc că în cazul acesta au avut avizele necesare de la Ministerul Justiţiei, Procuratură ori alte instituţii de resort”.

Ex-viceministru: „Decizia a fost luată de Plahotniuc şi Guşan”

Ex-viceministrul Educaţiei, Igor Grosu (foto), actualmente secretar general al Partidului Acţiune şi Solidaritate, consideră că prin aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană Guvernul a creat un precedent periculos – oricine ar dori o diplomă de studii superioare ar putea obţine, fără efort, contra unei sume modice, un astfel de act în regiunea unde nu au acces autorităţile de la Chişinău. Potrivit lui, Universitatea „T. Şevcenko” ar trebui să parcurgă procesul de acreditare a programelor de studii la Agenţia de evaluare şi acreditare a învăţământului profesional din Moldova, aşa cum fac toate instituţiile din Moldova. Altfel, prin acest gest le este adusă o ofensă tuturor universităţilor care au trecut ori sunt în proces de evaluare şi acreditare a programelor de studii.

„Guvernul a compromis prin această hotărâre încă o parte a reformei în educaţie. Nimeni din autorităţile de la Chişinău nu a călcat la universitatea din Tiraspol. E absurd să recunoşti calitatea studiilor de acolo, fără ca reprezentanţii autorităţii menite să acrediteze să poată vedea programele acestei instituţii. Din informaţia pe care am aflat-o, s-a ajuns la această decizie în urma unor înţelegeri pe sub masă, dintre liderul PD, Vladimir Plahotniuc, şi liderul neoficial de la Tiraspol, Victor Guşan. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetări de la Chişinău şi aşa-numitul minister de externe de la Tiraspol au fost solicitate să rezolve doar partea tehnică a acestei probleme. Nu a fost solicitată opinia experţilor, nici a societăţii civile”, a mai spus Grosu.

Cer acces la piaţa europeană

Ex-ministrul Educaţiei, Anatolie Gremalschi (foto), aminteşte că, conform Codului Educaţiei, orice instituţie de învăţământ recunoscută de o agenţie europeană este automat recunoscută şi de R. Moldova. Universitatea de la Tiraspol este acreditată de Agenţia de control al calităţii în domeniul educaţiei din Federaţia Rusă. Aceasta din urmă e recunoscută de structurile europene, fiind membră a Asociaţiei europene pentru asigurarea calităţii în învăţământul superior. „Cadrul juridic e mult mai complicat decât pare la prima vedere”, relevă Gremalschi.

„Faptul că Rusia a anexat Abhazia, Osetia de Sud şi Crimeea nu înseamnă că Rusia este centrul universal care legitimează orice crimă”, susţine comentatorul politic Oazu Nantoi. Acesta consideră că aşa-numitul „conflict transnistrean” s-a transformat demult în „business transnistrean”. Potrivit lui, recunoaşterea autenticităţii documentelor de studii nu este salutară atât timp cât acest proces nu face parte dintr-un plan de acţiuni coerent şi consecvent, care ar fi avut drept scop final, clar formulat, restabilirea integrităţii teritoriale a RM şi duce mai degrabă într-o direcţie greşită, cum ar fi cea de recunoaştere a Transnistriei.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Igor Grosu: „Dacă sunt acreditaţi de o instituţie din Moscova, de ce ar mai avea nevoie să fie recunoscuţi de Chişinău? De ce nu ar merge la Moscova? Acest fapt denotă că, până la urmă, cetăţenii de acolo au nevoie de acces la piaţa europeană”, a conchis Grosu.

Precizăm că pe site-ul universităţii „T. Şevcenko” din Tiraspol este afişat un act de acreditare eliberat de o instituţie de control din Federaţia Rusă în octombrie 2015. Ministerul de la Chişinău a decis să apostileze însă toate actele de studii emise de instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului începând cu anul 1992.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu