Ana Ursachi: „Rezultatele expertizelor în cazul Butmalai au fost secretizate”

butmalai

Cele patru expertize importante care ar demonstra dacă decesul lui Ion Butmalai a fost suicid sau omor au fost finalizate. Despre aceasta ne-a anunţat avocata familiei Butmalai, Ana Ursachi. Avocata reclamă că i-a fost îngrădit dreptul legal de a afla rezultatele expertizelor. De asemenea, ea a mai declarat că dosarul a fost transmis de către Procuratura raională Cahul Procuraturii Generale (PG), fără ordonanţă, fapt infirmat de către procurorul de Cahul, Leonid Turculeţ.

Din cele şapte expertize efectuate în cazul Butmalai, au fost făcute publice doar rezultatele a trei dintre ele, care au demonstrat că arma din care a fost împuşcat Ion Butmalai nu avea amprente, iar scrisul de pe foile găsite în birou au demonstrat că sunt ale fostului deputat PLDM.

„Ultimele patru expertize, cele mai importante, de altfel – medicina legală, fizico-chimică, balistico-fizică-chimică, balistico-criminalistică-traseologică – au fost finalizate vinerea trecută. „Acestea ar răspunde la întrebările: din ce direcţie a fost efectuată tragerea? De la ce distanţă? Cum a căzut corpul? Ce urme de arsuri sunt pe piele? etc. Dacă nu a fost suicid, este clar că trebuie să se meargă pe versiunea pe care a fost deschis dosarul. Rezultatele finale ale celor patru expertize sunt tăinuite. Din moment ce nu am posibilitatea să văd rezultatele ultimelor expertize, nici eu şi nici familiei decedatului, se încearcă să se camufleze cazul”, a afirmat Ursachi.

„Când au anunţat că există rezultatele expertizelor, am vrut să le văd. Deţinem date care combat versiunea de suicid. Unele date din expertize permit tragerea concluziei că nu a fost suicid”, a mai explicat Ursachi.
Ursachi ne-a mai declarat că atunci când a anunţat Procuratura raională Cahul că vrea să ia act de rezultatele expertizelor, procurorii de acolo i-au spus că dosarul a fost remis PG ca urmare a unor „indicaţii verbale”, fără o ordonanţă oficială de retragere a dosarului de la Procuratura Cahul la PG.

„S-a sunat de sus şi s-a cerut dosarul, fără hârtii, fără indicaţii. Calific acest fapt drept o încercare de a tergiversa accesul meu legal la aceste rezultate, pe care intenţionasem să le fac publice. Nu se vrea cunoaşterea realităţii”, a spus avocata. Cele patru expertize „tăinuite” ar putea răspunde la întrebările cruciale: Care a fost unghiul pătrunderii glontelui în corp?; Cum a căzut corpul? Cum a fost provocat traumatismul; Cum a survenit decesul? etc.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, procurorul Procuraturii raionale Cahul, Leonid Turculeţ, a infirmat faptul că dosarul a transmis PG, menţionând că dosarul deschis în cazul Butmalai se cercetează la Procuratura Cahul de către un grup de ofiţeri de urmărire penală şi „nu am văzut nicio ordonanţă ca dosarul să fie transmis la PG”, a precizat Turculeţ.
Amintim că în dosarul deschis pe caz de omor urmează să fie audiaţi deputaţii Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Valeriu Streleţ şi alte nume vizate în însemnările decedatului Ion Butmalai. „Aceşti înalţi funcţionari de stat nu pot fi audiaţi la Cahul, ci la Chişinău”, a mai spus avocata.

Fiul deputatului Ion Butmalai, Ionel Butmalai, după moartea părintelui, a făcut o declarație prin care a anunțat că tatăl său a fost omorât cu sânge rece. Potrivit lui, tatăl său avea o mapă cu multe probe care i-ar fi băgat la puşcărie pe mulți politicieni din R. Moldova. Această „mapă neagră”, care se afla la Cahul, în safeul lui Ion Butmalai, a dispărut după deces. Familia deputatului decedat nu a găsit „mapa neagră”.

Amintim că Ion Butmalai a fost găsit împușcat într-un garaj al său la 9 decembrie 2014.