Ana Buhnea, şefa CEC Nisporeni: „Nu am făcut nicio poză a listelor, atât eu, cât şi secretara”

O listă cu semnatari în favoarea candidatului blocului ACUM, Platforma DA şi PAS, Ion Terguţă, din partea Circumscripţiei electorale nr. 17 din Nisporeni a fost dată publicităţii pe internet de primarul de Iurceni, Ion Bocan, membru PDM, la câteva ore după ce candidatul a depus dosarul la Consiliul Electoral de Circumscripţie.

Potrivit lui Terguță, mai mulţi cetăţeni din Iurceni care au semnat pentru candidatura sa au fost hărţuiţi de primarul localităţii. Mai mult ca atât, un caz similar a avut loc și în orașul Nisporeni. Ion Terguță a solicitat demisia şefei Consiliului Electoral de Circumscripţie, Ana Buhnea, pe motiv că a permis accesul unor terţe persoane la dosarul său, cerând Procuraturii Generale să se autosesizeze privind faptul obstrucționării procesului electoral.

De cealaltă parte, Ana Buhnea neagă acuzaţiile, iar primarul democrat de Iurceni, Ion Bocan, evită discuţiile cu presa.

„Un caz de o gravitate extremă s-a produs luni în Circumscripția electorală nr.17, la scurt timp după ce am depus dosarul de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare. La numai câteva ore de la depunerea listelor cu semnăturile susținătorilor, acestea au fost fotografiate și expediate primarilor din localitățile raionului.”

„În plus, mai multe persoane din Iurceni au reclamat că au fost contactate telefonic de către primarul localității și terorizate psihologic pentru faptul că și-au depus semnăturile pentru candidatul opoziției antioligarhice”, a declarat Ion Terguță.

Candidatul a solicitat CEC să investigheze circumstanțele difuzării listei cu semnatari din dosarul său, precizând că acest fapt contravine grav legilor electorale.

Solicitată de JURNAL, Ana Buhnea, şefa Consiliului Electoral de Circumscripţie Nisporeni, a declarat că nu a permis nimănui accesul la dosarele candidaţilor. „Îmi asum răspunderea pentru orice dosar. Listele conţin date personale pe care eu, pur şi simplu, nu am dreptul să le divulg. Îmi dau bine seama, am familie, copii, că aş risca să fiu trasă la răspundere penală. Nu am făcut nicio poză a listelor, atât eu, cât şi secretara”, ne-a spus Buhnea.

Responsabila ne-a mai informat că l-a contactat pe primarul de Iurceni imediat ce a apărut scandalul. „Mi-a telefonat Iurie Ciocan de la CEC şi mi-a spus noutatea-trăsnet. Am contactat primarul de Iurceni. Era la o şedinţă a Direcţiei de Învăţământ, în aceeaşi clădire cu noi. L-am rugat să iasă din şedinţă și să îmi dea explicaţii. A venit la noi în birou şi mi-a spus că cineva dintre semnatari i-a dat lista”.

Ne-am interesat dacă a aflat numele celui care ar fi făcut fotografia. „L-am întrebat pe primar, dar el mi-a spus: «Spuneți-le să vină la mine pe cei care îi interesează»”, ne-a mai spus Buhnea.

Primarul de Iurceni, Ion Bocan, este fost polițist ales în fruntea localității din partea Partidului Democrat.

Lista cu semnături a fost încărcată pe Viber chiar de el, potrivit Cotidianul.md. Am încercat să luăm legătura pe tot parcursul zilei de ieri cu primarul, atât la telefonul mobil, cât şi la cel din birou, dar acesta nu ne-a răspuns.

Secretara consiliului local ne-a informat că primarul ar fi la şedinţa Consiliului local. Consiliera Veronica Pruteanu, contabilă la primărie, s-a arătat însă mirată: „Nu ne-a informat nimeni că am avea astăzi şedinţă”, ne-a spus ea.

Vladimir Șarban

Solicitat să comenteze acest caz, Vladimir Şarban, membru al Comisiei Electorale Centrale, a afirmat că examinează acest caz. „Listele sunt prezentate Consiliului Electoral de Circumscripţie pentru examinare, dacă sunt ori nu valabile. Aceste liste nu pot fi transmise unor terţe persoane”, a spus el.

„Nu aş vrea să cred că cineva acolo a început a-i maltrata pe aceşti oameni, dar poate să se întâmple. Ieri, am discutat cu preşedintele PLDM, care ne-a confirmat că lista a apărut online. Colectăm toate informaţiile despre acest caz şi, după ce vom obține opiniile tuturor părţilor, vom lua o decizie”, ne-a spus Vladimir Şarban.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu