Amnistia fiscală nu va fi votată în a doua lectură până nu va exista o expertiză din partea FMI şi a Băncii Mondiale

Amnistia fiscală nu va fi votată în a doua lectură, până nu va exista o expertiză completă din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Băncii Mondiale şi a structurilor europene. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre autorii acestui proiect de lege, într-un interviu pentru „Europa Liberă”. Potrivit lui Candu, Banca Mondială a trimis deja o scrisoare la adresa Parlamentului R. Moldova cu propuneri şi obiecţii, solicitând îmbunătăţirea acestui proiect de lege.

„Banca Mondială nu spune că este împotrivă sau este pentru. Organizaţiile internaţionale de calibrul Băncii Mondiale vin cu expertiza legii şi spun: „Aşa ar trebui să arate legea”. Şi am primit deja o scrisoare cu propuneri şi obiecţii pentru a îmbunătăţi legea. Dar trebuie şi cetăţeanul să înţeleagă că este o intenţie de a trece de la economia tenebră, 30% pe care le estimăm noi, la economia albă, pentru a creşte baza impozabilă şi pentru a avea impozite şi încasări la buget. Şi, în acelaşi timp, nu ţine de vreo declinare a responsabilităţii. Dar noi suntem în program cu FMI, noi avem cooperare cu Banca Mondială, noi suntem stat asociat la Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere. În niciun caz nu vom aproba legea până nu vom avea expertiza de la toate instituţiile pe care le-am menţionat”, a spus Candu.

Amintim că europarlamentarul român Siegfried Mureşan i-a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cerându-i înaltului oficial să ia atitudine şi să ceară explicaţii guvernării R. Moldova legate de Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, promovată în regim de urgenţă de guvernarea de la Chişinău. Potrivit acestuia, proiectul de lege nu este unul care combate spălarea banilor, ci o facilitează.

„Titlul acestui act legislativ ar putea crea impresia că are ca scop îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării şi a mediului de afaceri în R. Moldova. De fapt, acest proiect de lege este o amnistie fiscală cvasi-totală acordată persoanelor fizice ce declară de bună voie şi îşi înregistrează activele nedeclarate până la data de 1 iulie 2017, acceptând în acelaşi timp plata unei cotei unice de impozitare de 2%. Ceea ce atrage atenţia asupra acestei legi este graba cu care actul a trecut prin procesul legislativ. Această lege nu combate spălarea banilor, ci o facilitează. Este evident că nu vizează îmbunătăţirea situaţiei economice a RM, ci interesele unei minorităţi care a dobândit în mod ilegal averea”, atenţionează deputatul din Parlamentul European.

Oamenii aşteaptă ca sprijinul UE să fie condiţionat de progrese în reformarea ţării, mai spune europarlamentarul. „Având în vedere urgenţa şi importanţa acestei probleme, numai o acţiune de la cel mai înalt nivel politic european va da rezultate. Cetăţenii RM aşteaptă ca UE să fie de partea lor în promovarea agendei anticorupţie în Moldova. Dacă vom dezamăgi cetăţenii acum, va fi şi mai dificil să cerem în mod credibil oamenilor să susţină în viitor legături mai strânse între ţara lor şi Uniune”, declară Siegfried Mureşan.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău