Amnesty International Moldova este îngrijorată de aplicarea abuzivă și neîntemeiată a gazelor lacrimogene // VIDEO

DSC_3316ziua independentei 2016photo nadea roscovanu

Amnesty International Moldova este îngrijorată de aplicarea abuzivă și neîntemeiată a gazelor lacrimogene de către forțele de poliție, împotriva manifestanților pașnici, în cadrul protestelor din Ziua Independenței R. Moldova. Aceste acțiuni sunt contrare atât standardelor naționale, cât și internaționale cu referire la utilizarea mijloacelor speciale de către poliție, trasmite Amnesty International Moldova într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Mai multe surse mass-media au difuzat informații privind utilizarea abuzivă a gazelor lacrimogene de către forțele de menținere a ordinii de drept, în ziua de sâmbătă, 27 august curent, în timpul manifestațiilor cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova. Calificăm acțiunile poliției drept o încălcare flagrantă și sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de foc de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracțiunilor și tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990 și anume: ‘Întru dispersarea întrunirilor ilegale dar non-violente, organele de asigurare a ordinii de drept trebuie să evite orice folosire a forței și mijloacelor speciale, restricționând aplicarea forței doar la minimul posibil’”.

Amnesty International Moldova califică acțiunile poliției din 27 august curent drept încălcări atât ale bunelor practici internaționale, cât și ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. „Aplicarea mijloacelor speciale este inadmisibilă în cadrul protestelor non-violente. În acest context, solicităm Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale și altor autorități competente să cerceteze minuțios, obiectiv, imparțial și în termen cât mai restrâns toate abuzurile comise de către lucrătorii poliției în data de 27 august curent în Piaţa Marii Adunări Naţionale, inclusiv dacă aceste abuzuri au avut loc la comanda superiorilor și să facă publice rezultatele anchetei, precum și pedeapsa aplicată pe acest caz”, se spune în comunicatul emis de Amnesty International Moldova.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)