Amintiri (triste) din copilărie

SINGUR ACASĂ // Sunt trei ani de când Ionel nu şi-a mai îmbrăţişat mama şi un an de când nu i-a auzit vocea. Mama a plecat în Grecia de unde nu s-a mai întors

Din JURNALUL lui Ionel: „Prietenul meu JURNAL, mă numesc Ionel şi, deşi am 15 ani, pot spune că ştiu care sunt grijile unei persoane mature. În familiile în care mama este acasă, copiii ştiu că dimineaţa când se trezesc îi aşteaptă masa întinsă. Eu am altă soartă. Când deschid ochii, mă gândesc ce să mai pregătesc în această dimineaţă pentru mine şi tatăl meu, care, zi de zi, pleacă dis-de-dimineaţă la muncă. În general, ne străduim cu tata să împărţim lucrul prin casă în mod egal. Familia noastră este formată din două persoane – eu şi tata. Nu, să nu crezi că mama mea nu mai este în viaţă. Ea nu mai este alături de mine. A plecat în Grecia şi a uitat de noi”.

Tatăl îl dezmiardă „Ionel”, fiindcă ştie cât de mult fiul său are nevoie de afecţiune, în condiţiile în care de la vârsta de trei ani a rămas fără mamă. „Eu am fost şi tată, şi mamă pentru el”, spune Gheorghe, un bărbat de 39 de ani pe faţa căruia se poate citi o tristeţe profundă. Băiatul creşte un bărbat adevărat şi atunci când are puţin timp liber, Ionel nu-l iroseşte pentru distracţii cu copii de vârsta lui, ci merge împreună cu tatăl său la muncă cu ziua prin sat. Mama lui Ionel a ales să-şi refacă viaţa departe de fiul său. S-a recăsătorit în Grecia şi educă un alt copil, un băieţel.

Ludmila MARIAN

„Îl ajut pe tatăl meu pentru că doar aşa îi pot mulţumi pentru tot ce face pentru mine. Mama a plecat peste hotare când aveam cel mai mult nevoie de ea. Eram atât de mic, însă acest lucru nu a oprit-o, m-a lăsat doar cu tata. Mama s-a întors din Grecia peste trei ani, eu aveam şase, însă peste puţin timp din nou m-a părăsit. Am crescut fără mamă, mi-a fost foarte dureros.

Greutăţile prin care am trecut m-au făcut să mă maturizez mai repede. Nu sunt la fel ca băieţii de vârsta mea. Privesc lucrurile altfel”, ne mărturiseşte Ionel.

Şi-a schimbat cuibul

Motivul plecării mamei lui Ionel peste hotare era un scop nobil, voia să câştige bani pentru a cumpăra o casă. „Voiam să avem şi noi un cuibuşor al nostru”, spune dezamăgit Gheorghe. Trăiau mai mult pe la rude şi Veronica, aşa se numeşte mama lui Ionel, a decis să urmeze exemplul multor femei din sat şi să plece la muncă în străinătate. Deşi multe mame au revenit şi au investit banii câştigaţi în familiile lor, Veronica a ales să rămână în străinătate, lăsând acasă două suflete care sperau că va reveni acasă. Odată cu trecerea anilor, a murit şi speranţa.

Verdict: „Mama nu mai face parte din familia noastră”

„Sunt trei ani de când nu mi-am îmbraţişat mama şi un an de când nu i-am auzit vocea. Ultima dată când am vorbit cu ea la telefon, m-a întrebat doar ce fac şi cum îmi merge la şcoală… atât” , spune supărat Ionel. Gheorghe nu a schimbat o vorbă cu Veronica şi mai mult timp. Cu aproximativ şase ani în urmă, a văzut-o ultima dată. „La puţin timp după plecare, soţia mea s-a îndepărtat foarte mult de noi. Suna din ce în ce mai rar. Vorbea foarte rece până şi cu Ionel. M-au afectat foarte mult aceste schimbări, nu mai vorbesc de baiat care întreba mereu unde este mama şi când va veni? Eu nu ştiam ce să-i răspund. Cel mai dureros a fost când a venit din Grecia pentru a doua oară şi mi-a cerut divorţ. Nici măcar nu a considerat de cuviinţă să vină la mine personal să-mi spună acest lucru. Despre divorţ m-au anunţat părinţii ei.”

Bărbatul, care pare a fi puternic la prima vedere, a început să plângă ca un copil: „Poate că sunt eu vinovat de ceva, dar ce vină are băiatul? Mititelul meu a suferit tare mult că mama sa l-a părăsit”.

Amintiri şterse

După divorţ, Veronica nu l-a întrebat pe Ionel dacă ar vrea să rămână alături de ea sau cu tatăl său. Băiatul spune ferm că chiar dacă ar fi fost pus în faţa alegerii, este sigur că nu l-ar părăsi pe tata pentru nimic în lume, indiferent de viaţa „frumoasă” pe care ar putea să i-o ofere mama în Grecia. „Ceva timp în urmă, mama  mi-a propus să vin la ea în Grecia ca să mă odihnesc câteva săptămâni. Am refuzat această călătorie şi am rămas alături de tatăl meu. Mai bine îl ajut pe tata decât să mă duc la mare la mama. Să vină ea la noi, dacă doreşte”, spune hotărât Ionel.

Băiatul recunoaşte că nu-şi mai aminteşte exact cum arată mama lui. Când venea acasă, prefera să plece la mama ei. „Cred că uita că şi ea este mamă. Nu avea grijă de mine, de parcă îşi dorea intenţionat să mă îndepărtez de ea. Sincer, nici azi nu înţeleg care a fost cauza”, povesteşte îndurerat Ionel.

Băiatul spune că o singură dată a rugat-o pe mama sa să-i cumpere ceva, însă femeia i-a refuzat şi de atunci copilul nu a mai rugat-o nimic. Era vorba de un calculator de care avea nevoie Ionel pentru şcoală, însă mama nu a considerat că trebuie să-i realizeze visul băiatului ei.

Ionel, „copil minunat”

„E un copil minunat”, spune mândru Gheorghe despre fiul său. Se bucură în fiecare zi de succesele băiatului. Dincolo de faptul că învaţă foarte bine, adolescentul nu se dă la o parte şi de lucrul în grădină. „Când trebuie de prăşit, ia sapa fără a i se spune. Păcat că Veronica nu vede ce băiat bravo avem”, spune resemnat Gheorghe. Andrei, vecinul şi colegul de clasă al lui Ionel, spune că, deşi mai are încă patru frăţiori, Ion îi este ca un frate: „Ne ajutăm mereu şi ne împărtăşim bucuriile şi suferinţele unul celuilalt. Ne înţelegem foarte bine pentru că avem multe în comun, în special lipsa mamei pe care o pot înţelege doar cei care nu o au alături”.

Acum suntem doar noi doi

„Sunt fericit că recent mi-am găsit un loc în care mă antrenez. De trei ori pe săptămână plec la şcoala-internat din sat ca să fac box. Este prea departe de casa mea, dar nu mă plâng, fiindcă o fac din plăcere. Nu vreau să devin boxer. Când voi fi mai mare, aş vrea plec cât mai repede peste hotare, să fac bani, să-mi cumpăr o motocicletă şi să ne facem reparaţie în casă, deoarece e veche. Acesta este visul meu”, povesteşte Ionel. „Acum suntem doar noi doi. Tatăl meu nu a mai avut pe nimeni de când s-a despărţit de mama, iar ea s-a recăsătorit cu un alt bărbat din Grecia”, povesteşte Ionel. Băiatul a auzit recent că mama lui a mai născut un copil, un frăţior, pe care Ionel, cel mai probabil, nu-l va vedea niciodată, la fel ca pe mama care a ales să rămână în străinătate.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)