Americanii vin de la Moscova

PRIMA VIZITĂ // Vicepreşedintele american vine în R. Moldova pentru că „se întâmplă ceva special în ţara noastră”

Ambasada Statelor Unite la Chişinău anunţă că vicepreşedintele Joe Biden va rosti astăzi, în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB), un discurs în faţa cetăţenilor moldoveni. Discursul va fi precedat de un concert susţinut de mai mulţi artişti autohtoni. Concertul va începe în jurul orei 10.30.

Excelenţa sa Ambasadorul Asif Chaudhry a mai spus că principala realizare a RM este libertatea presei şi că Joe Biden vine nu atât ca să se întâlnească cu oficialii moldoveni, cât să se adreseze direct oamenilor în cadrul unei cuvântări publice.

„În majoritatea domeniilor, Chişinăul a înregistrat evoluţii clare şi importante, de aceea Washingtonul vrea să susţină în continuare procesul pozitiv al schimbărilor”, a menţionat Chaudry.

Forfotă mare în capitală odată cu venirea vicepreşedintelui american, Joe Biden, însoţit de soţia sa Jill şi nepoata Finnegan. Acesta îşi va încheia turneul european, printr-o vizită de şase ore în Republica Moldova.

Măsuri sporite de securitate

Aeronava oficialului american va ateriza pe Aeroportul Internaţional Chişinău la ora 11:15. Deşi va fi o vizită de şase ore, Biden are o agendă încărcată. Astfel, la 12:00, acesta se va întâlni cu premierul Vlad Filat. Pentru ora 14:00 a fost programat un discurs în faţa moldovenilor, în scuarul TNOB. La 15:30, Biden se va întâlni cu preşedintele interimar, Marian Lupu, întâlnire care va fi precedată de o vizită la Ambasada SUA.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Biden va fi păzit de aproximativ trei mii de poliţişti moldoveni şi 100 de persoane din serviciile speciale americane. Ofiţerii americani au sosit la Chişinău la începutul acestei săptămâni, cu o aeronavă folosită de militari pentru a transporta utilaje speciale. Ofiţerii americani, care fac parte din grupul anti-terorism au adus cu ei unele utilaje, acestea fiind măsuri de securitate pentru vizita vicepreşedintelui SUA în ţara noastră.

 

70 de reprezentanţi ai Gărzii de Onoare a R. Moldova au fost antrenaţi pentru întâmpinarea înaltului oaspete american. „Ofiţerii vor fi îmbrăcaţi la patru ace, în ţinută de culoare măslinie”, ne-a spus Alexandru Josan, de la Ministerul Apărării. Joe Biden va fi întâmpinat cu pâine şi cu sare.

 

„Spaţiul aerian rămâne deschis”

 

Deşi se vehicula că, în ziua sosirii lui Biden la Chişinău, Aeroportul va fi închis, oficialii de acolo ne-au spus că acest lucru nu se va întâmpla. De menţionat că în timpul vizitei pe care a efectuat-o Joe Biden în Belgrad, în anul 2009, a fost închis spaţiul aerian al ţării-gazdă.

Din motive de securitate, traseul pe care va trece Biden nu va fi dezvăluit până în ultimul minut. Cert este că mai mulţi lunetişti vor supraveghea zona, iar telefoanele mobile ar putea să nu funcţioneze în perimetrul de securitate. De asemenea, ferestrele blocurilor de pe traseu vor trebui să fie închise, iar draperiile sau jaluzelele trase. Mai mult, au fost sudate şi gurile de canalizare de-a lungul itinerarului.

În acelaşi timp, vor fi impuse mai multe măsuri de securitate, printre care şi redirecţionarea transportului pe unele artere din capitală. „Au fost efectuate controale la sânge. Poliţiştii de sector au vizitat toate persoanele care au antecedente penale, precum şi deţinătorii de arme. Moldovenii care au permis de portarmă vor fi atenţionaţi să le lase acasă în safeu. Va fi instaurat un regim de securitate sever, fiecare persoană va fi verificată”, a declarat pentru JURNAL Chiril Moţpan, şeful Centrului de presă al MAI.

 

„Cârpirea gropilor”

 

Pentru vizita înaltului oficial se pregătesc şi drumarii, care au început cârpirea gropilor din asfalt pe traseele pe care s-ar putea deplasa cortegiul diplomatic. Cu toate că anterior aceştia spuseseră că nu pot repara gropile la temperaturi mai mici de 7 grade cu plus, miercuri afară erau -2 grade, iar ei munceau de zor.  Întrebaţi dacă va rezista asfaltul, muncitorii spuneau, cu jumătate de gură: „Vreo două luni va ţine”.

 

Biden nu bea decât bere fără alcool

Sunt în toi şi pregătirile în orăşelul Cricova, unde sunt aşteptaţi oaspeţii de peste ocean. „De săptămâna trecută, de când ni s-a spus că va veni vicepreşedintele american, suntem în alertă. Dar nu ştim dacă va veni şi soţia lui”, a declarat pentru JURNAL Valentin Guţan, primarul Cricovei. Acesta a spus că vor servi vizitatorii americani cu vinuri tradiţionale – Cabernet, Codru, şi s-ar putea să fie o degustare de vinuri mai vechi. „Am în vedere soiurile din anii ‘50”, a comunicat primarul. Acesta a menţionat că oaspeţii vor fi serviţi şi cu bucate tradiţionale moldoveneşti. Totuşi, chiar dacă va merge la beciurile din Cricova, Joe Biden nu va gusta din licori. Potrivit presei din State, acesta consumă doar bere fără alcool.

 

Pe de altă parte, un angajat al Vinăriei Cricova ne-a spus că s-ar putea să ajungă la ei soţia lui Biden şi nepoata sa, însoţiţi de Sanda Filat.

 

Biden vine să se adreseze direct oamenilor

 

Vicepreşedintele american va ţine un discurs în Scuarul TNOB. „Accesul va fi liber, dar precedat de un şir de controale”, a precizat Chiril Moţpan de la MAI. Acesta a remarcat că accesul pentru doritorii de a asculta discursul vicepreşedintelui american va fi liber între orele 10:00 şi 10:30. „Odată intrate în perimetrul scuarului, persoanele nu vor avea posibilitatea să iasă până la finalul acţiunii”, a informat acesta.

Nepoata lui Biden, viitoarea preşedintă a Americii

Vicepreşedintele SUA este însoţit în vizita sa europeană de soţia Jill şi nepoata, Finnegan (12 ani). Turneul a început în Finlanda, unde, pe lângă întâlnirile cu preşedintele şi premierul finlandez, Biden, împreună cu familia, a mers într-un centru comercial, unde Finnegan a probat o pereche de adidaşi.

În timpul vizitei la Moscova, soţia vicepreşedintelui american a vizitat Teatrul „Большой” şi a făcut o plimbare pe Piaţa Roşie.

Joe Biden merge întotdeauna în vizite oficiale însoţit de soţia sa. De curând, acesta a început să o ia şi pe Finnegan, interesată de politică. Ea a intrat în atenţia presei acum trei ani, imediat după alegerile prezidenţiale.

Joe Biden a spus jurnaliştilor că anume Finnegan l-a convins să candideze la funcţia de vicepreşedinte al SUA. Finnegan vrea să-şi depăşească bunicul şi să devină preşedinte al SUA. „În primul rând, este cool (să fii o femeie preşedinte – n.a.). Dar şi reşedinţa vicepreşedintelui SUA se află la o milă depărtare de casa noastră din Washington. Şi acolo este bazin!”, şi-a motivat Finnegan alegerea.

SPP-iştii moldoveni cunosc engleza, dar nu chiar bine

Solicitat de JURNAL să spună cum se vor înţelege între ei ofiţerii americani cu cei moldoveni, Eugen Viţu, ofiţerul de presă din cadrul Serviciului protecţie şi pază de stat (SPP), ne-a declarat că angajaţii instituţiei cunosc în proporţie de 80% limba engleză.

Bucătar italian pentru Biden

Potrivit presei americane, vicepreşedintelui Biden îi place să bea cafea, nu şi băuturi alcoolice. Printre mâncărurile preferate sunt pastele, motiv pentru care un bucătar italian a fost angajat la Casa Albă, pentru a le prepara după reţeta originală din Italia.

Chiria de 8000 de lei pentru Scuarul TNOP nu a fost plătită

Închirierea Scuarului Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) costă 8000 de lei, însă nu şi când este vorba de o acţiune la care participă Joe Biden. Valeria Şeicanu, directoarea TNOB, ne-a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Ambasadei SUA care să o înştiinţeze despre concertul organizat cu ocazia vizitei vicepreşedintelui Biden. „A fost mai mult o înţelegere amicală, iar noi am acceptat organizarea acestei acţiuni din prietenie pentru poporul american”, a declarat pentru JURNAL Şeicanu. Aceasta nu a putut să ne spună nici cine va plăti pentru concert.

Anularea Amendamentului Jackson-Vanik pentru R. Moldova

„Statale Unite vor depune toate eforturile ca să fie anulat Amendamentul Jackson-Vanik pentru RM”, a spus expres pentru JURNAL Excelenţa sa Asif Chaudry.

De menţionat că vicepreşedintele SUA, Joseph Biden a declarat, în cadrul vizitei sale la Moscova, că susţine anularea Amendamentului Jackson-Vanik pentru Federaţia Rusă şi integrarea acesteia în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Amendamentul respectiv interzice relaţii comerciale normale ale SUA cu ţările care nu aveau o economie de piaţă şi impuneau restricţii emigraţiei. Acesta datează din 1975, perioada Războiului rece, când a fost impus ca o măsură eficientă a politicii americane fată de Uniunea Sovietică. Cum Moldova a făcut parte din URSS, amendamentul a fost valabil şi pentru Chişinău.

Măsură punitivă era îndreptată împotriva liderilor sovietici, deoarece nu permiteau emigrarea evreilor şi a altor minorităţi şi încălcau drepturile omului.

După prăbuşirea URSS, acest amendament a fost ridicat pentru o serie de ţări devenite independente, dar R. Moldova a continuat să fie supusă restricţiilor sale, chiar dacă este membră OMC din 2001.

În aceeaşi ordine de idei, senatorul republican John McCain a cerut recent Congresului să ridice Amendamentul Jackson-Vanik pentru RM, exprimându-şi susţinerea pentru reformele democratice iniţiate de Guvern de la Chişinău.

Air Force Two

Avionul C-32 al vicepreşedintelui american este o versiune configurată a aeronavei Boeing 757-200. Cabina pasagerilor este separată în patru compartimente dotate cu un centru de comunicare, bucătărie, toalete, fotolii business-class, o canapea rabatabilă etc. Aeronava mai e dotată cu linii telefonice îmbunătăţite, satelit, monitoare tv, copiatoare, astfel vicepreşedintele american şi alţi oficiali pot lua decizii din oricare colţ al lumii.

Deflagraţie în timpul vizitei lui Biden la Moscova

O explozie s-a produs miercuri într-o staţie de autobuz din Moscova, în timpul întâlnirii vicepreşedintelui american cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Presa moscovită a scris că explozia a avut loc în apropierea Academiei Serviciului Federal de Securitate (FSB). În urma deflagraţiei, au fost deteriorate câteva autoturisme. Din fericire, nu au fost înregistrate victime omeneşti.

Marina Liţa, Svetlana Panţa