Amenzile vor ustura mai tare

zebra.f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Moldovenii care nu vor respecta legislaţia vor plăti amenzi mai mari de 2,5 ori. Proiectul de lege care prevede majorarea unităţii convenţionale de la 20 la 50 de lei a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Potrivit legii, o unitate convenţională este stabilită în mărime de 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Pentru 2016, cuantumul salariului mediul lunar pe economie a fost stabilit în mările de 5050 de lei. Prin urmare, unitatea convenţională va avea valoarea de 50,5 lei.

Iniţial, proiectul era inclus pentru agenda şedinţei Parlamentului din 1 iulie. La propunerea preşedintelui Parlamentului, acesta a fost mutat pentru ziua de ieri, 23 iunie. Deputaţii nu au avut întrebări nici faţă de autori, nici faţă de comisia de profil. Şi asta chiar dacă intenţia guvernanţilor de a mări amenzile a fost criticată de unii experţi care spun că această măsură va contribui la extinderea sectorului tenebros al economiei şi va genera o creştere şi mai mare a corupţiei.

Autorul iniţiativei, Ministerul Justiţiei, a declarat că prin amendamentele propuse va fi ajustat cadrul legal punitiv la realităţile economico-financiare din prezent. „Aceste majorări nu sunt pentru acumulări la buget aşa cum au declarat unii, ci pentru ajustarea măsurii alternative a amenzii la gravitatea faptelor. Astăzi, avem amenzi de câteva mii de lei care sunt alternative la pedepse privative de libertate”, a declarat viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu.

Acelaşi proiect de lege prevede modificarea mecanismului de calcul a proporţiilor mari şi deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracţiunilor – se propune calificarea drept proporţii mari a cuantumului echivalent cu 20 salarii medii lunare pe economie, iar pentru proporţiile deosebit de mari – 40 salarii medii lunare pe economie.

Pragul minim al amenzii contravenţionale va creşte de la 150 la 500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 500 la 1500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice cu funcţie de răspundere şi persoanele juridice.

Totodată, pragul maxim al amenzii penale va fi majorat de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice care au comis infracţiunea din interes material; de la 20000 la 60000 pentru persoanele juridice.

Proiectul Ministerului Justiţiei propune şi recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge – de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi concentraţia de alcool în aerul expirat – de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l. De asemenea, va fi redus pragul gradului avansat al concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)