Ambulanţa blestemată

ACCIDENT// „Motocicleta a fost prinsă între maşină şi stâlp. Dacă nu îi arunca pe copii pe maşină, cred că acum îi înmormântam”

O manevră nereuşită a unui şofer de 26 de ani i-a băgat în spital pe minorii Andrei Burlea şi Timofei Schitu din localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Accidentul rutier a avut loc vineri, 5 august, cu o zi înainte ca Andrei să împlinească 17 ani. 6 august l-a prins pe băiat în stare inconştientă pe patul ambulanţei care îi transporta pe cei doi răniţi la Chişinău.

Marina LIŢA

Mamele lui Andrei şi Timofei nu se dezlipesc de paturile băieţilor. Din momentul în care au auzit că cei doi au fost proiectaţi de o maşină într-un pilon de electricitate, ochii femeilor lăcrimează încontinuu. „Ei au lucrat vineri în seră, au legat roşiile de araci. Avem o seră, ne câştigăm şi noi banii cum putem”, începe să povestească Mariana Burlea, mama lui Andrei, pe care am întâlnit-o la Centrul Mamei şi Copilului din capitală.

„După masă au luat motocicleta şi au plecat la magazin să cumpere apă, apoi au vrut să plece la scăldat, să se răcorească, pentru că era cald afară. Când au pornit motocicleta, au fost loviţi de o maşină. Nici nu ştiu cum de au rămas în viaţă pentru că motocicleta a fost prinsă între maşină şi stâlp. Dacă nu îi arunca pe maşină, cred că acum îi înmormântam”, ne spune mama cu înfrigurare.

Unul inconştient, altul cu membrele rupte

Cei doi minori au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul de Urgenţă din Criuleni unde le-a fost acordat primul ajutor medical. Andrei a suferit o traumă cranio-cerebrală gravă şi era inconştient, iar Timofei – fracturi ale femurului drept şi stâng. „Nu îmi explic cum s-a întâmplat acest accident şi de ce Dumnezeu nu l-a salvat. Fiul meu e un băiat bun, de şase ani se merge regulat la biserică”, ne spune printre lacrimi Svetlana Schitu, mama lui Timofei, ascunzându-şi faţa în batista din mână.

După ce li s-a acordat asistenţa medicală, s-a decis transportarea acestora la Centrul Mamei şi Copilului pentru că necesitau intervenţii chirurgicale care nu se puteau efectua la Criuleni. „Pe drum însă ambulanţa a avut o pană de cauciuc şi am rămas în drum. Andrei era inconştient, Timofei, cu ambele membre rupte, abia se ţinea de pat şi o femeie cu un copil mic, în stare gravă”, îşi aminteşte Mariana Burlea. „Şoferul nu avea cu sine nicio cheie şi am încercat, în miez de noapte, să oprim vreo maşină să ne ajute.

Şoferii fie apăsau pe acceleraţie şi plecau în viteză, fie, dacă se opreau, nu aveau cu ei nicio cheie. Într-un final, s-a oprit o maşină cu nişte tineri care l-au ajutat pe şoferul ambulanţei să schimbe roata. Îmi pare rău că nu am luat niciun număr de telefon de-al lor să le mulţumim. Unul dintre tineri s-a tăiat la mână când l-a ajutat pe şofer”, a comunicat femeia.

Aceasta susţine că asistenta medicală care se afla cu ei în maşina salvării a sunat la Spitalul de Urgenţă din Căinari şi a chemat altă maşină, dar nu a fost trimisă nimic. „Am stat mai mult de o oră în drum”, a oftat femeia.

Două ambulanţe la substaţia Criuleni

Tudor Ipatii, şef de substaţie a Spitalului de Urgenţă Criuleni, ne-a declarat că şoferul ambulanţei avea cu sine toate cheile necesare. „Acesta încerca să oprească o maşină ca un alt şofer să-l ajute să schimbe roata spartă. Asistenta medicală care însoţea pacienţii nu avea forţa necesară să-l ajute”, a spus Ipatii. Şeful de substaţie a mai menţionat că nu a fost posibil să mai trimită încă o ambulanţă. „Substaţia din Criuleni are în dotare doar două maşini, cea care se îndrepta spre Chişinău şi alta care era în drum spre o localitate din raion. Chiar dacă am fi vrut să trimitem o maşină, nu am fi putut. Aşteptăm şi noi ambulanţe noi, care ne-au fost trimise”, a precizat Ipatii.

Acesta a adăugat că maşinile pe care le are spitalul nu sunt vechi. „Le-am primit prin 2004–2005 dar, din cauza drumurilor noastre, s-au deteriorat şi se strică repede”, a conchis şeful substaţiei.

Şofer fără permis

Ofiţerul de gardă venit la locul accidentului ne-a comunicat că a văzut o maşină proiectată într-o motocicletă. „Peste maşină a căzut un pilon de electricitate. Cei doi tineri care se aflau pe motocicletă au fost luaţi de salvare, dar, din declaraţiile martorilor, aceştia au fost aruncaţi pe maşină şi au rămas în viaţă. Aveau răni grave”, a spus Mihail Calistru, ofiţer de urmărire penală al Secţiei de urmărire penală din cadrul Comisariatului de poliţie Criuleni.

Acesta a mai menţionat că şoferul autoturismului nu avea asupra sa permisul de conducere şi a refuzat să facă testul de alcoolemie.

Sergiu Iacub, inspector de patrulare rutieră, Comisariatul de Poliţie Criuleni, care a preluat cazul, ne-a declarat că şoferul şi-a recunoscut vina. „Acesta a declarat că a avut regim de viteză, a apăsat pe frână, dar era nisip pe drum şi maşina a fost proiectată în motocicletă. Deşi a refuzat să i se ia testul de alcoolemie pe loc, i-au fost prelevate probe sangvine şi aşteptăm rezultatele care ne vor arăta dacă şoferul a consumat băuturi alcoolice”, a spus Iacub.

„Torni de ziua ta?”

„Minorii nu au fost interogaţi pentru că se aflau în Secţia de reanimare. Chiar dacă unul dintre tineri a ieşit din reanimare, starea acestuia este gravă şi nu-i putem adresa întrebări”, a precizat inspectorul.

Acesta a mai spus că în acest caz va fi întocmit un dosar penal şi, în funcţie de rănile suferite de victime, se va stabili pedeapsa pentru şofer.

Timofei a trecut joi printr-o intervenţie chirurgicală dificilă. Starea lui Andrei s-a îmbunătăţit şi a fost transferat din Secţia de terapie intensivă. „Pe 6 august, de ziua lui Andrei, când cei doi erau încă împreună la reanimare, Timofei îi cerea să toarne de ziua lui”, a spus, schiţând un zâmbet, Mariana Burlea.

Am încercat să vorbim cu şoferul autoturismului, dar telefonul mobil al acestuia a fost închis toată ziua.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)