Ambasadorul rus, convocat la Tokyo, din cauza vizitei lui Medvedev în insulele Kurile

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Tokyo, pentru a protesta faţă de vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev într-una din insulele Kurile, administrate de Moscova, dar revendicate de Japonia, a anunţat presa japoneză.

„I-am spus că este vorba despre o problemă internă rusă. Am cerut Japoniei să trateze acest caz în mod calm şi echitabil”, a declarat ambasadorul Mihail Beli la ieşirea din minister.

Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus după 1945 în acest arhipelag, situat între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud.

Premierul japonez Naoto Kan a considerat că vizita este „foarte regretabilă”. „În condiţiile în care poziţia Japoniei este că cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita preşedintelui este foarte regretabilă”, a spus acesta în Parlament.
Maehara a subliniat, la rândul său, că vizita „răneşte sentimentele populaţiei japoneze”.

Medvedev a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunaşir în rusă), una din cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia.

Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule din arhipelagul Kurile: Habomai, Shikotan, Etorofu şi Kunashiri, anexate de sovietici la 18 august 1945, la trei zile după capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Etorofu este denumită Iturup de către Rusia, iar Kunashiri, Kunaşir.

Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de cele două ţări.

În 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită Rusiei să restituie Japoniei „Teritoriile de Nord”. (mediafax.ro)