Ambasadorul român la Chişinău trebuie să aibă anvergură intelectuală

Noul ambasador român în Republica Moldova trebuie să aibă o anvergură intelectuală, întrucât elitele de la Chişinău sunt sensibile la această dimensiune. De această părere este şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Baconschi. Potrivit lui, ambasadorul român la Chişinău ar trebui să aibă şi “sofisticarea diplomatică” necesară în contextul geopolitic din Est, precum şi capacitatea de a transforma misiunea României într-un centru pentru elitele locale.

De menţionat că actualul ambasador al României la Sfântul Scaun, Marius Lazurcă, a fost desemnat ambasador al României în Republica Moldova. Născut în 1971, la Timişoara, Lazurcă şi-a luat doctoratul în 2003 în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, fiind licenţiat în literatură comparată la aceeaşi instituţie. De asemenea, are masterat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne. În 1996, a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, licenţiat în limba şi literatura franceză, limba si literatură română.

Numirea sa ar putea fi anunţată de preşedintele Traian Băsescu în cadrul primei vizite oficiale pe care o va efectua în străinătate la începutul celui de-al doilea mandat de şef al statului în Republica Moldova, pe 27 ianuarie.

România şi Republica Moldova nu mai au ambasadori în capitalele celor două state din aprilie 2009. Iniţial, Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova i-a declarat persona non grata pe ambasadorul Filip Teodorescu şi pe ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean. Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost propus să ocupe postul de ambasador al României, dar nu a primit agrementul Chişinăului, pe atunci la guvernare fiind Partidul Comuniştilor.

În urma protestelor de stradă care s-au declanşat după alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău şi-au rechemat de la post ambasadorul la Bucureşti, Lidia Guţu. (Jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)