Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti: „Decretul de retragere a cetăţeniei fostului preşedinte român semnat de Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional”

Ambasadorul RM la Bucureşti: „Decretul de retragere a cetăţeniei fostului preşedinte român semnat de Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional”

„Disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, iar decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional”. Este declaraţia ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea(foto) şi a fost făcută în contextul retragerii de către Igor Dodon a cetăţeniei fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, scrie jurnal.md.

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova – 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult cu cât, unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea pentru Digi24.ro.

Reamintim că la începutul acestei luni, Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Atunci, fostul preşedinte român declara că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este un act de frică, întrucât noul preşedinte moldovean este speriat de faptul că ţara la cârma căreia se află se îndreaptă spre Uniunea Europeană.