Amatorismul şi dezertarea unui ex-campion olimpic?

Echipele din Republica Moldova au înregistrat cel mai slab parcurs din ultimii ani în cupele europene. Însă acest lucru nu i-a pus în gardă pe conducătorii de cluburi şi pe cei din conducerile tehnice ale echipelor.

În opinia acestora, insuccesele nu sunt altceva decât consecinţe ale lipsei de experienţă şi de şansă. „Grangurii” cluburilor moldoveneşti ar avea dreptate dacă am face abstracţie de scandalurile din sezonul trecut – model preluat din România –, care s-au resimţit atunci când nimeni dintre microbişti nu se aştepta.

Fiecare din cele patru echipe care au jucat în cupele europene, poate cu excepţia celor de la Iskra-Staly, s-a umflat în pene înaintea meciurilor internaţionale. Cel mai dureros este faptul că FC Milsami, FC Dacia, FC Sheriff şi Iskra-Staly au întâlnit nişte echipe care erau de bătut. Acest fapt arată încă o dată că, în condiţiile în care nu ne ghidăm de principii sănătoase, bazate pe investiţii serioase pe parcursul mai multor ani, pe profesionişti adevăraţi în conducerea tehnică şi administrativă, riscăm să rămânem pentru totdeauna la nivelul amatorismului.

Cea mai mare dezamăgire o reprezintă FC Dacia care, în pofida faptului că a făcut achiziţii importante în această vară, nu a putut trece de o echipă mediocră. De acest eşec se face vinovat în primul rând antrenorul Igor Dobrovolski. Fostul campion olimpic are uneori sclipiri de mare tehnician, însă acest lucru nu e suficient. Dobrovolski, care a evoluat pentru cluburi mari din Europa, nu a ştiut să gestioneze dubla cu Zestafoni. A vrut să surprindă adversarul în meciul tur trimiţând în teren jucători care nu cunosc ce înseamnă spiritul FC Dacia, însă, în cele din urmă, s-a surprins pe sine însuşi. Ar fi putut salva cât de cât situaţia în meciul tur, dar a uitat că în joc este calificarea, preocupându-se mai mult ce o să spună lumea despre persoana sa.

În meciul retur a încercat să îndrepte lucrurile, dar handicapul de trei goluri a fost prea mare. Se zvoneşte că ar fi fost trădat de unii jucători care au evoluat în meciul tur, însă anume el trebuia să ştie ce se întâmplă în sânul echipei.

Calificarea a fost pierdută. Drept rezultat, în primul rând, antrenorul trebuia să recunoască unde s-a greşit, dar nu am mai auzit asta. Mai mult decât atât, am fost martori la îmbrânceli cu implicarea fostului campion olimpic şi la insulte aduse echipei calificate. Nu e demn pentru un antrenor al echipei campioane să spună ziariştilor că echipa calificată „nu poate sări mai sus de fundul său”.

Cu alte cuvinte, cei de la Zestafoni nu au meritat calificarea şi vor fi eliminaţi în turul următor. Nu negăm că ar putea să fie eliminaţi, dar, până una alta, FC Dacia este echipa eliminată.

În cazul lui FC Sheriff, lucrurile au stat la fel. Adversarul şi-a căutat de treabă şi a susţinut tot timpul că tiraspolenii sunt favoriţi la calificare, mai ales că în ultimii ani au jucat în grupele Europa League. „Sheriffantasticii”, care au bătut Dinamo Kiev în sezonul trecut, chiar au crezut asta şi au căzut în plasă.

În consecinţă, fosta campioană, care s-a obişnuit cu milioanele venite de la UEFA, va resimţi o gaură imensă în propriul buget şi nu va mai lăsa la voia întâmplării lucrurile. Va încerca cu siguranţă să-şi adjudece titlul încă din iarnă.

P.S: Gurile rele mai vorbesc că Igor Dobrovolski urmează să părăsească FC Dacia după dezastrul din cupele europene. Nu va ajunge la o echipă din Rusia sau din Occident, ci la FC Zimbru. Serghei Stroienco, actualul tehnician al galben-verzilor, urmează să fie secundul lui Dobrovolski. Anume Dobrik ar fi insistat pe lângă fostul său şef, Adlan Sişhanov, să fie instalat la FC Zimbru.

Vitalie HADEI