Amăgită, deposedată şi abandonată

Foto simbol: Nadejda Roşcovanu

A lăsat toată averea nepotului, cu condiția să o îngrijească la bătrânețe, iar acum nu are cine îi aduce o cană cu apă

Toată viața mătușa Elizaveta a muncit și a avut grijă de soț, care a decedat, și de nepoți, ca la bătrânețe să aibă cine îi deschide ușa. Tot ce a agonisit de-a lungul anilor – casă, câteva terenuri, a lăsat ca moștenire nepotului cu condiția să aibă grijă de ea la bătrânețe. În 2008, soţia nepotului, Larisa Ghiumișliu, a trecut toată averea pe numele său, a vândut terenurile și, potrivit bătrânei, nu se răspunde cu aceasta de câțiva ani. Potrivit juriștilor, odată ce nepoții nu-și respectă obligațiile din contract, acesta poate fi anulat, iar bătrâna își va recapătă dreptul asupra bunurilor sale.

Mătuşa Elizaveta Iftene are 80 de ani, este din satul Bozieni, raionul Hâncești, și ne roagă să o ajutăm să nu-și piardă casa. Femeia nu a avut copii și a muncit toată viața la grădinița şi la școala din sat, la magazin pentru a-și ajuta nepoții, iar la bătrânețe, după ce le-a lăsat ca moștenire averea, aceștia au uitat de ea și nici o cană de apă nu-i mai aduc. „Am 42 de ani de când trăiesc în acest sat. După ce a decedat soțul, am hotărât să las moștenire casa, pământurile nepotului, cu condiția să mă ajute la bătrânețe, dar m-au mințit și acum stau singură și plâng că nimeni nu-mi aduce o cană cu apă. Documentele le-am făcut pe numele nepotului și în primii ani venea și mă ajuta, dar, după ce a plecat la muncă peste hotare, nu mă ajută cu nimic. Acum vreo cinci ani, a venit soția sa, nepoata Larisa, și m-a mințit trecând toate documentele pe numele ei și de atunci nu am mai auzit de ea. Anul trecut, a fost primarul pe la mine și m-a anunțat că nepoata a vândut terenurile, acum cred că așteaptă să mor și să-mi vândă și casa”, se plânge bătrâna. Elizaveta Iftene ne roagă s-o ajutăm să-și recapete drepturile de proprietar asupra casei în care locuiește.

 Vecinii nu o lasă să înghețe de frig iarna în casă

Primarul satului Bozieni, Vasile Popescu,  ne-a declarat că cunoaște această problemă. „Testamentul a fost făcut cu mulți ani în urmă, pe atunci era alt primar, dar oricum primăria nu deține niciun contract. Știm că mătușa e singură, din partea primăriei am delegat un asistent social care merge la ea și o ajută. Nu trebuia să-și dea acordul ca documentele să fie trecute pe nepoată, dar cred că a mințit-o, chiar nu cunosc ce s-a întâmplat”, ne spune primarul. Vecina mătușii Elizaveta, Natalia, ne spune că ultima oară când a văzut-o pe nepoată a fost acum doi ani, când tușa Liza și-a rupt o mână și cea care deține în acest moment drepturile de avere a adus-o de la spital, după care a plecat la Chișinău.

„Liza a crescut nepoții ca pe copiii ei, dar acum au uitat de ea. Nu știu cum a mințit-o și a semnat acele acte de moștenire pe numele nepoatei. Acum sărmana stă și plânge în casă singură, mai merg eu și-i duc câte ceva de mâncare, iarna soțul meu și încă un vecin merg și-i taie lemne, de altfel ar îngheța în casă de frig, că ea abia de se mișcă”, ne povestește vecina bătrânei.

 „Dacă moștenitoarea nu-și îndeplinește obligațiile, bătrâna poate anula contractual de donație”

Șeful Oficiului Cadastral din orașul Hâncești, Nicolae Alexa, ne-a comunicat că într-adevăr, în 2008, a fost semnat un contract de donație între Elizaveta Iftene și Larisa Ghiumiușliu. „Respectivul contract de donație a fost întocmit cu condiția ca nepoata să aibă grijă de bătrână până la decesul acesteia. Dacă moștenitoarea nu-și îndeplinește obligațiile, bătrâna poate anula respectivul contract”, menționează Nicolae Alexa.

Juristul Eugen Caraghiaur confirmă că Elizaveta Iftene poate anula contractul. „În asemenea situație, doamnă poate cere în judecată încetarea contractului dintre ea și nepot, precum și anularea tuturor contractelor. În caz că bătrâna nu se poate deplasa de una singură, avocatul sau tutorele ridică contractul de la cadastru și se adresează la procuratură”, ne spune juristul. Am încercat câteva zile la rând să discutăm cu nepoata mătușii Elizaveta, însă la numărul de telefon pe care bătrâna ni l-a dat nu a răspuns nimeni.

Redacția JURNAL de Chișinău vine cu o rugăminte faţă de avocați, juriști din raionul Hâncești pentru a o ajuta pe Elizaveta Iftene în soluționarea problemelor de ordin juridic și pentru restabilirea drepturilor asupra locuinței sale. Mai multe detalii puteți afla la telefonul redacției: 068583777.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)