„Am ținut ca genericul expoziției mele din Ecuador („Eu”) să fie în limba română”

Interviu cu Doina Vieru, artist plastic, Quito, Ecuador

– Dragă Doina Vieru, felicitări pentru expoziția ta personală cu genericul „Eu” vernisată în Quito, capitala Ecuadorului. Câte lucrări conține această expoziție de pictură și sculptură? Care sunt dificultățile organizării unei expoziții personale în Ecuador?

Această expoziție conţine 50 de lucrări de dimensiuni diferite, chiar extreme aș spune, de la 20×20 cm până la pânze gigantice de 7 metri lungime, iar unele au avut 3,5 metri lungime. Cred că extremele sunt interesante, privitorul constată că picturile mici au aceeași valoare ca cele monumentale… Nicăieri și pentru nimeni nu e ușor să organizeze o expoziție personală. E și mai complicat când faci expoziția într-un muzeu de stat, iar personala „Eu” a fost vernisată anume într-un muzeu de stat care se numește Centro Cultural Metropolitano din Quito. E dificil pentru că mai întâi trebuie să prezinți un proiect care poate fi acceptat sau nu. Dacă se acceptă, se fixează data vernisajului și trebuie să stai „la coadă” vreo doi ani, fiindcă așa se face calendarul lor, cu mult înainte de eveniment. În orice caz, eu cred că cel mai greu e să vii în fața publicului, să te dezvălui, să te arăți așa cum ești…

– Denumirea expoziției, „Eu”, e în limba română?

Da, chiar în română. A sunat destul de misterios pentru publicul din Quito. Și pe foaia de titlu a catalogului expoziției am indicat că sunt născută în Chișinău, Republica Moldova, în 1978, că am absolvit Liceul de Arte Plastice și Academia de Arte din Chișinău și Ecole Nationale des Beaux-Arts din Paris.

– Expoziția „Eu” poate fi considerată un autoportret al tău?

Da, în esență e un autoportret. Titlul „Eu” nu e unul întâmplător, aș putea spune că „eu”-l meu este ceea ce cunosc cel mai bine, dar nu suficient. E o temă vastă care îmi dă de lucru și cere a fi explorată.

– Cum ai ajuns în Ecuador?

Simplu. M-am măritat cu un ecuadorian. Numele lui este Nixon Cordova și e tot artist plastic. Eu mi-am păstrat numele Vieru, cu mândrie, în documente, în viața reală și în viața de artist! Chiar și copiii noștri, Theo și Dana, sunt Cordova Vieru. Fiul are 11 ani, iar fiica – aproape nouă ani.

– Unde locuiți în prezent, din ce vă câștigați existența?

Trăim la Quito și reușim să ne întreținem din artă. Nu din arta personală, ci din comenzi publice sau private de sculptură. De-a lungul anilor, am izbutit să fim proprietari de casă și chiar să ne construim atelierele în curte, ca să nu ne ducem departe la lucru.

– Ai postat pe internet reproducerile unor madone cu prunci zâmbitori, jucăuși, neastâmpărați. Copiilor tăi le plac aceste madone?

Ah, pseudoicoanele… Astea au fost un joc de moment, le-am făcut pentru o expoziție colectivă. Pe Theo încă nu-l prea interesează arta (îi plac mai mult dinozaurii și mașinile), dar Dana e o artistă „en herbe”.

– O să-i aduceți pe copii la Chișinău?

Vara trecută, am fost toți patru la Chișinău, le-am arătat locurile unde m-am născut și am crescut.

– Cât de departe de tine e astăzi patria ta, R. Moldova?

Picturi din expoziţia "Eu" de Doina Vieru, Quito, Ecuador

Depinde de cum mă simt. În momentele grele… patria îmi pare inaccesibilă, prea îndepărtată. Totuși, grație internetului, sunt la curent cu multe chestii, contactez cu multă lume din Moldova. Mă simt departe când vreau și nu pot să gust și să miros ceea ce numim acasă, ori să vorbesc ca acasă.

– Mama ta, jurnalista și psihanalista Luminița Țâgârlaş, plecată mai demult în Franța, este și acum alături de tine? Ce sfaturi ale ei îți ajută în creația ta?

Mama e alături doar prin skype și prin mail, în realitate ne vedem rar, dar discutăm adesea despre cărți, articole, idei… Chiar dacă nu-mi dă sfaturi legate direct de arta mea, avem convorbiri foarte interesante care mă îmbogățesc, mă inspiră. Ea a făcut un doctorat în psihopatologie și psihanaliză la universitatea Paris 7 și pratică acum ca psihanalist la Lyon. Noua sa profesie îi oferă niște puncte de vedere originale asupra artei, creației și a condiției de artist în general.

– Care este condiția artistului tânăr în Ecuador (țară cu 15 milioane de locuitori, situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, întretăiată de ecuator, limba oficială – spaniola)?

Condiția artistului tânăr e grea pretutindeni.

– Cine te sprijină în cariera ta de artist plastic?

Cum vă spuneam, soțul meu e tot artist, sculptor. Creăm și luptăm împreună, ne sprijinim unul pe altul. Aici un artist tânăr nu e susținut de o galerie sau de un mecena, te descurci singur. Trebuie să lucrezi mult și să ai pe cineva acasă care te ajută și te susține. Vorba unui artist local: „În artă nu reușește cel ce ajunge primul, ci acel ce se menține și luptă…”

– Noi te cunoșteam drept pictoriță. Când ai început să faci sculptură în metal?

Am început să fac sculptură în perioada când trăiam cu familia într-un orășel din Amazonia ecuatorială, Macas (un fel de Macondo personal). Trăiam acolo pentru că aveam de realizat o comandă. Eu îmi doream să pictez, dar era imposibil. În schimb, aveam un atelier foarte bine echipat, cu mult material la dispoziție, așa că, încetul cu încetul, am învățat arta sudurii și am reușit să realizez o cantitate importantă de sculpturi în metal. Aceste lucrări sunt încă inedite, nu le-am prezentat nicăieri.

– Ce contacte culturale există între R. Moldova și Ecuador?

Din păcate, îmi pare că Moldova nu are absolut niciun fel de contact cu Ecuadorul, nici cultural, nici oricare altul… Știu însă că s-a ajuns la un acord de tranzit, astfel încât cetățenii ecuadorieni pot vizita Moldova fără viză.

– Te gândești la o expoziție în R. Moldova?

O expoziție la Chișinău e unul din visele mele, dar… nu e simplu. Transportarea lucrărilor e foarte costisitoare. Multe vise nu se realizează din cauze materiale. E păcat…

– Să sperăm că lucrările tale vor ajunge totuși la Chișinău împreună cu autoarea lor, într-un viitor apropiat. Mulțumesc pentru interviu, dragă Doina!

Interviu realizat de Irina Nechit

 

 

Text foto:

 

Picturi din expoziția „Eu” de Doina Vieru, Quito, Ecuador