„Am scos din urechea unei fete trei căşti”

Sistemele de copiere de la Bac pot duce la pierderea auzului

copiat_bac_e30db77bb7

libertatea.ro

 

Sesiunea de bacalaureat este în plină desfăşurare, 27 de mii de candidaţi, inclusiv 7 mii de restanţieri, îşi vor demonstra cunoştinţele. Şi în acest an elevii sunt supravegheaţi de camerele de luat vederi, iar la intrare sunt controlaţi cu detectoarele de metal, pentru a exclude orice tentativă de a copia. Totuşi unii elevi, ca şi în anii trecuţi, folosesc diferite sisteme de copiere cumpărate de pe internet, ajungând uneori la medic pentru intervenţii chirurgicale. În plus, din acest an Ministerul Educaţiei a interzis colectarea de bani pentru organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului și liceului. Însă, din spusele unor elevi, „se vede foarte bine cine a plătit pentru a fi lăsat să copieze în voie”.

„Mă doare urechea, nu ştiu ce am”, se plâng la medicii specialişti elevii care nu-şi pot scoate de unii singuri microcăştile din urechi. Însă pe masa de operaţii aceştia nu mai umblă cu fofârlica şi recunosc cum au ajuns acele mici dispozitive în urechile lor. „Nu vor să spună că folosesc căştile pentru copiat, dar când ajungem la operaţii, nu se mai ascund”, ne spune chirurgul ORL, Alexandru Sandul, Spitalul Clinic Republican. Şi alţi medici recunosc că aceste cazuri nu sunt unice. „Recent, am scos din urechea unei fete trei căşti, ea a încercat singură să le scoată şi şi-a spart timpanul, după care s-a adresat la noi. Cele mai multe cazuri se înregistrează în perioada examenelor. În acest an, eu am avut vreo şase pacienţi, dar au mai fost şi la colegii mei. Acest fenomen se întâmplă de prin 2000”, menţionează Sergiu Vetriceanu, şeful secţiei ORL, Spitalul Clinic Republican. Elevii şi studenţii nu înţeleg că aceste mici dispozitive pot da complicaţii foarte grave, chiar până la pierderea auzului, adaugă Vetriceanu. Un alt specialist ORL, Victor Manic, de la Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, ne spune că şi el a întâlnit în practica sa mai multe cazuri în ultimii ani şi avertizează elevii că aceste sisteme pot provoca diferite complicaţii.

Sisteme de copiat comandate pe internet

Paginile de publicitate de pe internet sunt pline cu anunţuri despre diverse sisteme de copiere la Bac, preţurile variind între câteva sute de lei până la sute de euro. Am telefonat la câteva numere şi ni s-au dat asigurări că dispozitivele nu pot fi bruiate şi detectate, costul lor e de 350 de lei, iar chiria – 100 lei. „Microcăştile au doar 1 mm şi se scot cu un magnet, nu se vede absolut nimic”, ne asigură vânzătorul, în plus sunt livrate gratuit la domiciliu. De eficacitatea microcăştilor ne asigură şi un fost absolvent care le-a folosit la Bac în 2013, însă acestea nu l-au prea ajutat deoarece a luat note mici. „Se aude foarte bine, însă cel care mi-a dictat a greşit ceva şi rezultatele au fost slabe, mai bine învăţam”, remarcă fostul absolvent. Pentru a nu fi prinşi copiind, părinţii unor elevi plătesc bani grei profesorilor supraveghetori, care se fac că nu văd nimic. „Se vede foarte bine cine a plătit ca să fie lăsat să copieze în voie, şi ştie multă lume, dar toţi tac, se tem de probleme. Unora li se aduce chiar şi testul rezolvat, iar unii nu sunt lăsaţi nici la WC, chiar dacă au nişte probleme de sănătate”, ne spune o elevă din Glodeni.

Candidaţi prinşi copiind şi teste anulate

Dacă la primul examen de bacalaureat din data de 2 iunie, au fost prinşi doar doi candidaţi copiind, iar subiectele nu au apărut pe internet, la cel de-al doilea ilegalităţile au crescut. La 9 iunie, candidaţii au susţinut proba la limba străină, iar după câteva minute de la începerea examenului au apărut pe internet şi primele teste. 13 candidaţi au fost eliberaţi de la examen fiind prinşi copiind, aceştia vor fi nevoiţi să-şi încerce norocul la anul viitor. Ministerul Educației a sesizat Inspectoratul General al Poliției și a solicitat sancționarea tuturor persoanelor fizice și juridice. În cazul persoanelor fizice, amenda constituie 1 000 – 3 000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 5 000 – 8 000 de lei. Luni, 8 iunie, alţi trei elevi de clasa a 9-a care au susţinut examenul la matematică au fotografiat cu telefonul mobil testele şi le-au plasat pe reţelele de socializare. Potrivit Ministerului Educaţiei, aceştia au fost identificaţi, iar testele lor vor fi anulate.