Am rămas „o enclavă” a panglicii cu bucluc!

5 mai 2014, Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.Fidelii „sateliţi” ai Rusiei, Kazahstanul şi Belarusul, se distanţează precaut, dar hotărât de persistentul simbol al ideilor expansioniste ale actualului regim de la Kremlin – aşa-numitele panglici negru-oranj „ale Sfântului Gheorghe”, urmând exemplul Ucrainei, care a decis să le înlocuiască cu imaginea unui mac stilizat. Doar în RM asistăm la desfăşurarea biruitoare a acestui simbol apăsător, de sute de metri, pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Kazahii învaţă din lecţia Ucrainei

Nursultan Nazarbaev, preşedintele Kazahstanului, a interzis printr-o decizie oficială utilizarea simbolului negru-oranj în acest an, de 9 mai. Mai mult decât atât, autorităţile de la Astana au recomandat şi ambasadei Federaţiei Ruse să se abţină de la utilizarea respectivei panglici.

Ziua Victoriei asupra nazismului din acest an va fi marcată în capitala Kazahstanului în mod tradiţional. Totuşi, panglicile negru-oranj vor fi înlocuite cu altele roşii, simbol al fostei armate sovietice, şi cu cele de nuanţă turcoaz, simbolul naţional al kazahilor.

Autorităţile locale au luat aceste măsuri pentru a evita eventualele provocări interetnice, care s-ar putea accentua în contextul tensiunilor violente din Ucraina.

Lucaşenko dă instrucţiuni „pe teren”

Belarusul, după câte se pare, deşi deocamdată neoficial, e decis să urmeze exemplul Kazahstanului. Informaţia n-a fost confirmată deocamdată de autorităţile de la Minsk, dar unul din membrii opoziţiei ruse, Ilia Iaşin, a publicat pe contul său de Twitter un anunţ al unei companii din Belarus care interzice folosirea în cadrul evenimentelor din 9 mai a panglicii negru-oranj „Sf. Gheorghe”. Dintr-un anunţ postat se înţelege clar că la sărbători se permit doar simboluri pe care să fie vizibile culorile oficiale ale Belarusului: roşu şi verde.

„Лукашенко спустил указания на места не использовать георгиевские ленты на мероприятиях 9 мая в Беларуси. Приплыли.”

Respectiva informaţie apare şi în alte postări, deja pe Facebook, care conţin aceleaşi instrucţiuni, fotografiate de pe documente originale.

Ucraina va sărbători cu ,,maci stilizaţi”

Ucraina a renunţat prima anul acesta la panglica negru-oranj ca simbol al comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. În locul acesteia, la ceremoniile oficiale de la 9 mai va fi folosită imaginea unui mac stilizat, creată de un designer din regiunea Harkov.

Însemnul aminteşte de ogaură provocată de un glonte şi urme de sânge. Potrivit presei locale, tradiţionala panglică “Sfântul Gheorghe” a fost compromisă de evenimentele violente din estul Ucrainei, devenind un simbol al separatiştilor proruşi. De asemenea, publicaţiile ucrainene scriu că, în acest an, Ucraina va începe evenimentele oficiale de pe 8 mai, ziua în care a fost semnat actul de capitulare a Germaniei naziste.

În R. Moldova, panglica „Sf. Gheorghe” e la ea acasă

În schimb, şi în acest an, în Republica Moldova, nimic nou. Pe 6 mai, bunăoară, o panglică uriaşă „Sf. Gheorghe” a fost întinsă de membrii unei organizaţii ruseşti în centrul capitalei. Pânza a avut peste 200 de metri lungime şi şapte metri lăţime. Tinerii au hotărât să sărbătorească marţi, întrucât de 9 mai Piaţa Marii Adunări Naţionale este deja ocupată.

Amintim în context că noi vom sărbători, ca şi mai înainte, victoria sovieticilor asupra naziştilor germani, ba mai mult decât atât, cu aceeaşi vizită, încărcată de „inspiraţie” şi semnificaţie, a lui Dmitri Rogozin, ea riscând să devină tradiţională de 9 mai, şi cu aceeaşi panglică a „Sf. Gheorghe”, care va flutura falnic atât pe străzile capitalei, cât şi ale altor localităţi pentru susţinerea actualelor idei expansioniste ale regimului de la Kremlin.