„Am participat la toate proiectele Chișinău Youth Orchestra”

Interviu cu violonistul Vadim Grumeza, membru al Orchestrei de Tineri din Chișinău

– Despre tinerii muzicieni se zice că nu au avut copilărie. Așa este, Vadim Grumeza? De când studiezi vioara?

Sunt singurul muzician din familie, mama e biolog, iar tata este mic antreprenor. La început am cântat într-un cor de copii, iar la vârsta de şase ani am început să studiez vioara la Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău. În clasa a 8-a am trecut la Liceul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorilor Nicolae și Galina Buinovschi, unde am și descoperit cu-adevărat vioara.

– Ce premii ai câștigat la concursuri internaționale?

În anii de liceu am participat la diverse concursuri, festivaluri și massterclass-uri internaționale. Unul din evenimentele cele mai importante pentru mine a fost masterclass-ul cu profesorul Isaac Schuldman de la Norges Musikkhøgskole din Norvegia. A fost o perioadă în care am decis multe, am avut norocul să exersez, să studiez în fiordurile Norvegiei, chiar și în casa lui Isaac Schuldman, un violonist de excepție, câștigătorul concursului Carl Flesch din Londra. Din premiile pe care le-am obținut aș enumera premiul II, în 2010, la Concursul Internațional “George Georgescu” din Tulcea, premiile II și III, în anii 2010 și 2012, la Concursul Internațional “Paul Constantinescu” din Ploiești, România. Am evoluat de asemenea pe scene din R. Moldova, România, Finlanda, Norvegia, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Georgia, Polonia.

– După absolvirea Liceului „C. Porumbescu”, te-ai înscris la Academia de Muzică din Turku, Finlanda. Cât de dificil e să faci studii muzicale în Finlanda?

Da, am avut norocul să fiu primit la Turun Taideakatemia din Turku, Finlanda, în clasa renumitului profesor rus Alexander Vinnitsky. Sistemul de învățământ s-a dovedit a fi cu totul diferit, liberal, dar și totodată unul de calitate.

– Ce înseamnă sistem liberal de învățământ muzical?

E un sistem care se bazează prioritar pe partea practica, nu pe cea teoretică. În afară de aceasta, în muzică mai există o nuanță specifică privind studiile: îți alegi mai întâi profesorul, și mai apoi instituția. Alexander Vinnitsky a fost și profesorul celebrului violonist moldovean Ilian Gârneț. Aș mai preciza că în Finlanda studiile sunt gratuite, inclusiv pentru studenții din străinătate. În schimb, este exclusă orice șansă de a primi o bursă de la guvernul finlandez. Iar din partea țării în care m-am născut, nici vorbă de vreun ajutor. Desigur, pentru a-mi asigura existența, sunt nevoit să muncesc în afara orelor de studii.

Dar să revin la sistemul liberal de învățământ – acesta este bazat complet pe dorința proprie, pe voință și pe capacitățile fiecărui student. Dacă muncești, ți se oferă orice.

– Cât de admirați și prețuiți sunt muzicienii în Finlanda?

În ciuda faptului că muzica clasică finlandeză există de mai puțin de un secol, Finlanda are sălile de concert mereu pline. Există peste 28 de orchestre profesioniste care evoluează în cele mai prestigioase săli naționale precum Alvar Aalto’s Finlandia Hall și Music House din Helsinki și bineînțeles că au loc și turnee prin alte țări.

– Ai susținut concerte, recitaluri în Finlanda?

Da, susțin multe concerte, evoluez solo, în ansambluri de cameră și în cadrul mai multor orchestre finlandeze. În septembrie, voi prezenta un recital solo cu un bun chitarist și prieten de origine suedeză, Jonne Grans, în orașul Lohja, Finlanda.

– Pe 2 august curent, ai susținut, împreună cu alți tineri muzicieni, un concert în sala arhiplină a Muzeului Național de Artă din Chișinău. Care au fost impresiile tale cele mai puternice de la acest concert?

Evenimentul din 2 august este un pas întreprins spre convergența publicului cu operele atât clasice, cât și contemporane ale unor mari compozitori precum Rahmaninov, Bach, Ravel și Pärt. Am rămas plăcut surprinși de numărul mare de spectatori veniți să ne audieze, publicul ne-a încurajat foarte mult.

– Faci parte și din Chișinău Youth Orchestra. Ce concerte veți susține până la sfărșitul verii?

Da, am participat în toate proiectele Chișinău Youth Orchestra. În curând vom prezenta două concerte în Chişinău: unul pe 16 august în fața Catedralei (ora 20.00) și celălalt, pe 17 august (ora 19.00), la Sala cu Orgă din Chișinău. Vă așteptăm!

– Mult succes!

A dialogat Irina Nechit