Am parafat! Urmează semnarea şi vizele?

La următorul summit al Parteneriatului Estic, ce va avea loc la Riga în vara anului 2015, RM îşi propune să depună cererea de aderarea la UE1811_495923_img1

În dimineaţa zilei de ieri, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a parafat peste 900 de pagini ale Acordului de Asociere la Uniunea Europeană şi ale Acordului privind Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Procedura a durat două ore. Astăzi va avea loc aplicarea oficială a ultimelor sigilii pe două pagini care nu au fost semnate.

Solicitat de JURNAL, Iulian Groza, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a spus că, prin parafarea celor peste 900 de pagini ale Acordului de Asociere, Republica Moldova se angajează să se asocieze politic şi să se integreze economic în Uniunea Europeană. După ce Acordul de Asociere va fi semnat (2014), următorul obiectiv al Republicii Moldova va fi depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană la următorul summit al Parteneriatului Estic, ce va avea loc la Riga în vara anului 2015.

Acordul înseamnă asocierea politică şi economică la UE

„Actualul summit de la Vilnius al Parteneriatului Estic nu va pune în discuţie subiectul aderării la Uniunea Europeană a vreunui stat partener din cadrul Parteneriatului Estic. Ceea ce se întâmplă la actualul summit este reconfirmarea aspiraţiilor europene ale ţărilor partenere, care vor să devină membre. UE va anunţa sprijin pentru procesele de integrare europeană din aceste ţări.

În ce priveşte viitorul procesului de integrare europeană a RM, obiectivul actualului Acord de Asociere, care include şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi cuprinzător, este asocierea politică şi integrarea economică. Implementarea Acordului ne va permite să realizăm acest obiectiv. Ne pregătim pentru momentul în care Republica Moldova va realiza condiţiile minime necesare pentru a solicita statutul de membru al Uniunii Europene. În conformitate cu tratatul UE, articolul 49, orice stat european care întruneşte criteriile de aderare poate să solicite statutul de membru şi poate deveni membru al UE. Republica Moldova este o ţară europeană.

Anume acordul de asociere ne va permite să dinamizăm procesul respectiv şi să avem un obiectiv nou, pentru următorul summit al Parteneriatului Estic”.

Ce înseamnă liberalizarea vizelor

Natalia Gherman a vorbit, după parafare, postului Publika TV despre semnificaţia acestui summit. Ministrul a declarat că Acordul de Asociere va fi făcut public săptămâna viitoare. Acordul va intra în vigoare după semnarea lui, ceea ce se va întâmpla în 2014. „După semnare, Acordul va fi pus în aplicare provizorie, ceea ce înseamnă că aproape 90% din prevederile acestui acord vor fi supuse procesului de implementare. Ne propunem obiectivul ca Acordul să fie ratificat de către actuala componenţă a Parlamentului moldovenesc, înainte de alegerile parlamentare”.

În ce priveşte suprimarea vizelor, potrivit Nataliei Gherman, Comisia Europeană a adoptat o propunere care prevede eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni. Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să adopte această propunere. „Parlamentul european va fi funcţional până la finele lunii martie 2014 după care va intra în campania electorală pentru alegerile parlamentare europene. Considerăm că avem suficient timp ca să obţinem aprobarea acestei decizii a Comisiei Europene şi a Parlamentului UE după care şi de toate statele membre ale UE. Acest fapt înseamnă finalizarea procesului decizional în privinţa abolirii regimului de vize pentru cetăţenii noştri. Aşteptăm ca, până în martie 2014, procedura să fie finalizată”.

Natalia Gherman îşi exprimă speranţa că cetăţenii RM vor merge fără vize în statele zonei Schengen în primul semestru al anului 2014. „Din momentul în care Consiliul European şi Parlamentul European va lua o decizie în acest sens, aceasta va intra în vigoare timp de 20 de zile. Cetăţenii RM vor putea călători în spaţiul Schengen pe termen scurt. Aceste călătorii presupun aflarea pe teritoriul statelor Schengen timp de 90 de zile pe parcursul a şase luni de zile fie cumulativ sau neîntrerupt. De acest regim de scurtă durată vor beneficia doar cetăţenii cu paşaport biometric”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)