„Am fost tratat ca un terorist”

Plahotniuc acceptă cârnații lui Șor în Piața Marii Adunări Naționale, dar respinge o expoziție dedicată Centenarului Unirii

„Am fost tratat ca terorist pe teritoriul R. Moldova. Am venit pentru prima oară aici și cred că pentru ultima dată atâta timp cât ne desparte hotarul la Prut”, susține unul dintre șoferii autocarelor cu participanți la Marșul Centenar. Acesta, după ce a fost intimidat și agresat verbal, a fost reținut, fără motiv, timp de zece ore la Comisaritul de poliție din Strășeni. Unioniștii participanți la Marșul Centenar, o inițiativă apolitică a Alianței pentru Centenar, intenționau să organizeze sâmbătă, 1 septembrie, cu ocazia finalizării marșului, un miting și o expoziție în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) dedicată Centenarului Unirii.

La final, spun ei, urmau să solicite parlamentarilor moldoveni adoptarea unei declarații de unire după modelul celei adoptate de Parlamentul de la București la 27 martie curent. Expoziția alcătuită din fotografii, documente, hărți istorice se afla în cele trei autocare.

Vehiculele au fost inițial reținute și perchiziționate, timp de cinci ore, în vama Leușeni. După asta, în dimineața zilei de 1 septembrie, câteva mașini cu mascați și poliție din mun. Chișinău le-au interzis să se apropie de PMAN.

Întâmpinați cu câini

Liviu Popovici, cetățean român, este unul dintre șoferii celor trei autocare, proprietate a Primăriei Iași, procurate din donații pentru a populariza evenimentele istorice din 1916–1918.

Autobuzele au fost amenajate într-un muzeu mobil cu documente dedicate actului Unirii. La vama Leușeni au fost verificate cu câinii timp de cinci ore. Dacă ar fi existat vreo substanță ori obiect periculos, cu certitudine, nu li s-ar fi permis să treacă hotarul.

Șoferul a trecut pentru prima oară Prutul. A fost impresionat de modul în care au fost primiți, cu pâine și sare, la Lozova și în alte localități. Gazdele au avut posibilitatea să viziteze expoziția și să discute cu participanții la Marșul Centenar.

„Aici s-au păstrat tradiții care nu mai sunt în România. Am avut parte de o primire călduroasă la primării. În Republica Moldova sunt oameni buni, dar, din păcate, nu au parte de conducători onești”, afirmă Popovici.

Problemele au apărut sâmbătă dimineață, când organizatorii le-au cerut șoferilor să aducă cele trei autocare în PMAN. Au fost opriți pe Calea Ieșilor de două mașini cu polițiști care, fără a se prezenta, fără a le cere actele șoferilor, au fost somați să fie urmați.

Autocarele au fost interzise în PMAN

Autocarele au fost transportate pe str. Columna. Potrivit lui Oleg Chicu, unul dintre organizatorii Marșului Centenar, aici, poliția le-a cerut să staționeze timp de trei ore în preajma unei stații de troleibuz, blocând astfel parțial drumul.

„Șoferii erau speriați, nu știau ce să facă. Am cerut să ni se permită să aducem măcar expoziția, dar poliția ne-a spus să așteptăm. Am așteptat, apoi am văzut că nu se rezolvă și am decis să pornim noi spre autocare”.

Potrivit lui Chicu, aflând că unioniștii din piață vin spre ei, polițiștii au decis să schimbe locația autocarelor. Oamenii legii le-au cerut șoferilor să îi însoțească până la hotelul „Nord-Vest”. Unioniștii, deși obosiți, au pornit în aceeași direcție. Mulți nu aveau nici măcar actele de identitate la ei, acestea fiind lăsate în bagajele din autocare.

Aflând că aceștia au schimbat direcția, autocarele au fost mutate la Vatra, apoi la Cojușna, pentru ca la urmă să fie reținute timp de zece ore la Comisariatul de poliție din Strășeni sub pretextul că ar fi existat un apel la numărul 112 precum că în autocare s-ar afla substanțe explozibile.

„Autoritățile trebuie să dea un răspuns, cine a dat indicații de a le deplasa de ici-colo, admițând o bătaie de joc la adresa noastră”, spune Chicu.

Nu au blocat drumul

La rândul său, Vlad Bilețchi, liderul organizației unioniste ODIP, precizează că grupul de unioniști, printre care și deputatul Constantin Codreanu, care s-a deplasat pe Calea Ieșilor ca să discute cu poliția să le întoarcă autocarele, nu a intenționat să blocheze drumul, ci s-a postat în fața autocarelor ca poliția să nu le mai mute în alt loc.

„Polițiștii nu au dat curs solicitărilor noastre să avem un dialog. Autobuzele staționau pe un drum cu trei benzi de circulație. Nu ne-am aruncat în fața mașinilor ca să blocăm circulația, ci în fața autocarelor care ne-au fost date în gestiune de Primăria Iași.”

„Oamenii cu care am venit la Chișinău erau prea obosiți ca să alergăm din urma lor. Acest fapt arată lipsa oricărei componente de infracțiune în acțiunile noastre”, spune Bilețchi.

Potrivit lui Liviu Popovici, în timpul altercației de pe Calea Ieșilor între unioniști și mascați, aceștia au dat buzna în autocare și au început să strige la șoferi. „Îmi cereau să pornesc autocarul. N-aveau mult să-mi ceară să merg peste oameni. N-am mai văzut polițiști care să se poarte în asemenea hal. De parcă am fi fost teroriști. E prima și ultima oară când vin în Moldova atâta timp cât va exista graniță la Prut”, afirmă el.

La țigări, însoțit de un polițist

Deși reprezentanții poliției au motivat reținerea precum că în autocare ar fi explozibil, potrivit șoferilor, vehiculele nu au fost verificate de geniști. „La Strășeni ne-au spus la un moment dat că vor veni să le verifice cu câinii. Dar n-au mai venit nici geniștii, nici câinii. Certitudinea mea e că nu s-a dorit ca acest muzeu mobil să ajungă în PMAN.”

„La Comisariat am fost mereu înconjurați de polițiști. Am mers până și după țigări însoțit de un polițist. Au motivat că e pentru a-mi asigura securitatea, ca „să nu fiu agresat de proruși”. Seara, reprezentanții Primăriei Strășeni ne-au transmis câte ceva de-ale gurii”, ne mai spune Liviu Popovici.

„Guvernarea lui Plahotniuc: niciun eveniment dedicat Centenarului”

Vlad Bilețchi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că unioniștii planificau ca de obicei să organizeze un miting pașnic. „Actuala guvernare a fost deranjată de faptul că intenționam să înaintăm un demers Parlamentului prin care să solicităm adoptarea unei declarații de unire, pentru că asta ar fi însemnat să se devoaleze, fapt pe care l-au făcut indirect.”

„Anul acesta, la o sută de ani de la Marea Unire, Guvernul nu a organizat nicio manifestare, nicio acțiune dedicată anului centenar. Sunt interesat de ce lui Șor i s-a permis să aducă hrișcă, conserve, să amenajeze bucătării de campanie în PMAN, iar unioniștii nu au fost lăsați să aducă trei autocare cu o expoziție care ține de cultura, arta și identitatea națională”, a spus el.

Și Ion Leașcenco, membru al Alianței pentru Centenar, a declarat că și-au propus în special să solicite Parlamentului să adopte declarația de unire, care urma să fie semnată de deputații declarați unioniști. „În lipsa previzibilă a unei majorități care ar fi acceptat să semneze, era clar că această societate trebuie să genereze alți reprezentanți, care nu trebuie să-și bată joc de propriii cetățeni”, a spus el.

După zece ore de aflare la Comisariatul de poliție din Strășeni, cetățenii români au fost obligați să părăsească în regim de urgență R. Moldova, fiind însoțiți de patru mașini cu polițiști și de câte doi polițiști în fiecare autocar.

Liderii Alianței pentru Centenar condamnă acțiunile abuzive ale poliției din mun. Chișinău și au depus plângeri la adresa Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Unioniștii au cerut să afle de ce poliția nu i-a informat din ce motive au sechestrat autocarele? Cine a dat ordin ca acestea să fie mutate din loc în loc? Din ce cauză cetățenii români au fost obligați să plece în regim de urgență din R. Moldova?

Violarea dreptului la întruniri

Alexandru Postică, reprezentantul Asociației Promo-Lex, consideră că chiar dacă ar fi existat un apel la 112, durata pe care s-ar fi făcut controlul autocarelor este exagerată, având în vedere că aceste autobuze au fost verificate la hotar. „Deci nu a existat o premisă de a crede că în ele se aflau muniții, arme sau explozive”, argumentează el.

Potrivit lui Postică, cazul poate fi examinat de procurori, fiind vorba de încălcarea drepturilor la întruniri. Partidele de opoziție și organizațiile, reprezentante ale societății civile, și-au exprimat profunda dezamăgire cu privire la modul în care și-au exercitat autoritățile din R. Moldova atribuțiile în legătură cu întrunirile publice care au avut loc la Chișinău pe 26–27 august și pe 1 septembrie 2018.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu