Altfel de mame

Şi-au aruncat copiii

„Îmi era frică de tata”, „Am rămas însărcinată nu de la soţul meu”, „Copilul s-a născut mort” – astfel îşi explică „fapta” femeile care, în 2011, au născut şi au aruncat cadavrele bebeluşilor. Toate au urmărit acelaşi scop – „ca nimeni să nu afle”.

Svetlana Panţa

S-ar părea că indiferent ce s-ar întâmpla, viaţa merge mai departe, însă nu şi pentru o locuitoare dintr-un sat al raionului Glodeni. „S-a schimbat foarte mult. Când merge pe drum şi îi iese cineva în cale, în loc de „bună ziua”, se uită în pământ”, ne spune Lucia Bujor, asistenta socială din localitate.

Tânăra despre care ne-a vorbit asistenta socială locuieşte împreună cu tatăl său, care, potrivit sătenilor, uită uneori numărul paharelor băute. Când a rămas însărcinată cu al treilea copil, fiica sa nu a spus nimănui, a ascuns de toţi că poartă sub inimă un suflet. Însă totul a ieşit la suprafaţă când oamenii legii au descoperit în beciul familiei cadavrul unui nou-născut. „Uneori, noaptea parcă aud cum plânge”, spune tânăra.

S-a condamnat

„Când l-am născut, a început să plângă. Era un pic vânăt. Am ieşit afară ca să strig pe cineva. Nu era nimeni, toţi erau la cimitir. Era Paştele Blajinilor. Când m-am întors înapoi, nu mai respira. Nu era nimeni acasă. Am pus copilul într-o căldare şi l-am ascuns în beci”, povesteşte mama. Nici astăzi tânăra de 25 de ani nu-şi poate explica de ce nu a chemat ambulanţa, de ce nu a încercat să-i acorde primul ajutor. „De ce? Nu ştiu de ce am făcut aşa. Pe doi i-am crescut, trebuia să-l cresc şi pe al treilea”, spune îndurerată femeia. Îşi ascunde ochii de lume pentru că i se pare că toţi o acuză. Îi este ruşine, dar oricum este nevoită să vină pe la porţile oamenilor din sat. „Are de crescut doi copii. Ambii sunt la grădiniţă. A lucrat toată vara cu ziua ca să aibă cu ce îşi creşte micuţii. Nu este căsătorită. Tatăl său face abuz de alcool, de fapt, a ascuns cadavrul copilului anume din cauza tatălui. Îi este frică de el”, explică asistenta socială.

„Mă duc des la ea, dar mă strădui să nu mai vorbim despre ceea ce a făcut”, a mai adăugat Bujor. „Nu am fost condamnată la închisoare, dar mă simt oricum condamnată”, ne-a mărturisit „mama”.

„Nu mi-am dorit acest copil”

Femeia de 35 de ani a cărui copil a fost găsit de un boschetar într-un tomberon de pe strada Calea Orheiului din Chişinău rămâne în libertate. Aceasta are grijă de doi copii cărora le-a dat viaţă şi este suspectată pentru că şi-ar fi omorât cel de-al treilea copil. A născut acasă şi susţine că bebeluşul era mort. Nu a anunţat pe nimeni pentru că îi era frică să nu aibă probleme, în special cu soţul, care locuieşte la Bălţi şi nu era la curent cu cea de-a treia sarcină a soţiei sale. „Am rămas însărcinată, însă nu de la soţ, ci de la alt bărbat. Şi deoarece am deja copii, nu mi-am dorit acest copil. Am vrut pur şi simplu să-l arunc ca nimeni să nu afle nimic”, sunt declaraţiile şocante ale mamei.

Procurorii susţin că asemenea cazuri sunt deosebit de dificile, în special când „mămicile” nasc în condiţii casnice. „În luna octombrie 2011, trecătorii au găsit un nou-născut în sectorul Botanica. A fost iniţiat un dosar penal, însă, din cauza că nu au fost găsiţi părinţii, dosarul a fost suspendat”, a declarat Sergiu Petruşca, procuror la Procuratura Botanica. Copilul a rămas în viaţă, chiar dacă era sfârşitul lunii octombrie şi nu avea practic nimic pe el. Este o fetiţă care nu va afla niciodată cine este mama sa.

Supravieţuitorii cruzimii materne

Angajaţii caselor de copii care devin adesea şi mamă, şi tată pentru micuţii abandonaţi spun că asemenea cazuri în care mamele îşi aruncă fără nicio milă copiii sunt frecvente. „Dacă nu au nevoie de copii, de ce nu-i aduc la noi? N-aş vrea să cred că mămicile se gândesc că ele au dat viaţă copilului şi sunt în drept să-i omoare”, a menţionat directoarea Casei pentru copii cu vârstă fragedă din Chişinău.

Femeia ne-a povestit despre câteva cazuri fericite ale unor copii care au ajuns în instituţia pe care o conduce după ce au fost găsiţi în diverse locuri într-o stare deplorabilă. Ionel avea doar un an şi jumătate când a fost aruncat de femeia care i-a dat viaţă într-un şanţ, pe drumul Vadul lui Vodă–Chişinău. Anume în acel loc, din întâmplare, s-a defectat un automobil. Şoferul a fost şocat când a văzut bebeluşul lângă roţile maşinii.

Norocosul a fost adus la casa de copii. Peste un an, şi-a făcut apariţia şi femeia care l-a aruncat în „gura morţii”. Şi-a dorit să-şi ia copilul, însă când i-au fost puşi mai mulţi micuţi în faţă, femeia nu şi-a recunoscut băieţelul. Mama Vlăduţei, un alt copil aruncat de propria mamă, a fost condamnată pentru că şi-a pus fiica într-o pungă de plastic pe care a agăţat-o de creanga unui copac din pădurea de lângă satul în care locuia. Micuţa a avut noroc de pădurarii care au auzit plânsetul ei.

Deşi sunt cunoscute zeci de cazuri de depistare a cadavrelor de nou-născuţi. Potrivit serviciului de presă al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, în închisoarea pentru femei de la Rusca nu există nicio condamnată pentru pruncucidere. Potrivit procurorilor, este suficient ca pruncul să aibă doar două zile de la naştere ca infracţiunea să fie calificată drept omor intenţionat, şi nu ca pruncucidere.

Pruncucidere sau omor intenţionat?

„Este foarte important ca procurorii să stabilească dacă a avut loc pruncucidere sau omor. Cercetarea trebuie să explice dacă mama şi-a ucis copilul imediat după naştere. În acest caz, am putea admite că mama se află într-o stare de tulburare provocată de naştere. Într-o asemenea stare psihică, femeia ar putea să nu conştientizeze ce face şi, prin urmare, acţiunile sale ar putea fi calificate ca fiind comise într-o stare neadecvată. Prin urmare, nu poate fi vorba de o condamnare cu privaţiune de libertate”, a menţionat psihologul Maria Postolachi.

Procuratura: „Pedeapsa e prea blândă!”

Procurorii din Căuşeni au stabilit că, în aprilie 2011, o femeie de 34 ani a născut în gospodăria părinţilor săi un copil sănătos de trei kg. Pruncul a fost lovit mortal de câteva ori în regiunea capului de mama sa. Pentru a ascunde urmele infracţiunii, inculpata, mamă a încă doi copii minori, a aruncat cadavrul copilului în WC-ul din curtea casei. Femeia a declarat că tatăl ultimului copil, în ajunul incidentului, a insultat-o şi a refuzat să recunoască paternitatea, fapt ce a determinat-o să comită crima. Deşi procurorii au cerut ca femeia să fie condamnată pentru pruncucidere la trei ani de închisoare, aceasta s-a ales cu un an de închisoare condiţionat. Procuratura a anunţat că va contesta sentinţa, deoarece consideră „prea blândă” sentinţa

„La Rusca, fiecare femeie ştie cine şi pentru ce este condamnată. Femeile care şi-au omorât copiii sunt ignorate, marginalizate de restul condamnatelor ca ele să simtă ce prostie au făcut”, a menţionat o condamnată din acest penitenciar.

The following two tabs change content below.