Alo! Sunt eu, Marian Lupu!

TEHNICI ELECTORALE // Pensionarii au încercat să discute la telefon cu vocea robot a preşedintelui interimar, Marian Lupu

Campania electorală penetrează intimitatea cetăţenilor. Pe parcursul zilelor de odihnă, alegători din diferite raioane ale Republicii Moldova au fost surprinşi de un apel urmat de vocea preşedintelui interimar, Marian Lupu. „Alo, bine v-am găsit. Sunt Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova, și vă sun, căci e timpul, pe 5 iunie, să alegem primarul și consilierii pentru următorii patru ani. Transmiteți tuturor rugămintea mea: să arătați parlamentarilor că în satele și orașele noastre cetățenii își pot alege conducătorii. Iar pe cine să votaţi? Pe cei care au grijă de oameni, căci alegerea este dreptul și puterea Dvs.”, îşi îndeamnă alegătorii Marian Lupu.

Pe lângă PDM, şi Partidul Liberal Democrat din Moldova foloseşte un mesaj telefonic similar, dar la celălalt capăt nu e prim-ministrul Vlad Filat, ci un membru al partidului său.

„Nu ştiu dacă s-a mai recurs vreodată la publicitatea prin telefon. Sincer, şi eu am fost telefonată. La început, n-am înţeles despre ce este vorba. Nu mi se pare cel mai eficient instrument de informare şi atragere a electoratului, deoarece oamenii, când înţeleg că e un mesaj electoral, de regulă, închid telefonul”, a declarat pentru JURNAL expertul în tehnologii electorale Ludmila Andronic.

„Să nu mă mai sune, că eu nu-i pot suna!”

„Am fost sunaţi sâmbătă, pe la ora 11.00. Soacra mea s-a speriat. Mi-a întins telefonul şi mi-a zis: «Vorbeşte, e Marian Lupu». Am ascultat câteva clipe. Apoi am înţeles că e robot şi am închis”, ne spune Cristina Croitoru din Glodeni.

„Telefonul ne-a trezit din somn. Soţia mea a răspuns. S-a mirat că i se adresează Marian Lupu. Apoi a înţeles că vorbeşte robotul. M-am revoltat că electorala deja pătrunde în intimitatea oamenilor”, a declarat Ion Ţurcan din Sângera, mun. Chişinău.

Nu toţi pensionarii s-au arătat încântaţi de mesajul electoral de la celălalt capăt al firului. „De ce să mă sune pe mine? Dacă te adresezi cu o întrebare guvernanţilor, nu te ajută nimeni. Acum însă te găsesc în stradă şi acasă, oriunde. Să nu mă mai sune, că eu nu-i pot suna. Au nevoie de noi doar în timpul alegerilor”, a opinat revoltată Valentina Rotaru, pensionară din Chişinău.

„Vroiam să-i adresez o întrebare”

Voiam să-i adresez o întrebare personală, să profit că mă sună Lupu, dar nu a mai ascultat ce am zis. Poate nu a auzit”, se întreabă Maria Roman, o altă pensionară care nu şi-a dat seama iniţial că vorbeşte cu robotul.

„Scrisorile, apelurile telefonice, SMS-urile fac parte din instrumentarul electoral utilizat pe larg în alte ţări. Omul, dacă vrea, ascultă mesajul publicitar, dacă nu vrea, nu ascultă”, a mai declarat pentru JURNAL, Ludmila Andronic. Aceasta e de părere că nu există nicio încălcare în faptul că preşedintele interimar, Marian Lupu, li se adresează pe această cale alegătorilor. „Nu e o încălcare. De altfel, nici Vlad Filat nu a ezitat să apară pe panouri publicitare în compania candidaţilor din echipa sa, utilizând transferul de imagine, în calitatea sa de prim-ministru”, a mai spus expertul.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu