Alimente de iarnă care ţin cald

Odată cu răcirea vremii chiar şi poftele culinare se modifică. Zilele reci şi întunecate stârnesc dorinţa pentru băuturi calde şi alimente picante, nu la fel de atractive în lunile de vară.
Foarte posibil pentru că asociem anumite alimente cu sosirea iernii. Dar sunt şi anumite motive biologice pentru care ne îndreptăm spre aceste alimente.

Atenţie: organismul solicită mai multe calorii

Pe măsură ce temperatura scade, creşte apetitul: foarte mulţi sunt mai înfometaţi în lunile reci de iarnă decât în altă perioadă a anului. Organismul solicită mai multe calorii în încercarea de a adăuga un strat suplimentar care să ne ţină de cald şi, în acelaşi timp, depozitează câteva calorii pentru cazul în care nu am avea suficientă mâncare în zilele foarte reci.

Proteinele sunt mai „călduroase”

De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar există anumite alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine, de exemplu, sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon sau grăsimi. Deci tocăniţele bogate în proteine după care tânjim în timpul iernii ne pot ţine de cald.

De asemenea, alimentele picante ne pot încălzi din interior. Medicina tradiţională chineză spune că lichidele calde şi ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de bază pentru anotimpul rece. Această credinţă veche a fost ulterior susţinută ştiinţific prin studii care arată că băuturile şi alimentele calde ajută la creşterea temperaturii organismului, iar alimentele picante ajută la circulaţia sângelui.

Să folosim, prin urmare, cât mai multe alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi – precum carnea de peşte sau pasăre – în tocăniţe sau supe. Adaugăm şi condimente şi nu uităm să bem cât mai multe lichide calde. Să lăsăm în seama paltonului protecţia în faţa frigului şi să menţinem corpul cald din interior.

Eva.ro

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)