Alimentaţia în reumatism

Fiind diagnosticat cu reumatism, una din primele întrebări pe care le adresează pacientul medicului este „Ce pot să mănânc?”. Important este să ştim că alimentaţia are un rol semnificativ în tratamentul afecțiunilor reumatice. Mâncaţi cât mai multe legume, surse importante de calciu. Pentru valorificarea acestuia însă, e nevoie de vitamina D care se găseşte în untura şi carnea de peşte.

 

Sergiu Niculiţă (bucătar)

niculita[email protected]

 

Alimentația celor ce suferă de reumatism trebuie variată, bazată pe produse de origine vegetală (cartofi, ceapă, vărză, urzici, semințe de floarea-soarelui), bogată în fibre şi săracă în grăsimi, ceea ce este foarte important pentru controlul obezității. Dieta trebuie să fie individualizată, ţinând seama de greutatea corporală, vârstă, sex, climă, activitatea pacientului.

 

În caz de obezitate, articulaţiile şi muşchii sunt suprasolicitaţi de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din această cauză, se recomandă să respectaţi un regim sănătos de alimentație, scopul principal fiind scăderea greutăţii corpului.

 

Peştele, cea mai bună „carne”

În cazul bolilor reumatice, dietologii recomandă reducerea până la minim a consumului de carne de porc, vită, păsări de curte şi animale vânate. Bolnavul trebuie să consume mai mult peşte – sursă excelentă de proteine şi acizi graşi Omega 3 cu caracter antiinflamator intens, şi de vitamina D care se găseşte în grăsimea de peşte. Aceasta, de regulă, este localizată în carne, dar şi în unele organe ale produselor piscicole, în special în ficat. Grăsimea de peşte este mai bogată în acizi graşi polinesaturaţi decât grăsimea animalelor.

Nutriţioniştii recomandă persoanelor care suferă de reumatism să consume peştele care a fost supus unei prelucrări termice, peşte crud poate fi consumat în cantităţi foarte mici, deoarece este o sursă a infecţiilor în organism.

„Peşte cu legume la pachet”

JURNAL de Chişinău vă propune reţeta de preparare a unei cine delicioase, dar şi sănătoase, săracă în calorii şi bogată în vitamine.

Ingrediente pentru trei porţii:

*Peşte („Merluciu”-hec) 300 grame / 17 lei 30 de bani.

*Ardei dulce (verde) 200 grame / 5 lei 46 de bani.

* Ardei gras „Capia” (Roşu, formă alungită) 100 grame / 4 lei 70 de bani.

*Dovlecei 200 grame / 81 de bani.

*Morcov 150 grame / 2 lei 37 de bani.

*Ulei, sare şi piper după gust.

Total: 30 de lei 64 de bani / preţul pentru o porţie: 10 lei 21 de bani.

Tehnologia preparării

1. Legumele sunt spălate, curățate şi tăiate în formă de bare.

2. Peştele este curăţat de solzi şi de oase, după care este spălat, sărat, piperat pe ambele părţi.

3. Legumele sunt condimentate şi prăjite timp de zece minute în ulei încins.

4. Se tăie 3 cercuri de foaie de staniol (câte unul pentru fiecare porţie).

5. Pe o jumătate de cerc se aranjează (sub formă de moviliță) 200 de grame de legume prăjite peste care este pus peştele. După care este acoperit cu cea de-a doua jumătate a foii de staniol. Astfel, obținem un semicerc căruia îi sucim marginile astfel încât conţinutul plicului să nu „fugă” în timpul tratării termice.

6. Pachetele sunt coapte în cuptor la temperatura de 180 de grade timp de 15–20 minute.

7. Se consumă fierbinte.

Recomandări

* Peştele se recomandă a fi servit direct din plic. Aceasta va oferi posibilitatea de a minimaliza pierderile de gust şi aromă, de asemenea, va permite păstrarea în stare caldă a bucatelor un timp mai îndelungat.

*Valoarea vitaminelor poate fi sporită odată cu servirea unui sos din legume. Perfect ar fi sosul de morcov cu seminţe de floarea-soarelui, reţeta căruia a fost publicată în ediţia de vinerea trecută (6 iulie curent) în cadrul rubricii „Ce e sănătos e gustos”.

*În alimentaţia persoanelor care suferă de reumatism, utilizarea sării trebuie redusă la minim. În acest sens, peştele poate fi stropit cu suc de lămâie cu 10 minute înainte de coacere, astfel gustul va fi mai bogat, iar preparatul final mai fin.

Aliment

Grame

Calorii

Proteine

Lipide

Carbohidrați

Fibre

Merluciu 300 237 48 5.1 0 0
Ardei capia 100 26 1 0.3 6 2.1
Ardei verde 200 48 2.8 0 8 3
Dovleci 200 24 2 0.2 4 2
Morcovi 150 61.5 1.4 0.3 14.4 4.2
TOTAL 950 396.5 55.2 5.9 32.4 11.3