Alimentarea din grădiniţele mun. Chişinău poate afecta dezvoltarea copiilor

Andreea la gradinita

Crenvurşti, peşte prăjit, pârjoale, prea mult zahăr şi terci sunt o parte din alimentele pe care copiii le consumă zilnic în grădiniţe. Medicul nutriţionist Natalia Florea spune că produsele nesănătoase pot afecta dezvoltarea copiilor. „Crenvurştii şi salamurile nu trebuie categoric utilizaţi în meniul din instituţiile de învăţământ”, adaugă nutriţionistul. Părinţii sunt revoltaţi şi vor o alimentaţie sănătoasă pentru copiii lor.

„Eu am copil la creșă şi constat o groază de probleme: mult zahăr în terci, ceai, compot, lapte, totul e mega îndulcit. Multe făinoase, pâine cu unt de câteva ori pe zi, chifle etc. Produse nesănătoase, gen pârjoale, pește prăjit, crenvurşti, bulionuri artificiale în supe; lipsa fructelor în totalitate şi extrem de puține legume”, se revoltă pe o reţea de socializare Natalia Efros din Chişinău.

„Unde sunt fructele proaspete, doar trăim într-o ţară agrară, cu atât mai mult cu cât avem un program naţional în domeniul alimentaţiei sănătoase pentru anii 2014–2020, care prevede mărirea cantităţilor de fructe şi legume proaspete?”, se întreabă Claudia Danu, una dintre semnatarele petiţiei.

După postarea mesajului, au apărut zeci de comentarii ale mamelor care sunt de asemenea revoltate de meniul nesănătos din grădiniţe. Ala Revenco, fondatoarea „Grupului părinţilor solidari” de pe o reţea de socializare, a întocmit o petiţie pe numele directorului general, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb (DGETS), care poate fi accesată online, iar în următoarele zile va fi depusă la direcţie.

Demers fără răspunsuri

Un alt grup de părinţi, în frunte cu Iulia Nazaria, a depus un demers în toamna anului 2015 la mai multe instituţii de resort privind alimentaţia în şcoli şi grădiniţe. „Demersul a fost iniţiat pentru şase instituţii de stat, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Direcţia Publică, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia Generală, Educaţie, Tineret şi Sport. Din păcate, nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să fie cel mai îngrijorat de acest subiect.”

„Restul răspunsurilor pe care le-am primit au fost destul de sumare şi evazive”, a declarat Iulia în emisiunea „Acasă devreme” la Jurnal TV. Centrul Municipal de Sănătate Publică s-a autosesizat şi a declarat că va efectua controale în instituţiile de învăţământ. De fapt, meniul în grădiniţe şi şcoli este alcătuit după unul model creat de către Centrul de Sănătate Publică.

Şeful Direcţiei de Învăţământ al sectorului Botanica, Anatol Ivanu, a menţionat că mezelurile nu sunt interzise, dacă au procentul de grăsime mai puţin de 20%. Anatol Ivanu a afirmat că meniul din instituţiile de învăţământ s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. „Am adăugat apă potabilă, căci nu era, am adăugat sucurile, care nu erau, am adăugat obligatoriu lămâie”, spune acesta.

Cu toate astea, părinţii susţin că nu au văzut nicio schimbare şi că vor lupta în continuare pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli şi grădiniţe.

În R. Moldova sunt 1400 de grădiniţe, din care 153 sunt în Chişinău. Costul raţiei alimentare stabilit de Ministerul Educaţiei este de 17 lei şi 55 de bani, în condiţiile în care preţurile la produsele alimentare ar putea creşte, pe fundalul deprecierii leului.

Cine susţine această petiţie puteţi să o completaţi pe site-ul nostru www.jc.md

http://www.petitieonline.com/petitie_alimentatia_corecta_a_copiilor_in_scoli_si_gradinite