Alianţă verde-roşie?

REMANIERI // Premierul doreşte conducători PG, SIS şi CNPF apolitici  

Vlad Filat a cerut demiterea Procurorului General, Valeriu Zubco, directorului SIS, Gheorghe Mihai, şi a lui Mihail Ciubotaru, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), ieri la audierile din Parlament privind atacurile raider. „Nu cred că acest atac a fost organizat de o singură persoană.

Vadim VASILIU

Aceste situaţi sunt posibile când sunt implicate instituţiile statului. Am greşit atunci când am acceptat, la formarea AIE, ca cele mai importante instituţii de forţă ale statului să ajungă la un singur partid, de fapt pe mâna unui singur om”, a declarat premierul. Totodată, premierul a menţionat că în cazul în care nu se vor pune pe ordinea de zi a Parlamentului aceste chestiuni, va fi nevoie de un alt speaker decât Marian Lupu. „Dacă nu va pune la vot, va trebui să avem un alt președinte al Parlamentului care va face acest lucru. În această problemă, diferențele doctrinare nu-și au loc”, a spus Filat. Tot ieri fracţiunea PCRM a cerut demiterea preşedintelui parlamentului, Marian Lupu. Unica demitere care a fost votată ieri în parlament a fost cea a directorului SIS, Gheorghe Mihai. Demiterea a fost votată de fracţiunea PLDM şi PCRM. Deputatul PL, Ion Hadârcă, a declarat că acest vot consemnează formarea coaliţiei PCRM-PLDM.

PL și PD au solicitat amânarea examinării proiectului privind demiterea conducerii SIS, PG și CNPF, în timp ce PLDM a insistat ieri ca acesta să fie totuși votat. Proiectul a fost elaborat ieri şi înregistrat, cu semnătura deputaților PLDM și PCRM. „Eu înțeleg că vă deranjează aranjamentele roșu-verde, dar trebuie să urmăm ordinea de zi”, a spus speakerul Marian Lupu.

La rândul său, Mihai Ghimpu a felicitat comuniştii că au reuşit să destrame Alianţa. „Vreau să felicit opoziția că le-a reușit să dezbine Alianța. Comuniștii au cerut demiteri, PLDM îi susține, eu mă întreb: ce facem noi, distrugem Alianța? Eu propun să nu luăm decizii în baza raportului PLDM și al prim-ministrului. Haideți să-i invităm pe cei care sunt vizați, să-i ascultăm și pe ei. Dar nu că cineva vrea să taie capul cuiva. Eu propun să fie invitați șefii PG, SIS, CNPF în Parlament”, a punctat Ghimpu.

Dumitru Diacov a cerut o pauză de câteva zile. „Mă uit la ceas și văd că comuniștii sunt încă în sala. Ei nu stau degeaba. Eu știu că ei vor să vină la putere înainte de hram, dar eu propun să se întâmple asta după hram, săptămâna viitoare”, a adăugat Diacov.

„Conducători solidarizaţi cu atacatori”

Argumentele de bază aduse de către premier în plenul Parlamentului s-au referit la faptul că anumiţi conducători din instituţiile menţionate s-au solidarizat cu atacatorii, deci sunt complici. Totodată, Filat a venit în Parlament fiindcă acesta are în atribuţie şi funcţia de control asupra exercitării actului de guvernare. „Am venit să cer sprijinul. Voi considera acest caz închis când acţionari îşi vor recăpăta acţiunile, iar vinovaţii vor fi pedepsiţi.”

„Instituţiile au acţionat foarte încet”

Un alt argument al demiterii celor trei demnitari este că, pe 29 iulie, premierul a aflat despre atacurile raider de la păgubiţi, şi nu de la instituţiile statului, obligate să o facă. Apoi, aceste instituţii urmau să blocheze transferul de mai departe al acţiunilor şi să înceapă cercetările, Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală urmând să sancţioneze toţi judecătorii implicaţi. „Instituțiile au acționat foarte încet.

Raţionamentul pentru care a fost demis Mihail Ciubotaru constă în faptul că CNPF a ezitat 5 zile până a pus sechestru pe acţiuni, timp suficient pentru raiderarea acestora de către atacatori.

Despre SIS, Vlad Filat a menţionat că este imposibil ca acesta să nu fi ştiut despre atacuri, înainte ca Guvernul să fie informat de Moldova Agroindbank.

Două luni fără audieri 

În viziunea premierului, PG a reacţionat foarte lent la atacuri. „Au trecut deja peste două luni, iar suspecții nici măcar nu au fost audiați. În urma ședinței Comitetului de Stabilitate Financiară, PG urma să inițieze un dosar penal și să blocheze transferul.

La sfârşitul sesiunii, deputaţii PLDM şi PCRM au votat demiterea directorului SIS, Gheorghe Mihai. Problema demiteri celorlalţi doi demnitari a fost amânată până la următoarea şedinţă.

The following two tabs change content below.