Alianţa supăraţilor

GÂLCEAVĂ // Liderii AIE au intrat certaţi în electorală

După un an în care au încercat cu tot dinadinsul să ne convingă de faptul că Alianţa e beton, coaliţia de guvernare s-a înecat la mal. Decretul de dizolvare a Parlamentului, semnat marţi de preşedintele interimar, i-a prins într-o ceartă fără precedent pe liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Motivul este hotărârea de Guvern privind rectificarea bugetului de stat (prin care se oferă compensaţii băneşti pentru anumite categorii sociale – n.r.) adoptată în ceasul al doisprezecelea de Executivul în frunte cu Vlad Filat. Colegii din Alianţă l-au taxat dur pe premier pentru această iniţiativă a sa de a modifica bugetul fără a ţine cont de părerea Legislativului. Nici Filat nu s-a lăsat mai prejos, dând asigurări că dacă proiectul ar fi ajuns în Parlament, ar fi fost compromis.

Analiştii politici nu acordă însă mare atenţie incidentului. „Alianţa va exista pentru că de asta au nevoie toate cele patru componente ale ei”, ne asigură experţii.

Supăraţi foc pe Filat

„E urât şi ruşinos ce a făcut premierul Filat”. Aceasta a fost reacţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu la iniţiativa primului-ministru de a rectifica bugetul de stat fără votul Parlamentului. Un alt lider al AIE, democratul Marian Lupu, a calificat gestul colegului liberal-democrat drept „o sfidare și o lovitură de grație pentru Alianţă”. Serafim Urechean crede că în decizia Guvernului au fost elemente de mare populism electoral. Supăraţi pe premier, cei trei colegi de Alianţă s-au întrunit marţi într-o şedinţă la care au discutat comportamentul liderului PLDM. Din cauza „tonului grav față de fracțiunea liberal-democrată”, preşedintele acesteia, Mihai Godea, a părăsit şedinţa, iar Alianţa celor trei a decis să renunţe la ultima şedinţă a Parlamentului (de până la dizolvarea lui – n.r.), în cadrul căreia premierul ar fi trebuit să prezinte raportul de activitate a Guvernului.

Premierul e nedumerit

Vlad Filat nu s-a pierdut cu firea şi a transferat evenimentul la Guvern. Darea de seamă a Executivului a fost însă prezentată în lipsa miniştrilor din partea Partidului Liberal şi a Partidului Democrat. Aceştia au boicotat evenimentul pentru că, spun ei, au fost traşi pe sfoară de premier atunci când au fost somaţi să voteze pentru un proiect al cărui conţinut nu îl cunoşteau. „Probabil, colegii noştri au fost deja degrevaţi din funcţie”, a comentat Filat lipsa miniştrilor, precizând că Guvernul va rămâne funcţional pe perioada campaniei electorale, iar el nu va fi degrevat din funcţie, pentru că “R. Moldova trebuie guvernată”.

Cât priveşte criticile la adresa sa făcute de colegii de Alianţă, Filat a declarat că nu înţelege reacţia lor bolnăvicioasă. „Acest proiect vizează oameni concreţi, care au nevoie de ajutor. Dacă proiectul trecea prin Parlament, atunci se cereau trei miliarde de lei, nu cele peste 400 de milioane prevăzute de noi”, a spus premierul, sigur că supărările vor trece foarte curând.

Vânătoarea televizată

Şeful Cabinetului de miniştri a greşit. Seara zilei de marţi şi cea de-a doua zi s-au transformat într-o adevărată vânătoare a celor trei lideri împotriva lui Vlad Filat. Ghimpu, Lupu şi Urechean au participat două seri la rând la una şi aceeaşi emisiune cu speranţa că îl vor prinde pe Filat, pentru a-i spune în faţă ce gândesc. Premierul însă s-a ferit de ochii colegilor de Alianţă, refuzând toate invitaţiile presei.

Asta însă nu l-a salvat de noi critici. „Ceea ce a făcut Guvernul este ca și cum noi, toți cei din AIE, am fi copt un cuptor de pâine, ca să venim să hrănim oamenii, iar unul mai șmecher a luat toate pâinile din mâinile noastre ca să arate că el e mai bun”, l-a acuzat Ghimpu. “Sincer, nu înțeleg de ce atâta supărare și patimă. Dacă e să pornim pe această cale, toate decretele semnate până acum trebuia să fie în prezența celor patru lideri AIE, atunci când se iau decizii populiste de părăsire a ședinței Parlamentului să iasă toți cei patru lideri”, a spus Filat, cu aluzie la gestul de acum o săptămână a fracţiunii democrate care a părăsit şedinţa Parlamentului în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a majora pensiile.

„Alianţa va supravieţui”

Reacţia celor trei lideri ai Alianţei nu a fost privită cu ochi buni de analiştii politici. Arcadie Barbăroşie susţine că nu vede motive de supărare. „În pofida unor declaraţii aş zice nu prea corecte ale liderilor Alianţei, guvernul totuşi a votat acea decizie, iar guvernul nu este doar al lui Filat, ci guvernul Alianţei”, a spus analistul. Şi Viorel Cibotaru crede că premierul a procedat corect atunci când a decis să îşi asume responsabilitatea pentru rectificarea bugetului de stat. „Filat de fapt i-a făcut un serviciu Alianţei. Vă daţi seama că PCRM aştepta ca acest proiect să ajungă în Parlament şi ei să ceară majorarea compensaţiilor pentru populaţie. Cum ar fi arătat atunci AIE, refuzând să dea mai mulţi bani populaţiei? Credeţi că oamenii ar fi înţeles că nu sunt bani pentru majorări mai mari?”, explică Cibotaru. În pofida supărărilor, analiştii cred că Alianţa va supravieţui, pentru că nu are altă posibilitate.

Amintim că supărarea între liderii AIE a survenit după ce, luni, Guvernul a apelat la articolul 106 din Constituție când s-a angajat cu răspundere în faţa Parlamentului să voteze proiectul de lege privind completarea bugetului de stat pentru anul 2010. Rectificarea bugetului prevede acordarea de compensaţii sociale în perioada rece a anului 2010, alocarea de bani pentru construcţia caselor pentru sinistraţi, învăţământ şi subvenţii pentru agricultură.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.